Για πρώτη φορά ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τη Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας διοργανώνουν εκδηλώσεις που πλαισιώσουν την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέϊρο της Βραζιλίας, που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Απρίλιο.

Για το σκοπό αυτό παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος για να δώσουν το στίγμα των εκδηλώσεων αυτών. Σημαντικός συνεργάτης σε αυτή την προσπάθεια είναι το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, φορέας με τον οποίο προηγήθηκε συνεργασία στην οργάνωση του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος το καλοκαίρι στην Ολυμπία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς αναφερόμενος στο μεγάλο γεγονός της Τελετής Αφής που θα λάβει χώρα στις 21 Απριλίου τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα και να προβάλει την Ηλεία και τη χώρα. Παράλληλα όσα θα γίνουν βασίζονται στη λογική της αναβάθμισης της γιορτής αυτής του αθλητισμού και του πολιτισμού, με τη συνεργασία όσο το δυνατόν περισσοτέρων φορέων και ανθρώπων.

«Συμπαραστάτης και συνεργάτης μας σε αυτή την προσπάθεια θα είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Μαζί σχεδιάζουμε τις εκδηλώσεις και θα προχωρήσουμε μαζί για να δώσουμε στο μεγάλο γεγονός μεγαλύτερη αίγλη. Μαζί μας θα υπάρξουν και άλλοι φορείς, όπως το Επιμελητήριο, ο εμπορικός και ο ξενοδοχειακός σύλλογος, κάτι που μας γεμίζει με αισιοδοξία» είπε μεταξύ άλλων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, σχολίασε πως η μοναδική στιγμή της τελετής αφής ξεπερνά τα όρια της χώρας, σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή τη στιγμή αποφασίσαμε με το δήμο να μην την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη. Είναι η μοναδική πραγματική συμμετοχή της Ολυμπίας στο σύγχρονο ολυμπιακό κίνημα. Αυτή η ευκαιρία με πολύ δουλειά μπορεί να φέρει γεγονότα πολιτισμού στην Ολυμπία και να πλαισιώσουν την τελετή της αφής και να τεθούν το παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Αποφασίσαμε πως αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι και χρειάζονται άνθρωποι με γνώση. Συνεργαστήκαμε στο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και μας έδειξαν ότι αγαπούν και γνωρίζουν την Ολυμπία και το πολιτιστικό προϊόν της και μπορούμε μαζί να συνδιοργανώσουμε εκδηλώσεις. Τους τελευταίους μήνες εργαζόμαστε εντατικά, υπάρχει πλαίσιο προτάσεων, έχουμε κάνει επαφές με τους τοπικούς φορείς και βρισκόμαστε στην τελική φάση οριστικοποίησης των εκδηλώσεων που θα κάνουμε» είπε ο κ. Γεωργιόπουλος δηλώνοντας παράλληλα αισιόδοξος για τις εκδηλώσεις που θα έχουν διάρκεια μιας εβδομάδας περίπου.

Συνεργασία θα υπάρξει και με την ΕΟΕ ή ακόμα και με τη ΔΟΑ για να γίνουν ακόμα καλύτερες οι εκδηλώσεις. Σε πρόσφατη επίσκεψη του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Κατσιφάρα το θέμα τέθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού που θα θέσει υπό την αιγίδα του τις εκδηλώσεις αυτές, που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ανοίγει το μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας απάντησε και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την επαναλειτουργία του Μουσείου της Σύγχρονης Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία, που παραμένει κλειστό τα τελευταία χρόνια, ενώ στο θέμα τοποθετήθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας.

 Ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως τουλάχιστον την περίοδο της τελετής Αφής θα επαναλειτουργήσει το μουσείο, ενώ παράλληλα γίνονται ενέργειες για συνεχιστεί η λειτουργία του κανονικά όλο το χρόνο. Ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως δεν έχουν αφαιρεθεί εκθέματα, δεν έχει αλλάξει τίποτα στο χώρο, ενώ στόχος είναι στο άμεσο μέλλον να βελτιωθεί το κτίριο αλλά και η έκθεση.

Ο κ. Γεωργιόπουλος επισήμανε πως και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναζητά τρόπους για την χρηματοδότηση της επισκευής και της αναβάθμισης του μουσείου. Παράλληλα τόνισε πως υπάρχουν σκέψεις για την φιλοξενία εκδήλωσης στο μουσείο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της Τελετής Αφής.

ΠΗΓΗ: ilialive.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης