Το «Κέντρο Ζωής» σχεδίασε πρόσφατα μια νέα καμπάνια ενημέρωσης των γυναικών σχετικά με τον HIV και το AIDS. Περισσότερο από το 50% των ανθρώπων που ζουν με τον HIV παγκοσμίως είναι γυναίκες, ενώ στην Ευρώπη 1 στις 3 διαγνώσεις HIV αφορά γυναίκες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αντίστοιχα. Στην Ελλάδα, το 66,5 % των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με HIV μέχρι σήμερα, απέκτησαν τον ιό μέσω ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής (Βλ. Κέντρο Έλεγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Δελτίο Επιδημιολογικής Επιτήρησης της HIV/AIDS λοίμωξης στην Ελλάδα, 31-12-2016 (Τεύχος 31). Αθήνα 2017.)

Τα παραπάνω στοιχεία, σε συνδυασμό με το ότι στην Ελλάδα παρατηρείται έλλειψη εκστρατειών ενημέρωσης, προσανατολισμένες στις γυναίκες, οδήγησαν το «Κέντρο Ζωής» να σχεδιάσει τη συγκεκριμένη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το γυναικείο πληθυσμό, εστιάζοντας στην ετεροφυλοφιλική σεξουαλική επαφή, ώστε να μεταφέρει το μήνυμα ότι ο HIV αφορά και τις γυναίκες και ότι μπορούν να πάρουν την πρωτοβουλία, προκειμένου να έχουν μια υγιή σεξουαλική ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέσσερις νεαρές πρωταγωνίστριες του θεάτρου μας, που ξεχώρισαν με την παρουσία τους στο σανίδι και τιμήθηκαν με το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη», η Λένα Δροσάκη, Λένα Παπαληγούρα, Ιωάννα Παππά και Γιούλικα Σκαφιδά, πρωταγωνιστούν τώρα σε ένα διαφορετικό video ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το AIDS.

Η καμπάνια του Κέντρου Ζωής με τίτλο «Κάνε το πρώτο βήμα και στην προφύλαξή σου» έχει την πολύτιμη υποστήριξη του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη (Facebook) και αποτελεί την πρώτη συντονισμένη προσπάθεια ενημέρωσης των γυναικών σχετικά με τον HIV ή και το AIDS στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τις ανάγκες της καμπάνιας δημιουργήθηκε ένα video, μέσα από το οποίο ξετυλίγονται με πολύ όμορφο τρόπο, οι ιστορίες 4 καθημερινών γυναικών που αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία στην ερωτική προσέγγιση. Μέσα από το video, παρακολουθούμε τις πρωταγωνίστριες σε διαφορετικές στιγμές της καθημερινότητάς τους, όπως στον εργασιακό χώρο, σε ένα μπαρ ή και τη στιγμή που κάνουν το χόμπι τους, να κάνουν την πρώτη κίνηση με τον ερωτικό τους σύντροφο, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την πρωτοβουλία για την προφύλαξή τους.

Δείτε το βίντεο:

Μέσα από αυτές τις θετικές και ρεαλιστικές αφηγήσεις, το Κέντρο Ζωής επιχειρεί να ενημερώσει τις γυναίκες σχετικά με τον ιό του HIV αλλά και να τις προτρέψει για ορθή πρόληψη.

Το Κέντρο Ζωής, υλοποιεί υπηρεσίες υποστήριξης και ενδυνάμωσης οροθετικών γυναικών από την αρχή της λειτουργίας του, καθώς και δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης προς τον γυναικείο πληθυσμό. Οι γυναίκες είναι ένας πληθυσμός ιδιαίτερα ευάλωτος στον HIV, τόσο λόγω βιολογικών όσο και λόγω ψυχοκοινωνικών παραγόντων. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, το Κέντρο Ζωής θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό να φτάσει το μήνυμα της ενημέρωσης και της ορθής πρόληψης σε όλες τις γυναίκες, καλώντας το κοινό να ενισχύσει την προσπάθεια αυτή για ένα θέμα που μας αφορά όλους.

Το Κέντρο Ζωής ιδρύθηκε το 1991, και είναι το πρώτο αναγνωρισμένο, μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό σωματείο στην Ελλάδα που προσφέρει δωρεάν, μοναδικές υπηρεσίες και προγράμματα (ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη, Κέντρο Ημέρας κλπ), καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αναγκών των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, των οικογενειών και των συντρόφων τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης