Τρόπους προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα ελκυστική για διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές εξέτασε η κυβέρνηση αποφασίζοντας να προωθήσει άμεσα ένα ευέλικτο και ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλα κράτη της ΕΕ νομοθετικό πλαίσιο.

«Η Ελλάδα έχει όλα τα πλεονεκτήματα, που μπορούν να την καταστήσουν ένα μοναδικό κέντρο διεθνών παραγωγών» δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Φλαμπουράρης, εξειδικεύοντας μάλιστα τα πλεονεκτήματα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχει ένα μοναδικό φώς, τεράστιο εργαλείο στο βιζέρ του κινηματογραφιστή, πολλά διαφορετικά τοπία συγκεντρωμένα σε μικρές γεωγραφικές εκτάσεις – που διευκολύνουν την ποικιλία διαφορετικών γυρισμάτων συμπυκνώνοντας το κόστος παραγωγής – και Έλληνες από ηθοποιούς, τεχνικούς μέχρι και κομπάρσους, που έχουν δώσει ήδη «δείγματα γραφής» σε κορυφαίες παραγωγές από το παρελθόν έως σήμερα, όπως στα «Κανόνια του Ναβαρόνε», ο «Ζορμπάς», το «Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι», το «Μάμα Μία», «Λάρα Κρόφτ», «Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου»».

Παράλληλα, τόνισε πως είναι προφανή τα τουριστικά πλεονεκτήματα, αλλά «και το άμεσο «ζεστό» χρήμα, που θα εισρέουν για τα εδώ γυρίσματα, μικρών ή μεγαλύτερων παραγωγών».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην δίωρη σύσκεψη καταγράφηκε η αναγκαιότητα για την ύπαρξη ενός Φορέα, στον οποίο θα αναφέρονται για αδειοδοτήσεις και επίλυση όλων των γραφειοκρατικών αναγκών ξένοι παραγωγοί και ελληνικά γραφεία συμπαραγωγής, όπως και η προσαρμογή φορολογικών διευκολύνσεων, με βάση τα ισχύοντα σε όλες τις χώρες – μέλη της Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ευρεία διυπουργική σύσκεψη που έγινε υπό τον υπουργό Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκο Φλαμπουράρη, μετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος και εκπρόσωπος του Αναπληρωτή Υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η επόμενη σύσκεψη ορίστηκε για την επόμενη Παρασκευή, με την συμμετοχή και της Αναπληρωτού Υπουργού Νάντιας Βαλαβάνη, ενώ ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ανέθεσε στον Υφυπουργό του Τέρενς Κουίκ τον συντονισμό της όλης προπαρασκευαστικής διαδικασίας.

Επιμέλεια: Κατερίνα Νινιού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης