Με την προβολή ενός μαθητικού ντοκιμαντέρ για τη λειτουργία του στρατοπέδου «Παύλου Μελά» κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, έγινε η έναρξη του εφετινού Φεστιβάλ Παιδείας του δήμου Παύλου Μελά, που πραγματοποιείται αδιάλειπτα εδώ και 20 χρόνια, στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ, διάρκειας 45 λεπτών, για το οποίο συνεργάστηκαν μαθητές του 6ου Γυμνασίου Σταυρούπολης και του 2ου Γυμνασίου Ευκαρπίας, και αποτελεί μία από τις περίπου 60 εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, οι οποίες θα παρουσιάζονται σχεδόν καθημερινά σε χώρους πολιτισμού, μέχρι και τις 11 Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει ιστορικά στοιχεία από τη δημιουργία του πρώην στρατοπέδου επί οθωμανικής κατοχής, αρχιτεκτονικές πληροφορίες και θεατρικά δρώμενα από μαθητές που αναπαριστούν την λειτουργία του στρατοπέδου. Κυρίως εστιάζει στην περίοδο της ναζιστικής κατοχής και συμπεριλαμβάνει μαρτυρίες για τη ζωή των κρατουμένων, τις φυλακίσεις και εκτελέσεις, μέσα από συνεντεύξεις εκπαιδευτικών, εκπροσώπων της εβραϊκής κοινότητας και μία σημαντική μαρτυρία ενός εκ των κρατουμένων, του Ηλία Μεταλίδη, που συνελήφθη σε ηλικία 16 ετών σε ένα χωριό του Κιλκίς και φυλακίστηκε στο στρατόπεδο, αλλά κατάφερε να αποδράσει.

«Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται μία συνέντευξη του Ηλία Μεταλίδη που περιγράφει τις συνθήκες ζωής εντός του στρατοπέδου, αλλά και την απόδρασή του» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Θεολογίας, Γιώργος Λαδόπουλος, ένας εκ των επιμελητών του ντοκιμαντέρ, συμπληρώνοντας ότι ο Ηλίας Μεταλίδης, απεβίωσε το καλοκαίρι του περασμένου έτους, λίγο μετά τη συνάντησή του με τους μαθητές για τους σκοπούς του ντοκιμαντέρ, σε ηλικία 92 ετών.

Την εναρκτήρια εκδήλωση του Φεστιβάλ Παιδείας παρακολούθησαν και χαιρέτισαν ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, και ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού, Ιωσήφ Αράπογλου, οι οποίοι τόνισαν ότι το Φεστιβάλ αφουγκράζεται τον βηματισμό της παγκόσμιας κοινωνίας και ταυτόχρονα αναδεικνύει τον ρόλο της παιδείας που οφείλει να δημιουργεί παιδιά ευτυχισμένα και ευσυνείδητα, που διαθέτουν ανησυχίες, και διαχέει τις αρετές της φιλίας, της ομόνοιας, της αγάπης και της συνεργασίας ανάμεσα στους ανθρώπους όλου του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο εφετινό Φεστιβάλ με τίτλο «Στις γειτονιές του κόσμου» συμμετέχουν πάνω από 4.000 μαθητές από τάξεις νηπιαγωγείου έως Λυκείου, από περίπου 50 σχολεία Σταυρούπολης, Πολίχνης και Ευκαρπίας, και θα παρουσιάσουν πάνω από 60 εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν μουσικοθεατρικές παραστάσεις, χορευτικά δρώμενα, εκθέσεις εικαστικών, φωτογραφίας, αφίσας, comics, graffiti, προβολές βίντεο και animation, συναυλίες μουσικών σχημάτων και χορωδιών κ.α.

Οι εκδηλώσεις αυτές θα φιλοξενούνται στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», στη Μονή Λαζαριστών, στους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης, στην Υπόγεια Διάβαση της οδού Λαγκαδά στη Σταυρούπολη, σε σχολικούς χώρους του Δήμου, στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου και στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά.

Στο πρώην στρατόπεδο και μελλοντικό μητροπολιτικό πάρκο, θα πραγματοποιηθεί και η τελετή λήξης της μαθητικής γιορτής, στις 11 Ιουνίου, στις 20.30. Μαθητές της Φιλαρμονικής του δήμου Παύλου Μελά θα παίξουν ελληνικά τραγούδια και ξένες επιτυχίες, ενώ θα συμμετάσχουν επίσης, η ορχήστρα και η χορωδία μαθητών και καθηγητών του 1ου Γυμνασίου Ευκαρπίας με ένα μουσικό project με τίτλο «Η θάλασσα που μας ενώνει», καθώς και μαθητές της «Μουσικής ομάδας του 4ου ΓΕΛ Σταυρούπολης» που θα παρουσιάσουν ένα μουσικό πρόγραμμα με ξένη και ελληνική έντεχνη μουσική.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης