Το πρόγραμμα της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων «απογειώθηκε» στις 25 Μαΐου 2016 στο Dinner In the Sky και στο Παρατηρητήριο, το ψηλότερο σημείο του Νέου Υδαταερίου με θέα 360 view σε όλη την Αθήνα. Για πρώτη φορά, παρουσιάστηκε στην Τεχνόπολη το ετήσιο πρόγραμμα Μάιος 2016- Απρίλιος 2017 και εγκαινιάστηκε ο θεσμός «Κάθε μέρα Τεχνόπολη».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, τόνισε τη σημασία του θεσμού, και είπε: «Είναι τέτοια η ποικιλία των δράσεων και εκδηλώσεων που κάθε επισκέπτης θα βρει να κάνει ή να παρακολουθήσει κάτι, που τον ενδιαφέρει, τον καλλιεργεί και φυσικά τον ψυχαγωγεί. Ένα πρόγραμμα διαμορφωμένο με γνώση μεράκι κι αγάπη για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της πόλης μας, Ανοικτή και προσβάσιμη σε όλες και όλους. Ένας χώρος που σου ανοίγει την καρδιά! Και στηρίζει και εμπλουτίζει με καινοτόμους και ευφάνταστους τρόπους και δράσεις την πολιτιστική ζωή της σύγχρονης Αθήνας!»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κωστής Μπιτζάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Τεχνόπολης, παρουσίασε τον άξονα του φετινού προγράμματος, ο οποίος περιλαμβάνει 34 ξεχωριστές μουσικές βραδιές, τα καθιερωμένα φεστιβάλ και θεσμούς, την έκθεση «GR80’s» αφιερωμένη στη δεκαετία του 1980, το Summer Camp, τις «Κυριακές στην Τεχνόπολη», εκθέσεις, ξεναγήσεις, workshops και πολλές ακόμη εκδηλώσεις. Επιπλέον, μίλησε για τον θεσμό «Κάθε μέρα Τεχνόπολη», λέγοντας ότι: «Το να φτάσουμε εδώ ώστε να μπορούμε να σας παρουσιάσουμε ένα ετήσιο πρόγραμμα με το σύνθημα «Κάθε μέρα Τεχνόπολη, και να υποσχόμαστε στον δημότη και στον επισκέπτη της πόλης ότι κάθε μέρα θα βρει εδώ για να ψυχαγωγηθεί, για να μορφωθεί, για να διασκεδάσει είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς μιας πενταετίας.»

Αναλυτικότερα, το φετινό πρόγραμμα της Τεχνόπολης περιλαμβάνει:

Τα καθιερωμένα φεστιβάλ και θεσμούς που αγκαλιάζουν όλους τους τομείς της σύγχρονης καθημερινής ζωής. Αναλυτικά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

16o Athens Technopolis Jazz Festival, Athens Science Festival 2017, 5o Athens Circus Festival, 7ο Athens Bike Festival, 3ο Athens Bar Show, Break the Chain, The Christmas Factory, Dinner in the Sky, The Meet Market, Ελλάδα Γιορτή Γεύσης, 2nd Athens Digital Payments Summit, Βιωματική Έκθεση της Action Aid κ.ά.

34 ξεχωριστές μουσικές βραδιές: Η σκηνή της Τεχνόπολης θα φιλοξενήσει, για ακόμη μια χρονιά, αναγνωρισμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες σε ένα πλούσιο πρόγραμμα που ξεκινά από τις 25 Μαΐου και κορυφώνεται το Σεπτέμβρη. Το αναλυτικό πρόγραμμα των συναυλιών θα ανακοινωθεί στις 17 Ιουνίου.

Τη διοργάνωση της ιστορικής, πολιτιστικής και αναβιωτικής έκθεσης «GR80’s», αφιερωμένης στη δεκαετία του 1980 στην Ελλάδα, με τη σύμπραξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Το Summer Camp, ένα πλούσιο εκπαιδευτικό καλοκαιρινό πρόγραμμα διάρκειας 4 εβδομάδων (21 Ιουνίου-15 Ιουλίου) για παιδιά 6-12 ετών, που διοργανώνεται για 2η συνεχόμενη χρονιά.

Τις «Κυριακές στην Τεχνόπολη»: μια Κυριακή κάθε μήνα, πραγματοποιείται μια σειρά πρωτότυπων εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δράσεων για παιδιά και τις οικογένειές τους, με ελεύθερη είσοδο.

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Τον Ιούνιο, διοργανώνεται η διαδραστική έκθεση «Γκάζι ακούς;» σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, με προφορικές μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής του Γκαζιού.

Εκτός από τις παραδοσιακές ξεναγήσεις στη μουσειακή διαδρομή, εγκαινιάζοεται και μια νέα ξεχωριστή ξενάγηση βασισμένη στην τεχνική του museum theatre, «Ένας ποντικός τρύπωσε στο Γκάζι», και για 3η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται «Το Θέατρο στο ΒΜΦ».

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016 και τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2017.

Τον Ιανουάριο 2017, το εργοστάσιο φωταερίου κλείνει τα 160 χρόνια.

Έχοντας ως προτεραιότητα τη δημιουργική μάθηση, στην Τεχνόπολη συνεχίζονται με τη νέα σχολική χρονιά, τα καθιερωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου, τα εργαστήρια εικαστικών, εκπαιδευτικής ρομποτικής, video animation ενώ, από τον Οκτώβριο, εγκαινιάζονται και νέοι κύκλοι εργαστηρίων που προάγουν τις νέες τεχνολογίες και τη δημιουργικότητα, σε συνεργασία με το INNOVATHENS, αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και έμπειρους παιδαγωγούς.

Στο INNOVATHENS:

Εγκαινιάζονται:

ΙΝΝΟVATHENS Summer Labs, κύκλοι εντατικών πιστοποιημένων σεμιναρίων Digital Marketing, Adobe Photoshop, WordPress, JavaScript και Google AdWords

Νέος Κύκλος Επιχειρηματικού Επιταχυντή

Νέος πυλώνας λειτουργίας του INNOVATHENS «Παρουσίαση, διάχυση και αξιοποίηση αποτελεσμάτων ερευνητικών έργων».

Συνεχίζονται:

τα καθιερωμένα εργαστήρια ανάπτυξης τεχνικών, επαγγελματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων (Samsung Service Lab, Personal Communication Skills. Market yourself, εργαστήρια marketing και branding, management, HR) σε συνεργασία με αναγνωρισμένους ακαδημαϊκούς φορείς και επιχειρήσεις, όπως η Samsung Electronics Hellas, British Council, People for Business, ΚΕΑΚ.

Συνεχίζονται ακόμα:
Startup Grind, SciFY Academy, Prod.Active, Javascript, Ruby, IoT Meetups, εργαστήρια coding με βάση τα ανοιχτά δεδομένα και το ανοιχτό λογισμικό.
 
Ενώ θα πραγματοποιηθούν και networking events, παρουσιάσεις νέων ιδεών και προϊόντων, venture capital forums, εκθέσεις και φεστιβάλ καινοτομίας, διαγωνισμοί, 4 Crowdhachathons και Gaming Fest.

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 210 3475518, 210 3453548

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης