Ποιο είναι το παλαιότερο κάστρο στη Γερμανία; Πού βρίσκεται το υψηλότερο; Πόσα κάστρα υπάρχουν στη Γερμανία; Κανείς δεν το ξέρει ακριβώς. Αλλά το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κάστρων (EBI) θέλει να το αλλάξει αυτό. Και η αρχική εκτίμηση του είναι ότι υπάρχουν περίπου 25.000 κάστρα στη Γερμανία.

Η Ένωση Γερμανικών Κάστρων (DBV) στο Μπράουμπαχ κοντά στο Κόμπλεντς, στην οποία ανήκει ο οργανισμός, Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κάστρων, διαθέτει βιβλιοθήκη και αρχείο, καθώς και τη βάση δεδομένων με ελεύθερη πρόσβαση, EBIDAT.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πολύ γνωστά κάστρα στη Ρηνανία – Παλατινάτο, Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία στο Σάαρλαντ έχουν ήδη καταγραφεί πλήρως, ανέφερε ο διευθυντής του EBI, Ράινχαρντ Φρίντριχ στο RP Online.
«Επίσης στην Κάτω Σαξονία έχουμε σχεδόν τελειώσει την καταγραφή» σημείωσε.

Λόγω της μακροχρόνιας χρηματοδότησης και του περιορισμένου προσωπικού θα χρειαστούν περίπου δέκα χρόνια για να καταγραφούν όλα τα κάστρα στη Γερμανία. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 25.000. Αλλά σύμφωνα με τον Φρίντριχ, μπορεί να είναι περισσότερα.

Τα μεσαιωνικά κάστρα είναι δημοφιλή ως προορισμοί για ημερήσιες εκδρομές, για γαμήλιες τελετές, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Ξυπνούν αναμνήσεις παραμυθιών με νεράιδες και παιδικών χρόνων.
Ως πολιτιστικά προϊόντα τα κάστρα υπάγονται στη δικαιοδοσία των κρατιδίων, τα οποία έχουν τα δικά τους ψηφιακά στατιστικά στοιχεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επίτιμος πρόεδρος του DBV, Αλεξάντερ Φιρστ τζου Σάιν Βίτγκενστάιν αναφέρει στη βάση δεδομένων EBIDAT: «Το πλεονέκτημά μας είναι ότι έχουμε ευθυγραμμιστεί με όλη την επικράτεια».

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ κάστρων, παλατιών και οχυρωματικών κτηρίων;

Στο Φίλιπσμπουργκ, την έδρα του EBI στο Μπράουμπαχ κοντά στον Ρήνο, τα πάντα περνούν από αυστηρό έλεγχο. Ο ιστορικός τους Γενς Φράιντχοφ εξηγεί: «Εξετάζουμε την εξειδικευμένη βιβλιογραφία για τα κάστρα και θέλουμε επίσης να έχουμε μια ενιαία γραμμή για τις εγγραφές».
Σε αυτό βοηθά η βιβλιοθήκη, η μεγαλύτερη στον κόσμο με σχεδόν 40.000 τόμους.

Η τοποθεσία, η ημερομηνία, ο τύπος του κάστρου, η λειτουργία του, η ιστορία της κυριότητας και κατασκευής, η δομή του οικοδομήματος , η κάτοψη, οι φωτογραφίες, η τρέχουσα χρήση, η δυνατότητα πρόσβασης, οι ώρες λειτουργίας, τα επιστημονικά στοιχεία – όλα αυτά αποτυπώνονται από ειδικούς, όπως διδακτορικούς φοιτητές ιστορίας και αρχαιολογίας.

Πολλά κάστρα στο EBIDAT εδώ και πολύ καιρό έχουν «φύγει», όπως λένε οι ειδικοί – εξαφανίστηκαν. Στη λογοτεχνία και τις πηγές εξακολουθούν να υπάρχουν στοιχεία. Ένα παράδειγμα είναι, σύμφωνα με τον Φρίντριχ, το κάστρο Worringen κοντά στην Κολωνία, το οποίο πυροδότησε τη μάχη του 1288 και γνώρισε την καταστροφή τον ίδιο χρόνο. Ούτε η ακριβής τοποθεσία του είναι γνωστή σήμερα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης