Η Τράπεζα της Ελλάδος τίμησε σήμερα τον μεγάλο συγγραφέα Ηλία Βενέζη, με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννησή του, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων της Τράπεζας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

Στον χαιρετισμό του, ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, αναφέρθηκε στη σχέση του συγγραφέα με την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς υπηρέτησε σε αυτήν από το 1930 ως το 1957, και στη συγγραφή του «Χρονικού της Τραπέζης της Ελλάδος», που αποτελεί μια εξιστόρηση των πρώτων 25 ετών λειτουργίας της. «Ο βίος του Ηλία Βενέζη αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τους νεότερους», είπε ο κ. Προβόπουλος και πρόσθεσε: «Ανεξάρτητα από τους δύσκολους καιρούς που έζησε, δεν έπαψε να μετατρέπει τις αρνητικές του εμπειρίες σε συγγραφική έμπνευση και καλλιτεχνική δημιουργία. Μέσα από πασίγνωστα και πολυδιαβασμένα βιβλία του, ο συγγραφέας δείχνει ακριβώς αυτό: ότι το ανθρώπινο πνεύμα πάντοτε επιβιώνει των αντιξοοτήτων του βίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε στη Γενιά του ’30, τονίζοντας ότι ο Βενέζης υπήρξε μια από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της. «Η Γενιά του ’30 ήταν η πιο σοβαρή και οργανωμένη απόπειρα εθνικής μυθιστορηματικής σχολής που βρισκόταν σε διαρκή συνομιλία με το ευρωπαϊκό μυθιστόρημα και κατάφερε να αφήσει μια πολύτιμη πνευματική παρακαταθήκη, αποδεικνύοντας ότι οι ελίτ αυτού του τόπου ήταν πάντοτε στραμμένες προς τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», σημείωσε.

Ο Τάκης Χατζηαναγνώστου, ο οποίος ήταν προσωπικός φίλος του Ηλία Βενέζη και είχε γράψει το σενάριο για την τηλεοπτική μεταφορά της «Γαλήνης», αναφέρθηκε στα τρία πιο γνωστά έργα του Βενέζη, το «Νούμερο 31328», τη «Γαλήνη» και την «Αιολική Γη», τονίζοντας ότι «οι σελίδες τους χρωματίζονται από μια απέραντη ευγένεια ψυχής, από μια καλοσύνη και από μια ταπεινοφροσύνη – ιδανικά και αξιοζήλευτα χαρακτηριστικά, που σπανίζουν τόσο στην εποχή μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης