Ανοίγει την «αυλαία» της τη Δευτέρα η μεγάλη γιορτή των «μικρομηκάδων»! Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας κλείνει φέτος τα 37 της χρόνια, αλλά γιορτάζει παράλληλα την συμπλήρωση των 20 χρόνων από την θέσπιση του διεθνούς της τμήματος, προβάλλοντας συνολικά 204 ταινίες σε όλα τα προγράμματά αλλά και τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της.

«Η ταινία μικρού μήκους είναι «άμεσης απόδοσης». Δύναται να πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα άρα και να αποτυπώσει τη ζώσα πραγματικότητα. Κι έτσι η οθόνη της Δράμας γίνεται καθρέφτης της κοινωνίας μας, άλλοτε άκρως ρεαλιστικός κι άλλοτε λιγότερο» σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Αντώνης Παπαδόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα από τις 165 αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος, επιλέχθηκαν 38 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία του φεστιβάλ. Οι φετινές «μικρές» που διαγωνίζονται, είναι ανεξάρτητες στην πλειονότητά τους παραγωγές. Ανάμεσά τους μόλις δύο ντοκιμαντέρ και πέντε animation, στα οποία συμμετέχουν αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν διακριθεί στο παρελθόν.


«Spectrum» του Δημήτρη Γκότση

 H οικονομική κρίση και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα συνεχίζουν να απασχολούν και φέτος μια μεγάλη μερίδα των νεαρών δημιουργών -είτε ως κεντρικός πυρήνας των ιστοριών τους, είτε ως φόντο σε μια Ελλάδα που δοκιμάζεται: ανεργία, φτώχια, έξαρση του εθνικισμού, ρατσισμός, άστεγοι. Σταθερή θεματική οι διαπροσωπικές σχέσεις (οικογένεια, έρωτας, φιλία), οι υπαρξιακές αναζητήσεις, το επερχόμενο τέλος, η μοναξιά και η τρίτη ηλικία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θέμα ταμπού του παιδικού θανάτου, η πώληση βρεφών, το μπούλινγκ, η αδυναμία των γονιών να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στην Ελλάδα της κρίσης, αποτελούν μερικές ακόμα φετινές θεματικές. Ωστόσο, ευδιάκριτη είναι και μια τάση για ταινίες χωρίς ξεκάθαρη θεματική, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μια πιο πειραματική ή αντισυμβατική αναζήτηση.


«Μήδεια Μελέα» του Χρήστου Καράμπελα

Πολλοί είναι και οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του φετινού διαγωνιστικού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Αλεξία Καλτσίκη, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Θανάση Παπαγεωργίου, Δήμητρα Χατούπη, Ερρίκο Λίτση, Δημήτρη Πιατά, Γιώργο Κοτανίδη, Άλκη Παναγιωτίδη, Έλενα Μαυρίδου αλλά και τους γνωστούς σκηνοθέτες Νίκο Καραθάνο και Σύλλα Τζουμέρκα σε πρωταγωνιστικό ρόλο-έκπληξη.

Παράλληλες εκδηλώσεις
 

Πέρα από το εθνικό διαγωνιστικό, στο πρόγραμμά του Φεστιβάλ εντάσσονται πολλές παράλληλες εκδηλώσεις: ειδικό πρόγραμμα με τις υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2013 (EFA), Drama Pitching Lab, Pitching Forum, κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά και εκπαιδευτικούς, προβολές και εργαστήριο ραδιοφώνου για παιδιά, σπουδαστικό πανόραμα με το σύνολο της σπουδαστικής ετήσιας παραγωγής, αφιέρωμα στη Πολωνία με επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους , πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός ψηφιακού βίντεο με τίτλο « Ένας πλανήτης – μια ευκαιρία», εργαστήριο Animation (Μοντάζ) για εκπαιδευτικούς σε επιμέλεια Σπύρου Θ. Σιάκα, εκθέσεις εικαστικών σε συνεργασία με ανεξάρτητους καλλιτέχνες και τοπικούς φορείς, καθώς και προβολή της ταινίας «Οι Γερμανοί Ξανάρχονται» στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων.


«Όταν αρχίζει το τραγούδι» του του Γιάννη Πόθου

 Επιπλέον θα πραγματοποιηθούν Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια, σε παρουσίαση και επιμέλεια του συγγραφέα-δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη. Στους φετινούς καλεσμένους-συγγραφείς συγκαταλέγονται οι: Ιωάννα Καρυστιάνη, Γιάννης Ξανθούλης, Θεμιστοκλής Πάνου (ο βραβευμένος στη Μόστρα πρωταγωνιστής του «Miss Violence»), Mαρία Σκιαδαρέση, Παύλος Κάγιος, Δημήτρης Χαρίτος, Νίκος Ζωιόπουλος και Βασίλης Κεσίσογλου.

Στην τελετή έναρξης του φεστιβάλ θα τιμηθούν με μικρά αφιερώματα στο έργο τους τρεις σημαντικοί δημιουργοί του ελληνικού κινηματογράφου που θα είναι παρόντες στη Δράμα: ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος και ο Τάσος Ψαρράς.

H φετινή κριτική επιτροπή στην οποία προεδρεύει ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος απαρτίζεται από τους Δημήτρη Αθανίτη (σκηνοθέτης), Γιάννη Ζουμπουλάκη (δημοσιογράφος, κριτικός κιν/φου), Κατερίνα Μαραγκουδάκη (διευθύντρια φωτογραφίας) και Γιάννη Σακαρίδη (σκηνοθέτης). Τον ρόλο του κριτικού σχολιαστή του φετινού ελληνικού προγράμματος (Grand Temoin), έχει αναλάβει ο κριτικός κινηματογράφου και συγγραφέας Δημήτρης Χαρίτος.


«The Noir Project» του Γρηγόρη Βαρδαρινού

Το διεθνές πρόγραμμα

Το Φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια από την διεθνοποίησή του, θα προβάλλει 58 ταινίες από 47 χώρες του κόσμου.

Στο πρόγραμμα ξεχωρίζει το όνομα του James Mc Teigue, σκηνοθέτη της γνωστής ταινίας «V for Vendetta», ο οποίος θα παρουσιάσει την μικρού μήκους του «Caserta Palace Dream».Επίσης αυτό του γνωστότερου Σκοπιανού δημιουργού Μίλτσο Μαντσέφσκι που θα δείξει το μικρό φιλμάκι του «Thursday».

Τη νέα του «μικρή» «The house of dust» θα παρουσιάσει και ο Jean- Claude Rozec, που στο παρελθόν έχει διεκδικήσει όσκαρ καλύτερης ταινίας μικρού μήκους, ενώ σε ρόλο σκηνοθέτη θα δούμε τον Mark O’ Rowe, γνωστό Ιρλανδό σεναριογράφο (ταινιών όπως τα: «Α Βοy», «Intermission» και «Broken»). Άλλα γνωστά ονόματα είναι αυτά της ηθοποιού Sarah Drew που έχει εμφανιστεί στο «Grey’s Anatomy», της Nazal Kesal η οποία έπαιξε στο τούρκικο σίριαλ «Έρωτας και Τιμωρία» , αλλά και του Μαροκινού ηθοποιού Hamid Botbaltin που έχει συμμετάσχει σε πολλές ταινίες του Χόλιγουντ.


«5 Τρόποι να Πεθάνεις» της Ντάινας Παπαδάκη

 Την κριτική επιτροπή του Διεθνούς Προγράμματος στην οποία προεδρεύει ο Thomas Stenderup (Πρύτανης του Norwegian Film School, Καθηγητής, Παραγωγός ) απαρτίζουν οι: Gerald Weber, Eπιμελητής Κιν/φικών Προγραμμάτων, Βοηθός Διευθυντής του Six Pack Films (Αυστρία), Ιωακείμ Μυλωνάς, Παραγωγός, Σκηνοθέτης, Σχεδιαστής Παραγωγής (Κύπρος), Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Θεατρικός Συγγραφέας, Καθηγήτρια Δραματουργίας, Σκηνοθέτις (Ελλάδα), Miroslav Momcilovic, Σκηνοθέτης, (Σερβία). Grand Temoin του Διεθνούς προγράμματος η συγγραφέας και ιστορικός Κινηματογράφου Manuela Cernat (Ρουμανία).

Πέρα από τη Δράμα, το φεστιβάλ δίνει ραντεβού στα τέλη Οκτωβρίου (22-29/10) και στην Αθήνα, μια που και φέτος το ελληνικό πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ, οι βραβευμένες ταινίες του διεθνούς και επιλεγμένα προγράμματα (ανάμεσά τους και οι βραβευμένες ταινίες της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου), θα προβληθούν στο «Τριανόν».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης