Επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας αναγορεύτηκε, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του ιδρύματος, ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος. Ο πρόεδρος του τμήματος, Γεώργιος Λάππας, διαβάζοντας το σχετικό ψήφισμα ανέφερε:

«Τιμούμε το σύνολο της προσφοράς του Σταύρου Ξαρχάκου στις τέχνες και τον πολιτισμό, αλλά και γενικότερα στο κοινωνικό σύνολο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο σύντομο μήνυμα του από το βήμα του αμφιθεάτρου του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ο τιμώμενος μουσικοσυνθέτης επισήμανε: «Ζούμε ένα πρωτοφανές πνευματικό έλλειμμα, το οποίο είναι εμφανές κυρίως στο σύνολο των θεσμών της πολιτείας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προορίζονται εκ της φύσεώς τους να παράγουν γνώση και πολιτισμό». Είπε ακόμη ότι με την είσοδο της Ελλάδας στην κρίση ο δημόσιος διάλογος επικεντρώθηκε μόνο στην επιδίωξη του πρωτογενούς πλεονάσματος στην οικονομία και επιπλέον διαπίστωσε «σημαντική υποχώρηση στη συζήτηση της έννοιας του πνευματικού πλεονάσματος, αφού ακόμη και η περιορισμένη θέση που κατείχε στους σκοπούς της Πολιτείας εις το παρελθόν, σήμερα έχει εξαφανισθεί ολοσχερώς».

Ο κ. Ξαρχάκος εξέφρασε τη συγκίνησή του για την τιμητική διάκριση στο πρόσωπό του, λέγοντας πως «είναι ένα μεγάλο φορτίο και όποιος το σηκώνει αυτό το φορτίο πρέπει να ξέρει τι θα επακολουθήσει». Η επίδοση της αναγόρευσης και του τιμητικού μεταλλίου έγινε από τον πρύτανη του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, καθηγητή Στέργιο Γκανάτσιο.

Δύο μουσικά σχολεία της Πτολεμαΐδας και της Σιάτιστας με τις χορωδίες και τις ορχήστρες τους έκλεισαν την τιμητική εκδήλωση με αφιέρωμα στο έργο του μεγάλου Έλληνα δημιουργού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης