Για τον Καταλανό καθηγητή πανεπιστημίου αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών, Juan Coderch, η επαγγελματική του ενασχόληση σίγουρα δεν είναι μια απλή εργασία αλλά… τρόπος ζωής, αφού τον γοητεύει τόσο ώστε να… δημιουργήσει μια ιστοσελίδα ειδήσεων γραμμένη αποκλειστικά στα αρχαία ελληνικά!

Πρόκειται για το akropolis-world-news , όπου παρουσιάζεται η σύνοψη της παγκόσμιας ειδησεογραφίας στη γλώσσα των προγόνων μας, ακολουθώντας φυσικά όλους τους κανόνες της γραμματικής και του συντακτικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του St Andrews στο Ηνωμένο Βασιλείο, εξηγεί την απόφαση του να δημιουργήσει την ιστοσελίδα με μια… εύλογη παρατήρηση: «Υπάρχει ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα Λατινικά σε όλο τον κόσμο, τα οποία μάλιστα χρησιμοποιούνται κανονικά σε πολιτιστικές συναντήσεις, δημοσιεύσεις, ειδησεογραφία και αλλού. Γιατί δεν μπορεί να συμβεί αυτό και με τα Αρχαία Ελληνικά; 

Εγώ πιστεύω ότι αρκετοί που έχουν την επιθυμία να μάθουν τη γλώσσα του Περικλή, αποθαρρύνονται τελικά, λόγω της δυσκολίας αλλά και της αίσθησης ότι αυτή η γνώση δεν είναι χρήσιμη, καθώς δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γλώσσα ποτέ. Αν θυμηθούμε όμως ότι για αρκετούς αιώνες η ελληνική ήταν η παγκόσμια γλώσσα, ίσως ο ισχυρισμός, ότι μπορεί να αξιοποιηθεί στο παρόν ως ένας καλλιεργημένος τρόπος επικοινωνίας, να μην φαίνεται και τόσο αβάσιμος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχοντας σε βαθιά εκτίμηση τα αρχαία ελληνικά λοιπόν, ο δραστήριος καθηγητής με την ειδησεογραφική του σελίδα στοχεύει στο να κάνει ξανά «ελκυστική» τη γλώσσα του Θουκυδίδη και του Πλάτωνα, λειτουργική για σημερινά ζητήματα, και άρα πιο «ζωντανή» και… σύγχρονη.

Όταν μια φράση ή μια λέξη δεν υπάρχει στα αρχαία ελληνικά (π.χ. η λέξη τανκς, υπολογιστής κ.α.), τότε χρησιμοποιείται ο νεοελληνικός όρος…

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης