Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

«Passion» (2012)
Γνωστό επίσης ως: «Passion» (2012)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα ερωτικό θρίλερ στα χνάρια των “Dressed to Kill” και “Βασικό Ένστικτο”, remake του γαλλικού θρίλερ, “Η Αντίζηλος” (“Love Crime”), του Αλέν Κορνό, με τις Κριστίν Σκοτ Τόμας και Λουντβίν Σανιέ. Το “Passion” του Μπράιαν Ντε Πάλμα, διηγείται την ιστορία ενός αγώνα δύναμης και εξουσίας μεταξύ δύο γυναικών, στον αδυσώπητο κόσμο των επιχειρήσεων.

Η Κριστίν διαθέτει τη φυσική κομψότητα και την ανεπιτήδευτη άνεση που έχουν συνήθως οι άνθρωποι που διατηρούν μια υγιή σχέση με το χρήμα και την εξουσία. Η αθώα, χαριτωμένη και εύπλαστη προστατευόμενη της, η Ίζαμπελ, είναι γεμάτη καινοτόμες ιδέες που η Κριστίν «κλέβει» χωρίς ενδοιασμούς. Άλλωστε, οι δυο τους είναι ομάδα!

Η Κριστίν αρέσκεται να ασκεί τον έλεγχο της, επί της νεότερης γυναίκας, οδηγώντας την κάθε φορά ένα βήμα πιο βαθιά στο παιχνίδι της αποπλάνησης, της χειραγώγησης, της εξουσίας και της ταπείνωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν όμως η Ιζαμπέλ θα κοιμηθεί με έναν από τους εραστές της Κριστίν, θα ξεσπάσει πόλεμος. Τη νύχτα της δολοφονίας, η Ίζαμπελ παρακολουθεί μπαλέτο, ενώ η Κριστίν δέχεται μια διαφορετική πρόσκληση. Από ποιον όμως; Η Κριστίν λατρεύει τις εκπλήξεις…

Γυμνή θα πάει να συναντήσει τον μυστηριώδη εραστή της που την περιμένει στο υπνοδωμάτιό της…

«Olympus Has Fallen» (2013)
Μεταφρασμένος Τίτλος: «Ο Όλυμπος Έπεσε
»

Όταν ο Λευκός Οίκος, δέχεται τρομοκρατική επίθεση και ο Πρόεδρος πέφτει θύμα απαγωγής, οι Aμερικανικές ειδικές δυνάμεις προσπαθούν με κάθε τρόπο να επέμβουν. Εν τω μεταξύ, ο πρώην μυστικός πράκτορας της προεδρικής φρουράς, Μάικ Μπάνινγκ, ο οποίος είναι εγκλωβισμένος στο κτίριο προσπαθεί απεγνωσμένα να σώσει τον Πρόεδρο και να αποτρέψει μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές. Πρωταγωνιστούν οι Τζέραρντ Μπάτλερ, Μόργκαν Φρίμαν, Άαρον Έκχαρτ και Άσλεϊ Τζάντ.

Σκηνοθεσία
Αντουάν Φουκουά

«Los Amantes Pasajeros» (2013)
Μεταφρασμένος Τίτλος: «Δεν Κρατιέμαι»
Γνωστό επίσης ως: «I`m So Excited
»

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ επιστρέφει στην αγαπημένη του πικάντικη κωμωδία, μετατρέποντας την καμπίνα ενός αεροπλάνου σε ιπτάμενη ντίσκο!

Οι επιβάτες μιας πτήσης με προορισμό το Μεξικό βρίσκονται αντιμέτωποι με την ιδέα του θανάτου, όταν το αεροπλάνο αρχίζει να παρουσιάζει τεχνικά προβλήματα ενώ παράλληλα το πλήρωμα προσπαθεί με κάθε τρόπο να τους κάνει να ξεχαστούν και να αποβάλλουν το άγχος τους. Μια εξωφρενική κωμωδία με ανατροπές και απρόβλεπτες εξομολογήσεις στην οποία πρωταγωνιστούν οι Χαβιέ Κάμαρα, Κάρλος Αρέθες , Ραούλ Αρεβάλο καθώς επίσης συμμετέχουν η βραβευμένη με Όσκαρ Πενέλοπε Κρουζ (“Vicky Christina Barcelona”) και ο Αντόνιο Μπαντέρας (“The Mask of Zorro”).

Σκηνοθεσία
Πέδρο Αλμοδόβαρ

Πρωταγωνιστούν
Πενέλοπε Κρουζ
Αντόνιο Μπαντέρας
Ραούλ Αρεβάλο
Χαβιέ Κάμαρα
Κάρλος Αρέθες

«Νεοναζί: Το Ολοκαύτωμα της Μνήμης» (2013)
Μεταφρασμένος Τίτλος: «Neo-Nazi: The Ηolocaust of Μemory
»

Μια μέρα μετά τις εκλογές του περασμένου Μαΐου, η είδηση κάνει τον γύρο των τηλεοπτικών σταθμών: η Χρυσή Αυγή έλαβε 1.000 ψήφους στα μαρτυρικά Καλάβρυτα και Δίστομο. Δυο πόλεις που σημαδεύτηκαν από τη ναζιστική θηριωδία, παρουσιάζονται να νομιμοποιούν με την ψήφο τους, τους «πολιτικούς απογόνους» των δολοφόνων τους, σύμφωνα με τα ΜΜΕ. Τις αμέσως επόμενες μέρες, στην ερώτηση αν είναι νεοναζί και σχετίζονται με τον Χίτλερ, οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής απαντούν: «οι δημότες στα Καλάβρυτα και το Δίστομο απάντησαν ήδη, με την ψήφο τους». Η ιστορική μνήμη έχει εξασθενίσει ή πρόκειται για μια κατασκευασμένη είδηση;

Η απάντηση βρίσκεται στο Λύκειο Διστόμου, όπου οι μαθητές του παρακολουθούν ένα ντοκιμαντέρ για τα ναζιστικά εγκλήματα στα Καλάβρυτα, στον Χορτιάτη και στο Άουσβιτς. Η συζήτηση που ακολουθεί γρήγορα επεκτείνεται, σε θέματα όπως η αντίσταση στην γερμανική κατοχή. Μήπως έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι αν οι αντάρτες δεν προκαλούσαν με την δράση τους, τους Γερμανούς, δεν θα υπήρχαν και Ολοκαυτώματα;

Αυτή την τελευταία άποψη υποστηρίζει ο γιος ενός διαβόητου Έλληνα δωσίλογου. Ο πατέρας, υπουργός Προπαγάνδας στην κυβέρνηση Τσιρονίκου – την τελευταία φιλοναζιστική κυβέρνηση φάντασμα – το έσκασε το 1944 συνοδεύοντας τα γερμανικά στρατεύματα που αποχωρούσαν. Ο γιος ήταν υποψήφιος του ΛΑΟΣ στις εκλογές και τώρα προσχώρησε στην Χρυσή Αυγή.

Πίσω στο Λύκειο του Διστόμου, οι μαθητές έρχονται αντιμέτωποι με μια ιστορική αλήθεια: δεν υπήρξαν μόνο Έλληνες θύματα, αλλά και Έλληνες που συνεργάστηκαν με τον κατακτητή. Από το ντοκιμαντέρ που παρακολουθούν, μαθαίνουν ότι τα Τάγματα Ασφαλείας και όχι οι Γερμανοί, έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην σφαγή στο Χορτιάτη και συμμετείχαν στη σφαγή στην ίδια την πόλη τους.
Μπορεί να προχωρήσει προς τα μπρος, μια χώρα που δεν γνωρίζει το παρελθόν της;
Ένα ντοκιμαντέρ μέσα στο ντοκιμαντέρ, για τη μνήμη και τη λήθη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Στέλιος Κούλογλου
Καλλιτεχνική Επιμέλεια – Γραφικά: Νίκος Πολίτης
Μοντάζ – Μιξάζ: Χρήστος Γάκης
Οργάνωση παραγωγής: Νίκος Θωμόπουλος
Υπεύθυνη έρευνας: Ελένη Μπέλλου
Δημοσιογραφική υποστήριξη: Τάνια Γεωργουπλή, Ελένη Κωνσταντινίδου
Φωτογραφία: Νίκος Θωμόπουλος / Μανώλης Κονσολάκης / Χρήστος Αναγνωστόπουλος
Βοηθός Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης
Διάρκεια: 90 λεπτά

«Robert Mitchum est Mort» (2010)
Μεταφρασμένος Τίτλος: «Ο Ρόμπερτ Μίτσαμ Είναι Νεκρός»
Γνωστό επίσης ως: «Robert Mitchum Is Dead
»

Ο μισότρελος, καμένος ροκάς, σχεδόν αλκοολικός Αρσέν, σεναριογράφος και ατζέντης, έχει νιώσει στο πετσί του τις απανωτές ματαιώσεις μιας πολυπόθητης επιτυχίας. Όταν εμφανίζεται μια υποψία ευκαιρίας να συναντήσει μαζί με τον προστατευόμενο του ηθοποιό Φράνκι Πάστορ (που περνά μια φάση κατάθλιψης και αϋπνίας) έναν κορυφαίο σκηνοθέτη, διαισθάνεται πως η μεγάλη στιγμή έφτασε. Το παράξενο ζευγάρι, ρισκάροντας τα πάντα, διασχίζει μια μελαγχολική Ευρώπη ώσπου να φτάσει σε ένα άγνωστο φεστιβάλ στον Αρκτικό Κύκλο. Στην περιπετειώδη του Οδύσσεια, έχει παρέα έναν εκκεντρικό εμιγκρέ παρία, μια μυστηριώδη φαμ φατάλ με τα μάτια της Άβα Γκάρντερ, μια όμορφη Πολωνέζα φοιτήτρια, μια 16ρα μηχανή προβολής, το σάουντρακ ενός ξεχασμένου φιλμ νουάρ, διάφορα κλεμμένα αυτοκίνητα, κάμποσες κασέτες ροκαμπίλι, ένα πιστόλι, άφθονο αλκοόλ, χάπια και, κυρίως, το ασίγαστο πάθος για ένα σινεμά που πεθαίνει.

Σκηνοθεσία: Ολιβιέ Μπαμπινέτ, Φρεντ Κιν
Σενάριο: Ολιβιέ Μπαμπινέτ, Φρεντ Κιν
Φωτογραφία: Τίμο Σάλμινεν
Μοντάζ: Γιαν Ντεντέ, Τομά Μαρσάν
Μουσική: Ετιέν Σαρί
Πρωταγωνιστούν: Ολιβιέ Γκουρμέ, Πάμπλο Νικομήδης, Μπάκαρι Σανγκαρέ, Ντανούτα Στενκ


Ο Ρόμπερτ Μίτσαμ Είναι Νεκρός από Flixgr

«Detachment» (2011)
Μεταφρασμένος Τίτλος: «Μαθήματα Ζωής
»

Ο σκηνοθέτης που σόκαρε κοινό και κριτικούς με την απογυμνωμένη αλήθεια των «Μαθημάτων Αμερικανικής Ιστορίας» (1998) κάνει ένα δυναμικό κινηματογραφικό comeback. Θα μιλήσει και πάλι για τα προβλήματα της νεολαίας των Η.Π.Α., αποκωδικοποιώντας τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του πιο ζωντανού κομματιού της κοινωνίας στην οθόνη.

Πρωταγωνιστής στο εκπαιδευτικό δράμα είναι ο Χένρι Μπαρθς ένας αναπληρωτής καθηγητής που καλείται να καλύψει κάποια κενά διδασκαλίας σε μια από τις ζόρικες περιοχές της Νέας Υόρκης. Οι καθηγητές δεν έχουν καμιά όρεξη να ασχοληθούν με το εκπαιδευτικό τους έργο, ενώ οι μαθητές δείχνουν παντελώς αδιάφοροι στη γνώση που τους προσφέρεται. Η διαφορετική στάση του Χένρι απέναντί τους όμως θα αλλάξει την απαθή συμπεριφορά των μαθητών, οι οποίοι θα αρχίσουν σιγά-σιγά να δένονται με τον αναπληρωτή καθηγητή τους.

Όταν χτυπά το κουδούνι, όμως, ο Χένρι καλείται να αντιμετωπίσει τα δικά του προβλήματα. Η μοναχική μαθήτρια Μέρεντιθ, η νεαρή πόρνη Έρικα και η γοητευτική συνάδελφός του Μάντισον θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν τον χαρισματικό, αλλά απομονωμένο εκπαιδευτικό. Το δυσλειτουργικό εκπαιδευτικό σύστημα μπαίνει λοιπόν στο στόχαστρο του Τόνι Κέι, ενός δημιουργού με εξαιρετικά διεισδυτική ματιά στις παθογένειες της αμερικανικής κοινωνίας. Μοναδική η πρωταγωνιστική ερμηνεία του οσκαρικού Έιντριεν Μπρόντι («Ο Πιανίστας»).

Σκηνοθεσία Τόνι Κέι

Πρωταγωνιστούν
Άντριεν Μπρόντι
Κριστίνα Χέντρικς
Λούσι Λιού
Γουίλιαμ Πέτερσεν
Μάρσα Γκέι Χάρντεν
Σάμι Γκέιλ

Επίσημη Συμμετοχή – Tribeca Film Festival

Επίσημη Συμμετοχή – Tokyo Film Festival

Μεγάλο Βραβείο & Βραβείο Κοινού – Festival Valenciennes

Βραβείο Fipresci & Βραβείο Cartier – Deauville Film Festival

Βραβείο Κοινού – Sao Paulo International Film Festival


ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ (DETACHMENT) TRAILER (Greek Subs) από thevideorama

«Csak a Szel» (2012)
Μεταφρασμένος Τίτλος: «Άνεμος Ψυχής»
Γνωστό επίσης ως: «Just The Wind
»

Του Μπενς (Μπένεντεκ) Φλιγκάουφ
με τους Κάταλιν Τόλντι, Γκιόνγκι Λεντάι, Λάγιος Σαρκάνι, Γκιόργκι Τόλντι

Η Μάρι ζει με τον ανάπηρο πατέρα της και τα δύο της παιδιά σε μια καλύβα στο δάσος, έξω απ’ την πόλη. Ζουν φτωχικά, όπως και οι περισσότεροι Ρομά γείτονές τους. Για αιώνες, το «είδος» τους είναι πιο γνωστό με τον όρο «τσιγγάνοι». Τον τελευταίο καιρό, περισσότερο από ποτέ, είναι σε διαρκή επιφυλακή: πέντε οικογένειες στην περιοχή βρέθηκαν δολοφονημένες από πυροβόλα όπλα, μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Η κοινότητα των Ρομά παλεύει να συνεχίσει την απλή καθημερινότητά της, παρά την αγωνία για τα εγκλήματα ρατσιστικού μίσους. Η Μάρι προσπαθεί να φέρει βόλτα δύο δουλειές. Η έφηβη Άννα προσπαθεί να συγκεντρωθεί στα μαθήματα και στις ζωγραφιές της. Αλλά ο μικρός Ρίο είναι απασχολημένος με άλλα πράγματα. Ετοιμάζεται… (Η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα).


Άνεμος Ψυχής – Csak a szél / Just The Wind… από myfilm-gr

«Μπιγκ Χιτ» (2012)
Μεταφρασμένος Τίτλος: «Big Hit
»

Του Κάρολου Ζωναρά
με τους Μελέτη Γεωργιάδη, Katia O’Wallis, Ευγενία Αποστόλου, Γρηγόρη Γαλάτη, Άλεξ Σπυρόπουλο.

Στην προσπάθειά του να εξιχνιάσει τα αίτια της αυτοκτονίας ενός συναδέλφου του, ο υπαστυνόμος Αριστείδης Κορμάς θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια εφιαλτική περιπέτεια, όπου οργανωμένο έγκλημα και αστυνομία αποτελούν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης