Η τραγική ιστορία της πόλης Ναντσίνγκ κατά τη διάρκεια του δεύτερου Σινοϊαπωνικού Πολέμου το 1937, ενέπνευσε τον Γάλλο ζωγράφο Κριστιάν Πουαρό.

«Ειλικρινά, κατά το παρελθόν, δεν γνώριζα τίποτα για τη Σφαγή της Ναντσίνγκ και την ιστορία των “γυναικών ανακούφισης”,  όπως αποκαλούνταν αυτές που χρησιμοποιήθηκαν ως σκλάβες του σεξ από τον ιαπωνικό στρατό κατά τη διάρκεια της εισβολής του στην Κίνα», λέει ο 56χρονος ζωγράφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ένα ταξίδι του στη Ναντσίνγκ, πριν από αρκετά χρόνια, ένας φίλος του διηγήθηκε ότι τουλάχιστον 300.000 Κινέζοι σκοτώθηκαν στην πόλη μετά την εισβολή των ιαπωνικών στρατευμάτων. Συγκλονισμένος ο καλλιτέχνης αποφάσισε να διηγηθεί με την τέχνη του όσα συνέβησαν στην πόλη.
Τον Δεκέμβριο του 2015, ο ζωγράφος δώρισε έναν πίνακα ύψους 2,35 μέτρων και πλάτους 7,46 μέτρων στο Μουσείο για τα Θύματα της Σφαγής της Ναντσίνγκ από τους Ιάπωνες εισβολείς. Ο πίνακας απεικονίζει σκηνές βίας που σημειώθηκαν κατά τη σφαγή του 1937, φέρνοντας αντιμέτωπους τους θεατές με τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστησαν τα θύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πουαρό επισκέφθηκε εκ νέου τη Ναντσίνγκ τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου η θεματική της ζωγραφικής του αυτή τη φορά ήταν οι «γυναίκες ανακούφισης» στην περιοχή Λιτσί Λέιν, όπου τις είχαν «φυλακίσει» οι Ιάπωνες. Στην περιοχή αυτή ο ζωγράφος φιλοτέχνησε τρεις πίνακες. Σε έναν απεικονίζεται μία ταλαιπωρημένη γυναίκα που περιμένει τη σειρά της, ενώ γυναικεία πτώματα κείτονται διάσπαρτα στο έδαφος.

«Συγκλονίστηκα όταν είδα ιστορικές φωτογραφίες των «γυναικών ανακούφισης» στο Μουσείο για τα Θύματα της Σφαγής. Αποφάσισα να αποτυπώσω στον καμβά την πίκρα των βασανισμένων αυτών γυναικών ως έναν ελάχιστο φόρο τιμής προς αυτές που ζουν ακόμα με φρικτές αναμνήσεις. Ελπίζω το έργο μου να είναι ένα καμπανάκι για την ειρήνη παγκοσμίως» λέει ο γνωστός ζωγράφος και προσθέτει πως όταν επιστρέψει στη Γαλλία θα συνεχίσει να δημιουργεί πίνακες με θέμα τις γυναίκες αυτές.

Προτίθεται να δωρίσει τη σειρά αυτών των πινάκων στο Μουσείο των Θυμάτων της Σφαγής στη Ναντσίνγκ πριν από τις 13 Δεκεμβρίου, ημέρα εθνικής μνήμης στην Κίνα για τα θύματα της σφαγής.
Ο Κριστιάν Πουαρό έγινε το 2015 επίτιμος δημότης της Ναντσίνγκ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης