Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

Night Train to Lisbon (2013)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Νυχτερινό Τρένο για τη Λισαβόνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια γυναίκα που αποπειράται να αυτοκτονήσει ένα κρύο πρωινό στη Βέρνη, το βιβλίο ενός Πορτογάλου συγγραφέα μέσα στο παλτό της κι ένα εισιτήριο τρένου για τη Λισαβόνα κρυμμένο μέσα στις σελίδες του ανατρέπουν ολοκληρωτικά τη συμβατή καθημερινότητα του καθηγητή Λατινικών, Ράιμουντ Γκρεγκόριους (Τζέρεμι Άιρονς). Χωρίς κι ο ίδιος σχεδόν να το συνειδητοποιήσει, βρίσκεται απρόσμενα στη Λισαβόνα να αναζητά τα ίχνη ενός Πορτογάλου γιατρού και συγγραφέα, του Αμαντέου ντε Πράντο. Ακολουθώντας τα ίχνη του, ο Ράιμουντ θα ανακαλύψει ένα τραγικό ερωτικό τρίγωνο με φόντο το πιο σκοτεινό κομμάτι της σύγχρονης Πορτογαλικής ιστορίας, κατά τη δικτατορία του Αντόνιο Σαλαζάρ. Ένα μυστηριώδες πάζλ, γεμάτο πολιτική αλλά και συναισθηματική ένταση, θα παρασύρει τον Ράιμουντ σε ένα προσωπικό ταξίδι πέρα από το χρόνο, που πραγματεύεται θεμελιώδη υπαρξιακά ερωτήματα αλλά και την πραγματικότητα του έρωτα, ο οποίος μπορεί ανά πάσα στιγμή να εμφανιστεί απρόσκλητος.

Ο Δανός σκηνοθέτης Μπίλι Όγκουστ και ο βραβευμένος με Όσκαρ Τζέρεμι Άιρονς συναντιούνται ξανά στη Λισαβόνα, είκοσι χρόνια μετά «Το Σπίτι των Πνευμάτων», για να διηγηθούν ένα διαφορετικό ταξίδι: το ταξίδι ενός άντρα που ενώ έχει ουσιαστικά παραιτηθεί από τη ζωή του, μετά από μία τυχαία και μυστηριώδη συνάντηση αλλάζει την πραγματικότητά του μέσα σε μια στιγμή.

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο μπεστ σέλερ του βραβευμένου Ελβετού συγγραφέα, Πασκάλ Μερσιέ, που αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα γερμανόφωνα μυθιστορήματα των τελευταίων ετών: έχει μεταφραστεί σε 15 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και η ελληνική (εκδόσεις Ψυχογιός – 2006), έχει σημειώσει πωλήσεις σε περισσότερες από 30 χώρες ενώ, μόνο στη Γερμανία, έχει πουλήσει πάνω από 1,8 εκατομμύρια αντίτυπα. Οι παραγωγοί φιλοδοξούσαν να δημιουργήσουν μια κινηματογραφική μεταφορά αντάξια των ταινιών ‘Ο Άγγλος Ασθενής’ και ‘Σφραγισμένα Χείλη’ και γι’ αυτό φρόντισαν να εξασφαλίσουν κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του σύγχρονου κινηματογραφικού στερεώματος: πέρα από τον Μπίλι Όγκουστ στη σκηνοθεσία και τον Τζέρεμι Άιρονς στον πρωταγωνιστικό ρόλο, το έργο διανθίζεται από τις ερμηνείες των διεθνώς αναγνωρισμένων ηθοποιών Μαρτίνα Γκέντεκ (‘Οι Ζωές των Άλλων’), Μπρούνο Γκανζ (‘Η Πτώση’), Μελανί Λοράν (‘Οι Πρωτάρηδες’), Λένα Όλιν (‘Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι’), Μπέργκχαρτ Κλάουσνερ (‘Η Λευκή Κορδέλα’), Όγκουστ Ντίελ (‘Άδωξοι Μπάσταρδη’), Κρίστοφερ Λι και Σαρλότ Ράμπλινγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα γυρίσματα του έργου ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2012 στη Βέρνη της Ελβετίας και συνεχίστηκαν για επτά εβδομάδες στη Λισαβόνα, η οποία αποτελεί και το σημείο αναφοράς της ταινίας. Το έργο δείχνει μια Λισαβόνα διαφορετική από τις τουριστικές καρτ-ποστάλ: τα αθέατα δαιδαλώδη σοκάκια αλλά και τα επιβλητικά κτίρια της Πορτογαλικής πρωτεύουσας φιλοξενούν τόσο τις σύγχρονες σκηνές του έργου όσο και τις σκηνές από τη δικτατορική Πορτογαλία του Σαλαζάρ. Χωρίς ακρότητες κινηματογραφικής αναπαράστασης των διαφορετικών χρονικών περιόδων, με ενιαία χρωματική και αισθητική αντιμετώπιση των χώρων, ο διευθυντής φωτογραφίας Φίλιπ Ζούμπραν δείχνει μια άλλη πλευρά της Λισαβόνας, που ταυτόχρονα υπογραμμίζει τη συναισθηματική εξέλιξη του έργου, πάντα με τη βοήθεια της πρωτότυπης μουσικής από τη διακεκριμένη γερμανίδα συνθέτρια Ανέτ Φοκς.

Gloria (2013)

Η Γκλόρια είναι 58 χρονών, χωρισμένη και τα παιδιά της έχουν ήδη φύγει από το σπίτι. Αποφασίζει όμως να μην περάσει μόνη την υπόλοιπη ζωή της. Για να καλύψει τον ελεύθερο χρόνο της κάνει διάφορες δραστηριότητες και ψάχνει ακόμη τον έρωτα σε πάρτι ενηλίκων που αναζητούν συντροφιά. Όταν συναντά τον Ροδόλφο, έναν χωρισμένο 65άρη, νομίζει πως βρήκε τον πραγματικό έρωτα. Η σχέση τους είναι πολύ δύσκολη καθώς ο Ροδόλφος έχει μία άρρωστη εξάρτηση από τα παιδιά του και την πρώην γυναίκα του. Η Γκλόρια ήθελε να τα δώσει όλα σ’ αυτή τη σχέση, μόνο με το φόβο ότι μπορεί να είναι η τελευταία της, όμως η πραγματικότητα την φέρνει μπροστά σε αναπάντεχα εμπόδια που δεν ξέρει αν έχει το σθένος να τα ξεπεράσει. Προσπαθεί να αντιμετωπίσει τόσο εκείνα, όσο και το γεγονός ότι μεγαλώνει…

Μετά το ΝΟ, την ταινία που συνάντησε διεθνώς θερμή υποδοχή από κοινό και κριτικούς, με αποκορύφωμα την υποψηφιότητά του για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, η Χιλή παρουσιάζει ένα ακόμη μικρό διαμάντι. Σε παραγωγή των αδελφών Larrain (ο Pablo Larrain είναι ο σκηνοθέτης του ΝΟ) και σε σκηνοθεσία του Sebastián Lelio (Σεμπαστιάν Λέλίο) που έχει ήδη διακριθεί σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ (Locarno, Buenos Aires κλπ) με προηγούμενες ταινίες του, η ταινία Gloria, που είχε αποσπάσει στο τελευταίο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν το Films in Progress Award έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2013 και κέρδισε τις εντυπώσεις! Η πρωταγωνίστρια Παουλίνα Γκαρσία δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας και παραδίδει πολύτιμα μαθήματα αισιοδοξίας.

2 Guns (2013)

Δύο αξιωματικοί από διαφορετικές υπηρεσίες, ο ένας αστυνομικός της Δίωξης και ο άλλος των Μυστικών Υπηρεσιών του Πολεμικού Ναυτικού, αναγκάζονται να συνεργαστούν… κανείς όμως δεν γνωρίζει ότι ο άλλος είναι μυστικός ομοσπονδιακός πράκτορας. Τους τελευταίους 12 μήνες βρίσκονται απρόθυμα μαζί, ως μέλη ενός καρτέλ ναρκωτικών, μη εμπιστευόμενοι ο ένας τον άλλο όπως και τους εγκληματίες που πρέπει να συλλάβουν. Όταν όλα αποκαλύπτονται, οι δυο άντρες θα βρεθούν στο στόχαστρο τόσο των κρατικών υπηρεσιών όσο και των Μεξικανών νονών. Τώρα που όλοι τούς θέλουν στη φυλακή ή νεκρούς, πρέπει να βασιστούν ο ένας στον άλλο. Δυστυχώς όμως για τους διώκτες τους, όταν οι καλοί περνάνε χρόνια προσποιούμενοι τους κακούς, μαθαίνουν και μερικά κόλπα στην πορεία…

Metallica: Through the Never (2013)

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Nιμρόντ Αντάλ (“Predators”) δημιουργεί μια πρωτοποριακή τρισδιάστατη ταινία για το θρυλικό συγκρότημα Metallica.

Μια σπάνια και τολμηρή κινηματογραφική εμπειρία με καταιγιστική δράση και σκηνές από τις θεαματικές συναυλίες ενός εκ των πιο δημοφιλών και εμβληματικών μουσικών συγκροτημάτων στην ιστορία της ροκ μουσικής.

Η υπόθεση της ταινίας εκτυλίσσεται μεταξύ μιας συγκλονιστικής συναυλίας των Metallica και των περιπετειών του νεαρού Τριπ, σε μία πόλη όπου επικρατεί το απόλυτο χάος, με κατεστραμμένα οχήματα, αιματηρές συγκρούσεις και ένα μασκοφόρο καβαλάρη. Το ανερχόμενο αστέρι που ακούει στο όνομα Ντέιν Ντιχάν (“Place Beyond the Pines”, “The Amazing Spider-Man 2”) υποδύεται τον Τριπ, ένα νεαρό μέλος του tour crew της μπάντας, που οργανώνει ζωντανές εμφανίσεις και που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο απεσταλμένος του γκρουπ σε μυστική αποστολή, κατά τη διάρκεια μιας sold out συναυλίας. Ουσιαστικά, η ταινία ακολουθεί δύο παράλληλες ιστορίες, την αφήγηση του Τριπ και το ζωντανό υλικό του πασίγνωστου ροκ συγκροτήματος.

Αυτό που αρχικά φαίνεται να είναι εύκολο, ξαφνικά μετατρέπεται σε μια σουρεαλιστική περιπέτεια, με τον Τριπ να βρίσκεται στη μέση επικίνδυνων καταστάσεων και παράλληλα να προσπαθεί να ξεφύγει από τον μασκοφόρο καβαλάρη, ο οποίος τον κυνηγά στο κέντρο της πόλης. Και όλα αυτά, με τα τραγούδια του θρυλικού συγκροτήματος των Metallica, να κατέχουν πάντοτε πρωταγωνιστικό ρόλο!
Ένας νεαρός roadie… σε μυστική αποστολή

Μία συναυλία σε εξέλιξη…
Δύο παράλληλες ιστορίες σε ένα σουρεαλιστικό σκηνικό!

Για τις ανάγκες της ταινίας κατασκευάστηκαν τα πιο περίτεχνα live-σκηνικά που έχουν κατασκευαστεί ποτέ, ενώ γυρίστηκε σε 3-D χρησιμοποιώντας έως και 24 κάμερες ταυτόχρονα. Οι Metallica, ένα από τα πιο δημοφιλή και επιδραστικά συγκροτήματα στην ιστορία της ροκ και της Heavy Metal σκηνής, αποτελούνται από τον James Hetfield (φωνητικά, κιθάρα), τον Lars Ulrich (ντραμς), τον Kirk Hammett (κιθάρα, φωνητικά) και τον Robert Trujillo (μπάσο, φωνητικά). Το σενάριο και την σκηνοθεσία υπογράφει ο βραβευμένος σκηνοθέτης Nimród Antal (Predator, Kontroll).


Closed Circuit (2013)

Μεταφρασμένος Τίτλος: Επικίνδυνο Κύκλωμα

Ένα θρίλερ γεμάτο σασπένς και μια πολύκροτη υπόθεση τρομοκρατίας που θα φέρει δύο δικηγόρους – και πρώην εραστές – στην ίδια ομάδα υπεράσπισης για τη δίκη ενός εκ των πιο επικίνδυνων και αδίστακτων τρομοκρατών παγκοσμίως.

Ένα πρωί, η πολυσύχναστη αγορά του Λονδίνου θα αποδεκατιστεί από τη σφοδρή έκρηξη μιας βόμβας. Στο ανθρωποκυνηγητό που ακολουθεί μόνο ένας μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης θα επιζήσει: ο Φαρούκ Ερντογάν, ο οποίος συλλαμβάνεται και οδηγείται στις φυλακές. Οι δικηγόροι διακινδυνεύοντας ακόμα και τις ζωές τους ξεκινάνε τις προετοιμασίες της δίκης, η οποία αναμένεται να είναι ίσως μια από τις πιο σημαντικές του αιώνα.

Don Jon (2013)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Δον Ζουάν
Γνωστό επίσης ως: Don Jon`s Addiction

Ο Τζον Μαρτέλλο είναι ένας όμορφος παλιομοδίτης. Οι φίλοι του τον αποκαλούν «Don Jon», λόγω της ικανότητας του να σαγηνεύει τις γυναίκες. Παρ’όλα αυτά, βρίσκει πολύ μεγαλύτερη ευχαρίστηση μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του. Η Μπάρμπαρα είναι μια πανέμορφη κοπέλα, που μεγάλωσε με καλές ρομαντικές κομεντί, κι ονειρεύεται τη μέρα που θα βρει τον ιππότη της για να φύγουν μαζί στο ηλιοβασίλεμα. Ενάντια στις κοινωνικές φαντασιώσεις και τα όνειρα τους, οι δυό τους θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν την πραγματική οικείοτητα, σ’ αυτή την απρόσμενη και ξεκαρδιστική κωμωδία.

Σενάριο: ΤΖΟΖΕΦ ΓΚΟΡΝΤΟΝ ΛΕΒΙΤ
Ηθοποιοί: ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΜΟΥΡ , ΣΚΑΡΛΕΤ ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ , ΤΖΟΖΕΦ ΓΚΟΡΝΤΟΝ ΛΕΒΙΤ , ΤΟΝΙ ΝΤΑΝΖΑ

September (2013)

«Ο στόχος είναι πάντοτε η ευτυχία, στη ζωή… Και η ζωή αναβλύζει από κάθε μικρή χαραμάδα, σε κάθε γωνιά.»

Τον Αύγουστο του 2002, η ταινία «Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί: Ο Μπαμπάς Μου», κατάφερε να συγκινήσει βαθύτατα και να αποσπάσει διθυράμβους αλλά και σημαντικότατες διακρίσεις σε κινηματογραφικές διοργανώσεις του εξωτερικού. Σήμερα, λίγα χρόνια μετά, η Πέννυ Παναγιωτοπούλου επιστρέφει στο κινηματογραφικό προσκήνιο, παραδίδοντας μια ελεγεία για τη μοναξιά και την ανθρώπινη ευτυχία.

Το «September» ξεκίνησε την επιτυχημένη πορεία του σε ορισμένα από τα πιο σημαντικά, διεθνής κινηματογραφικά φεστιβάλ (Διαγωνιστικό τμήμα – Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι, Τμήμα City to City – Φεστιβάλ Τορόντο, Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Αμβούργου, Φεστιβάλ του Ελσίνκι, Νύχτες Πρεμιέρας,…), όπου εξυμνήθηκε από κοινό και κριτικούς για την αφοπλιστική του ειλικρίνεια και την αριστοτεχνική, ρεαλιστική, απόδοση της ανθρώπινης καθημερινότητας. Από τις 03 Οκτωβρίου, το ευαίσθητο σύμπαν της Πέννυς Παναγιωτοπούλου αναμένεται να προσγειωθεί ως καθρέφτης ανάμεσά μας, με σκοπό να ενισχύσει το βλέμμα μας σε μια επιχείρηση ενδελεχούς παρατήρησης του ψυχισμού τον ανθρώπων. Των θνητών εκείνων ανθρώπων που προσπερνάμε και μας προσπερνούν, καθημερινά, στην προσπάθειά μας να προλάβουμε τη ζωή.

Η Άννα ζει με τον σκύλο της τον Μανού σε ένα μικρό διαμέρισμα. Πιστεύει ότι θα ζήσουν μαζί για πάντα. Όταν ο Μανού πεθαίνει, η Άννα ζητά να τον θάψει στον κήπο, του σπιτιού, της απέναντι οικογένειας. Το πρόσχαρο σπίτι γίνεται το καταφύγιό της. Ερωτεύεται την άλλη γυναίκα, τα παιδιά, και την ζωή που ζούνε. Η οικογένεια όμως δεν έχει ανάγκη την αγάπη της Άννας. Η Άννα, που ξέρει καλά τι σημαίνει να είσαι πιστός, δεν το βάζει κάτω. Όπως, ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που χωρίζει το καλοκαίρι από τον χειμώνα, έτσι και ο «Σεπτέμβρης» της Άννας, είναι μια ιστορία για τα ψυχικά σύνορα, το πως δοκιμάζονται οι αντοχές της αγάπης, της πίστης, αλλά και της διαφορετικότητας. Ο Σεπτέμβρης είναι το σύνορο, μια αχνή παρένθεση ανάμεσα στο καλοκαίρι και τον χειμώνα.


Οικόπεδο 12 (2013)

Μεταφρασμένος Τίτλος: Block 12
Γνωστό επίσης ως: Home, Sweet Home

Αγγλικοί δορυφόροι που κάνουν έρευνες από το διάστημα ανακαλύπτουν την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή των Παλιών Μεταλλείων της Κύπρου. Η περιοχή ανήκει στον Κωσταντά Ριζίτη (μέρος της οποίας έχει αγοράσει από τον συνάδελφό του Τουρκοκύπριο Αχμέτ Μπέϊογλου), ο οποίος, μετά τη συνταξιοδότησή του, έχει αποσυρθεί εκεί με τη σύζυγό του Ελλού. Το ξέσπασμα

μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης οδηγεί σε χρεοκοπία τους δύο γιους του ζεύγους, αναγκάζοντάς τους να μετακομίσουν με τις οικογένειές τους στο σπίτι. Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν η κυπριακή κυβέρνηση προτείνει στον Κωσταντά να της παραχωρήσει το σπίτι ενώ εκείνος αρνείται πεισματικά. Επιπλέον ο Χασάν Μπέϊογλου (κληρονόμος του Αχμέτ) μαζί με δύο Άγγλους πράκτορες κατασκηνώνουν στην αυλή. Το σπίτι βρίσκεται σε κατάσταση ”εσωτερικής” και ”εξωτερικής” πολιορκίας.

Μια πολιτική, αλληγορική κωμωδία με μπόλικο σουρεαλισμό, κοινωνική σάτιρα και μαγικό ρεαλισμό.

Σκηνοθεσία: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΟΦΑΡΙΔΗΣ
Σενάριο: ΠΑΝΟΣ ΣΤΑΘΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΟΦΑΡΙΔΗΣ
Ηθοποιοί: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΙΤΣΕΛΗΣ , ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ , ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ , ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ , ΕΙΡΗΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ , ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΥΚΑΡΙΔΗΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης