Εδώ και μερικά χρόνια κάθε φθινόπωρο στην Ελλάδα πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις με συμμετοχή Ρώσων καλλιτεχνών. Εφέτος, αυτός ο εορτασμός του ρωσικού πολιτισμού εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο στην Αλεξανδρούπολη και συνεχίσθηκε τον Οκτώβριο στην Αθήνα.

Έμπρακτες κινήσεις συνόδευσαν το πρωτόκολλο συνεργασίας με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για θέματα της ΚΑΚ, Διασποράς και διεθνούς ανθρωπιστικής συνεργασίας, Rossotrudnichestvo, που υπέγραψε προ μηνών ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, καθιστώντας έτσι την πόλη, κέντρο πολιτιστικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις ευχαριστίες του προς την Rossotrudnichestvo, εξέφρασε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης, για τη σπουδαία πολιτιστική και επιμορφωτική της δραστηριότητα στην Ελλάδα. «Ως δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης και ως πολίτης, αισθάνομαι υποχρεωμένος να εκφράσω από μέρους μου και εξ ονόματος των δημοτικών Αρχών γενικότερα, τις ευχαριστίες για το πολύπλευρο και πολύτιμο έργο σας όσον αφορά την ανάδειξη της Αλεξανδρούπολης ως κέντρου των πολιτιστικών σχέσεων με τη Ρωσία», αναφέρει στην επιστολή του προς τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Rossotrudnichestvo στην Ελλάδα, διευθυντή του Ρωσικού Κέντρου Επιστημών και Πολιτισμού στην Αθήνα, Πιότρ Κουπρικόφ.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, το πρωτόκολλο συνεργασίας με τη ρωσική υπηρεσία «διανοίγει νέους ορίζοντες και ενδιαφέρουσες προοπτικές στον πολιτιστικό τομέα».

Μάλιστα, ο κ. Λαμπάκης επισημαίνει πως «η διοργάνωση συναυλιών, οι εμφανίσεις χορωδιών και ορχηστρών, η επίσκεψη του πλοίου «Mir» (Ειρήνη) στο λιμάνι της πόλης, στάθηκε δυνατό να πραγματοποιηθούν μόλις λίγες εβδομάδες μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μετέδωσε στο πρακτορείο «RIA Novosti» ο σύμβουλος του Δημάρχου, Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης, το πρωτόκολλο συνεργασίας της Rossotrudnichestvo με τον Δήμο της πόλης και τον Ρωσικό Οίκο στην Αλεξανδρούπολη, ήταν το πρώτο παρόμοιο έγγραφο που υπεγράφη στην Ελλάδα. «Θεωρούμε πως είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός και θέλουμε να στηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή και άλλες πόλεις της Ελλάδας», δήλωσε ο Γκαμπαερίδης.

Το πρωτόκολλο υπεγράφη στις 15 Μαρτίου και έναν μήνα μετά κατέπλευσε στην Αλεξανδρούπολη το ιστιοφόρο «Mir». Ο Γκαμπαερίδης ανέφερε ότι μέσα σε δύο ημέρες «το ιστιοφόρο επισκέφθηκαν περισσότερα από 5 χιλιάδες άτομα. Επρόκειτο για ένα σπουδαίο γεγονός, στο σκάφος βρισκόταν η εικόνα του Αγίου Βλαδίμηρου από την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα της Αγίας Πετρούπολης, η οποία καθαγιάστηκε στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους».

Τις ημέρες της επίσκεψης, είπε ο δημοτικός σύμβουλος, η εικόνα τοποθετήθηκε στον μητροπολιτικό ναό της πόλης και ήρθαν να τη δουν χιλιάδες άνθρωποι, ενώ έγινε και λιτανεία.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι στην Αλεξανδρούπολη διοργανώθηκε ένα μεγάλο μουσικό Φεστιβάλ με την ονομασία «Εμείς, είμαστε η ειρήνη». Σε αυτό, συμμετείχαν χορωδίες παιδιών από τη Ρωσία και οι εμφανίσεις τους πραγματοποιήθηκαν στην κεντρική πλατεία, ακριβώς δίπλα από το φάρο, τον οποίο -σημειωτέον- έχουν σχεδιάσει Ρώσοι, όπως άλλωστε και την πόλη της Αλεξανδρούπολης.

Επίσης, μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου, ανέφερε ο σύμβουλος, το Σεπτέμβριο, παιδαγωγοί και παιδιά από την Ελλάδα, συνολικά 20 άτομα, επισκέφθηκαν στην αδελφοποιημένη πόλη Σοσνόβι Μπορ (Πευκοδάσος) στην περιφέρεια της Αγ. Πετρούπολης, αλλά και τη ρωσική πρωτεύουσα του Βορρά.
Ο κ. Γκαμπαερίδης επισήμανε πως από την Αλεξανδρούπολη εγκαινιάστηκαν οι Ημέρες Ρωσικού Πολιτισμού στην Ελλάδα, στις 5 Σεπτεμβρίου με συναυλία της χορωδίας της Μονής Υπαπαντής της Αγίας Πετρούπολης.

Η αυλαία των Ημερών έπεσε και πάλι στην Αλεξανδρούπολη, στις 23 Οκτωβρίου, με συναυλία από σολίστ του Θεάτρου Μαρίηνσκι της Αγ. Πετρούπολης.

Όλες οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη με τη συμμετοχή ρωσικών καλλιτεχνικών ομάδων, ήταν δωρεάν.

Οι Ημέρες Ρωσικού Πολιτισμού διοργανώθηκαν από το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού με τη συνδρομή της ρωσικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, της Rossotrudnichestvo και του Ρωσικού Κέντρου Επιστημών και Πολιτισμού. Στην Αθήνα οι συναυλίες έκλεισαν στις 29 Οκτωβρίου.

(RIA Novosti )

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης