Δύο εξαιρετικές βραδιές επιφύλασσε η Επίδαυρος για τους «Πέρσες» του Αισχύλου, παραγωγή που παρουσιάζει το καλοκαίρι του 2014 το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη.

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου και το Σάββατο 16 Αυγούστου, χιλιάδες θεατές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσα σε κατανυκτικό κλίμα όπως αρμόζει στην ιερότητα του χώρου αλλά και στην κορυφαία αυτή τραγωδία του Αισχύλου, απόλαυσαν τους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ να «εξιστορούν» τις συνέπειες της «ύβρεως» και της ανθρώπινης αλαζονείας, υμνώντας παράλληλα την ελευθερία του ατόμου και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Τα πολλά μπράβο και το θερμό χειροκρότημα του κοινού στη διάρκεια της παράστασης αλλά και στο φινάλε –όπως συμβαίνει σε κάθε σταθμό της φετινής περιοδείας-, επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για μία από τις κορυφαίες παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας των τελευταίων ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι θεατές απήλαυσαν τη μαγεία του κλασικού και ενός απίστευτα καλοπαιγμένου έργου από σπουδαίους ηθοποιούς. Μέσα από το θρήνο των ηττημένων οι Αθηναίοι διδάχθηκαν για τη δική τους νίκη και άρχισε ο Χρυσούς Αιών. Σήμερα, χιλιάδες χρόνια μετά οι θεατές χειροκρότησαν το ΚΘΒΕ αλλά και μια θαυμάσια απόδοση του ‘‘Ίτε Παίδες Ελλήνων’’. Αυτό δείχνει ότι ο ελληνικός λαός βγαίνοντας από την δεινή κρίση των τελευταίων ετών, επιθυμεί πάρα πολύ μια επιτυχία, επιθυμεί μια δικαίωση. Αυτή τη δικαίωση τη δίνει ο πολιτισμός μέσα από αυτή τη λαμπρή παράσταση, για την οποία συγχαίρω το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος» δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος παρακολούθησε την παράσταση την πρώτη μέρα.

Εκτός από τον Υπουργό Πολιτισμού, την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Αδριανός, o Διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ Γιώργος Λούκος, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Χρ. Γιαλλουρίδης, καθώς και πολλοί άνθρωποι του θεάτρου και του πνεύματος, τους οποίους υποδέχθηκαν η Πρόεδρος του ΚΘΒΕ Μένη Λυσαρίδου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιάννης Βούρος, ο Αντιπρόεδρος του ΚΘΒΕ Φίλιππος Γράψας και το μέλος του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ Γιώργος Κιουρτσίδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Την παράσταση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος, ο γελοιογράφος Κυρ, ο Μάκης Μάτσας, το ζεύγος Αλέξανδρου Λυκουρέζου – Ζωής Λάσκαρη, ο παραγωγός Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, οι σκηνογράφοι Διονύσης Φωτόπουλος, Γιώργος Ζιάκας, η θεατρολόγος και συνεργάτης του Ελληνικού Φεστιβάλ Δηώ Καγγελάρη, η θεατρολόγος Έλενα Καρακούλη, η Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο King’s College London Edith Hall και η Λέκτορας Κλασικών Σπουδών στο King’s College London Rosie Wynes, οι ηθοποιοί Λυδία Κονιόρδου, Πέμυ Ζούνη, Μαρίνα Ψάλτη, Κοραλία Καράντη, Στέφανος Κυριακίδης, Μιράντα Ζαφειροπούλου, Μέλπω Ζαρόκωστα, Νίκος Κουρής, Νίκος Ψαρράς, Σταύρος Ζαλμάς, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Κατερίνα Διδασκάλου, Μάνος Ζαχαράκος, Βίκυ Βολιώτη, Πασχάλης Τσαρούχας, Νίκος Νίκας, Γιώργος Δεπάστας, Γιάννης Ροζάκης, Χάρης Ρώμας, Θάνος Καληώρας, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Νίκη Παλληκαράκη, οι σκηνοθέτες Σταύρος Τσακίρης, Άσπα Καλλιάνη, ο χορογράφος και σκηνοθέτης Ισίδωρος Σιδέρης, οι συνθέτες Δημήτρης Μαραμής, Κώστας Βόμβολος και Tim Ward, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης.

Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης