Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

Dallas Buyers Club

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με διθυραμβικές κριτικές, σαρωτική παρουσία στα πρωτοκλασάτα βραβεία του Χόλιγουντ και ένα all-star cast, το Dallas Buyers Club είναι δικαίως μια από τις μεγάλες και πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς.

Πρόκειται για μια άκρως επιτυχημένη κινηματογραφική μεταφορά της αληθινής ιστορίας ενός ανθρώπου που χρειάστηκε να βουλιάξει σε όλα αυτά τα οποία αφόριζε, για να βρει τελικά τον εαυτό του.

Ο Matthew McConaughey (Magic Mike, The Wolf Of Wall Street) πρωταγωνιστεί ενσαρκώνοντας έναν, στα όρια του άξεστου, καουμπόι/ηλεκτρολόγο και θα μπορούσε να κλέψει την παράσταση αν στο πλάι του δεν πρωταγωνιστούσε ο εξίσου καθηλωτικός Jared Leto (Requiem for a Dream). Οι δυο ηθοποιοί υποβλήθηκαν σε εξαντλητική απώλεια βάρους για να υποδυθούν δυο οροθετικούς, αντίθετους πόλους, έναν ομοφοβικό μάτσο Τεξανό και μια εκκεντρική τραβεστί. Εκτός από την εντυπωσιακή σωματική τους μεταμόρφωση, αυτό που τους αναβαθμίζει στην κατηγορία της αξέχαστης ερμηνείας είναι η αφοσίωση και η ειλικρίνεια με την οποία αποδίδουν τις πτυχές του χαρακτήρα τους στα χαμηλά και στα υψηλά που τους επιφυλάσσει αυτή η γλυκόπικρη ιστορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίστοιχα, το σενάριο (Craig Borten, Melisa Wallack)και η σκηνοθεσία του Jean-Marc Vallée (C.R.A.Z.Y.) υπηρετούν με ακριβοδίκαιες δόσεις τόσο τις δραματικές όσο και τις χιουμοριστικές πτυχές της ζωής των οροθετικών της σκοτεινής δεκαετίας του ’80, κάνοντας το Dallas Buyers Club μια ολοκληρωμένη, συγκινητική και μεστή κινηματογραφική εμπειρία.

Γέννημα θρέμμα Τεξανός, ο Ron Woodroof είναι ηλεκτρολόγος και καουμπόι σε ροντέο που διάγει έκλυτο βίο χωρίς καμία έννοια για την επόμενη μέρα. Το 1985, ο Ron χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του ξαφνικά, όταν οι γιατροί κάνουν διάγνωση ότι πάσχει από τον ιό H.I.V. και του δίνουν μόνο 30 μέρες ζωής. Όμως, ο Ron δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί αυτή τη θανατική ποινή. Μετά από υπερεντατική έρευνα ανακαλύπτει ότι υπάρχει έλλειψη πιστοποιημένων φαρμάκων και θεραπειών στις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε περνάει τα σύνορα και φτάνει Μεξικό, αγνοώντας τις οδηγίες του γιατρού του. Παρ’ όλο που είναι ομοφοβικός, ο Ron συνασπίζεται με έναν αναπάντεχο σύμμαχο, έναν επίσης οροθετικό τρανσέξουαλ που μοιράζονται το ίδιο πάθος για ζωή. Οι δυο τους διακρίνονται για το επιχειρηματικό τους πνεύμα και ιδρύουν ένα κλαμπ, όπου οι οροθετικοί έχουν πρόσβαση σε φάρμακα με μηνιαία συνδρομή. Η παρέα μεγαλώνει και ο Ron μάχεται όχι μόνο για την επιβίωση αλλά και για θέματα αποδοχής. Στα χρόνια που ακολούθησαν τη διάγνωση του ο Ron θα ζήσει πιο έντονα από ποτέ.

The Monuments Men
Μεταφρασμένος Τίτλος: Μνημείων Άνδρες

Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, το μεγαλύτερο κυνήγι θησαυρού της καταγεγραμμένης ιστορίας, εξετάζει τη δράση μιας επίλεκτης “διμοιρίας” ανθρώπων, οι οποίοι κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν επιφορτιστεί με μια πολύ σημαντική υποχρέωση: Να διασώσουν κλεμμένα καλλιτεχνικά αριστουργήματα από τα χέρια των Ναζί και να τα επιστρέψουν στους νόμιμους κατόχους τους!

Κι αν αυτή η αποστολή φαντάζει, σε πρώτη ανάγνωση, εντελώς αδύνατη, σκεφτείτε πως η συγκεκριμένη διμοιρία, η οποία θα πρέπει να ξετρυπώσει τα έργα τέχνης και να τα αποσπάσει από τους Ναζί, αποτελείται αποκλειστικά από διευθυντές μουσείων, επιμελητές εκθέσεων και ιστορικούς τέχνης.

Οι σπουδαίοι αυτοί άνθρωποι της τέχνης μπορεί να γνωρίζουν τα πάντα για τον Μικελάντζελο, ωστόσο δείχνουν να μην έχουν την παραμικρή ιδέα για το πώς λειτουργεί ένα όπλο. Τι ποσοστό επιτυχίας θα μπορούσε λοιπόν να έχει μια επιχείρηση σαν αυτή, αν αναλογιστεί κανείς πως η μοίρα των έργων τέχνης αγνοείται πλήρως μετά τις εντολές της καθολικής καταστροφής τους, με την πτώση του Ράιχ;
Καθώς οι υπέροχοι αυτοί «Μνημείων Άνδρες», όπως αποκαλούνται, αποφασίζουν να σταθούν αντιμέτωποι με το χρόνο προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφή μιας πολιτιστικής κληρονομιάς 1.000 χρόνων, δεν διστάζουν τελικά να ρισκάρουν ακόμη και τη ίδια τους τη ζωή, για χάρη των μεγαλύτερων πολιτιστικών μνημείων της ανθρωπότητας.

Vampire Academy

Βασισμένο στη λογοτεχνική σειρά των έξι βιβλίων Vampire Academy, με συνολικές πωλήσεις παγκοσμίως πάνω από 1,000,000 αντίτυπα, 8 εβδομάδες στη λίστα των bestsellers των New York Times και βραβείο από την American Library Association, το Vampire Academy φιλοδοξεί να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη μια νεανική, συναρπαστική και ρομαντική ιστορία βαμπίρ, με στοιχεία μαύρου χιούμορ και έντονη δράση. Πρόκειται για την πρώτη ταινία ενός πολλά υποσχόμενου κινηματογραφικού franchise.

Η σκηνοθετική εμπειρία ενός ανήσυχου εφήβου του Mark Waters (Mean Girls και Freaky Friday) και το σενάριο του Daniel Waters (Batman Returns) αξιοποιούν στο έπακρο τον πλούσιο κόσμο των νεανικών bestsellers της ευφάνταστης συγγραφέως Richelle Mead. Τους γοητευτικούς χαρακτήρες της ιστορίας ενσαρκώνουν η Zoey Deutch (Beautiful Creatures), η ανερχόμενη Αυστραλή Lucy Fry, o Ρώσος σταρ Danila Kozlofsky, ο επιβλητικός Gabriel Byrne (Usual Suspects), το πρώην κορίτσι του Μποντ Olga Kurylenko (Quantum of Solace, Oblivion) και η χαριτωμένη Sarah Hyland (Modern Family).

Η Ρόουζ Χάθαγουεϊ και η Λίζα Ντραγκομίρ δεν είναι δύο συνηθισμένα δεκαεπτάχρονα κορίτσια και η ακαδημία του Αγίου Βλαντιμίρ δεν είναι ένα συνηθισμένο σχολείο. Είναι ένα κρυφό μέρος στα απάτητα δάση της Μοντάνα, όπου οι νεαροί βρικόλακες –τα Μορόι- μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους και τα Νταμπίρ (μισά άνθρωποι και μισά βαμπίρ) εκπαιδεύονται ώστε να τους προστατεύουν.
Η 17χρονη Ρόουζ Χάθαγουεϊ (Zoey Dutch) είναι Νταμπίρ και η αποστολή της είναι να προφυλάσσει την καλύτερη της φίλη Λίζα Ντραγκομίρ (Lucy Fry), η οποία είναι η πριγκίπισσα των θνητών βαμπίρ Μορόι.
Εκτός από τις συνηθισμένες κολεγιακές ίντριγκες, τους άκαρπους έρωτες και τη σχολική βία, η Λίζα και η Ρόουζ πρέπει να αντιμετωπίσουν περίπλοκες κοινωνικές ισορροπίες. Η Ρόουζ θα θυσιάσει τα πάντα για να προστατεύσει την Λίζα από αυτούς που σκοπεύουν να την εκμεταλλευτούν, αλλά και από τα Στριγκόι (αθάνατα, κακεντρεχή βαμπίρ) που καταδιώκουν το είδος της.

The Selfish Giant
Μεταφρασμένος Τίτλος: Ο Εγωιστής Γίγαντας

«Ο Εγωιστής Γίγαντας» είναι μια σύγχρονη ιστορία με ήρωες τον 13 χρονών Άρμπορ και τον καλύτερο του φίλο Σουίφτι. Όταν τους αποβάλλουν από το σχολείο και ζώντας σαν ξένοι στην ίδια τους την γειτονιά, τα δύο αγόρια γνωρίζουν το Κίτεν, έναν ρακοσυλλέκτη της περιοχής. Στην προσπάθεια τους να βγάλουν κάποια χρήματα, αλλά και να βρουν έναν σκοπό στη ζωή τους, ξεκινούν να δουλεύουν για εκείνον συλλέγοντας μεταλλικά απορρίμματα και καλώδια, χρησιμοποιώντας ένα άλογο και ένα κάρο. Ο Σουίφτι έχει φυσικό ταλέντο με τα άλογα, ενώ ο Arbor προσπαθεί να μιμηθεί τον Κίτεν – με σκοπό να τον εντυπωσιάσει και να κερδίσει περισσότερα χρήματα. Ωστόσο, o Κίτεν φαίνεται να δείχνει μεγαλύτερη αδυναμία στον Σουίφτι, αφήνοντας τον Άρμπορ στο περιθώριο. Η φιλία των δύο αγοριών δοκιμάζεται, καθώς ο Άρμπορ γίνεται ολοένα και πιο άπληστος. Η ένταση κορυφώνεται οδηγώντας σε ένα τραγικό γεγονός, το οποίο θα τους μεταμορφώσει.

Μια ανθρώπινη κοινωνική ταινία, η οποία γοήτευσε στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών, στο 66ο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών, όπου προβλήθηκε. Η Κλιό Μπαρνάρντ μας μεταφέρει στη Βρετανία του σήμερα και διηγείται την τρυφερή ιστορία δύο μικρών αγοριών, σε μια σύγχρονη διασκευή του γνωστού παραμυθιού του Oscar Wilde.

Winter`s Tale
Μεταφρασμένος Τίτλος: Μια Χειμωνιάτικη Ιστορία

“Δεν είναι πραγματική ιστορία. Είναι ρομαντική ιστορία”….. Με φόντο τη μυθική Νέα Υόρκη και με διάρκεια περισσότερη από έναν αιώνα, η ταινία ‘’ΜΙΑ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ’’ (Winter’s Tale) πρόκειται για μια ρομαντική περιπέτεια φαντασίας που μας μιλά για θαύματα, ανεκπλήρωτες αγάπες και την αιώνια μάχη μεταξύ του καλού και του κακού.

Μια ταινία ιδανική για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στην οποία πρωταγωνιστούν ο γοητευτικός Κόλιν Φάρελ (‘’Total Recall’’), η Τζέσικα Μπράουν Φίντλει (‘’Downtown Abbey’’) και οι βραβευμένοι με Όσκαρ Τζένιφερ Κόνελι (‘’A Beautiful Mind’’), Ουίλιαμ Χάρτ (“Kiss of the Spider Woman”), Εύα Μαρί Σέιντ (“On the Waterfront”), Ράσελ Κρόου (“Gladiator”).

Η ταινία ‘’ΜΙΑ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ’’ σηματοδοτεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του βραβευμένου με Όσκαρ σεναριογράφου Ακίβα Γκόλντσμαν (‘’A Beautiful Mind’’), ο οποίος έγραψε και το σενάριο της ταινίας, το οποίο είναι βασισμένο στο διάσημο μυθιστόρημα του Mark Helprin.

Πρόκειται για μια διαχρονική ιστορία αγάπης που μας ταξιδεύει σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους (το 1916 και σήμερα).

Με Χωρίς Γυναίκες

Μέχρι πού θα έφτανες για να ξαναβρείς την πρώτη σου αγάπη;

Δύο φίλοι γύρω στα σαράντα και τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους -ο ένας παντρεμένος με παιδιά (Δημήτρης Ήμελλος), ο άλλος χρεοκοπημένος και ιδιόρρυθμος (Θοδωρής Αθερίδης) – ξεκινούν ένα οδοιπορικό αναζητώντας το ίνδαλμα των εφηβικών τους χρόνων. Πρόκειται για την Νάντια (Σμαράγδα Καρύδη), την “ωραία” του σχολείου, που φημολογείται ότι έχει γίνει μοναχή και βρίσκεται σε ένα μοναστήρι κάπου στην Ηλεία. Στην πραγματικότητα όμως, η Νάντια δεν είναι τόσο αθώα όσο περίμεναν…Οι δύο φίλοι θα εμπλακούν σε παράδοξες περιπέτειες και αναπάντεχους κινδύνους, που θα ταράξουν την μακρόχρονη φιλία τους.

Μετά το “Αιώνιος Φοιτητής” ο Βαγγέλης Σεϊτανίδης επιστρέφει σε ρόλο σκηνοθέτη και σεναριογράφου με την ταινία “Με Χωρίς Γυναίκες” με ένα λαμπερό καστ ανάμεσά τους οι Θοδωρής Αθερίδης, Δημήτρης Ήμελλος, Σμαράγδα Καρύδη, Γιάννης Στάνκογλου, Ιωάννης Παπαζήσης ενώ ρόλο-κλειδί στην ταινία έχει ο Μπούμπη, ένας αξιαγάπητος σκύλος. Μία μαύρη κωμωδία για τις αντιθέσεις της σύγχρονης κοινωνίας μακριά από τα νεανικά όνειρα.

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Σεϊτανίδης
Πρωταγωνιστούν: Θοδωρής Αθερίδης, Δημήτρης Ημελλος, Σμαράγδα Καρύδη,
Σοφία Σεϊρλή, Ντινος Καρύδης ,Στεφανία Καπετανίδη, Νατάσα Μαρματάκη, Γιάννης Στάνκογλου, Ιωάννης Παπαζήσης,
παίζουν ακόμα: Βαλεντίνα Φυλακτού, Ναταλί Παυλώφ, Ειρήνη Χρηστίδη, Ρίτα Λυτού, Έλενα Μιρτσόφσκα, Θάνος Πρίτσας, Ζήσης Παπαϊωάννου, Χρήστος Γλυκός

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης