Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

A Blast
Μεταφρασμένος Τίτλος: Η Έκρηξη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μαρία τρέχει στην Εθνική Οδό. Πίσω της, φωτιά και μια τσάντα γεμάτη λεφτά. Μπροστά της, ο ατέλειωτος δρόμος. Μόλις μια μέρα πριν, ήταν μια στοργική μητέρα, ερωτευμένη σύζυγος, υπεύθυνη κόρη. Σήμερα, έχει επαναστατήσει. Και είναι αποφασισμένη να σαρώσει στο πέρασμά της ό,τι αγάπησε ποτέ.

Βίαιη και ειλικρινής, γενναία σαν την ηρωίδα της η ΕΚΡΗΞΗ την ακολουθεί στην προσπάθειά της να ξαναπάρει τη ζωή της στα χέρια της. Η μαύρη κωμωδία και το δράμα εναλλάσσονται συνεχώς και μια κρυμμένη τρυφερότητα τρυπάει διαρκώς τη σκληρή πραγματικότητα, συνθέτοντας την τελική πορεία της Μαρίας προς την εξιλέωση, σε μια ελληνική ιστορία πιο επίκαιρη από ποτέ.

Η ελληνική πρεμιέρα της ταινίας η ΕΚΡΗΞΗ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Στην Θεσσαλονίκη συμμετείχε στο αφιέρωμα «100 χρόνια Ελληνικό Σινεμά» του 55ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ouija
Μεταφρασμένος Τίτλος: Ouija: Πίνακας Πνευμάτων

«Ναι», «Όχι», «Αντίο»… Αυτές οι λέξεις που είναι γραμμένες πάνω σε κάθε κλασικό πίνακα πνευμάτων δεν είναι και τόσο αθώες. Ιδίως όταν μια σκοτεινή παρουσία από την «άλλη πλευρά» αρνείται να πει «αντίο»…
Μετά την αυτοκτονία της καλύτερής της φίλης, η Λέιν και η παρέα της αποφασίζουν να παίξουν το σκοταδιστικό παιχνίδι, Ouija, στην προσπάθεια τους να επικοινωνήσουν με το πνεύμα της νεκρής φίλης τους, μέσω αυτού του πίνακα πνευμάτων, προκειμένου να την αποχαιρετήσουν. Όσο πιο πολύ, όμως, εμβαθύνουν στα μυστικά του σπιτιού της νεκρής, μέσω της επικοινωνίας τους με ένα πνεύμα που, αρχικά, θεωρούν πως είναι το δικό της, όλο και περισσότερα σκοτεινά μυστικά αποκαλύπτονται τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Στο αποκρυφιστικό αυτό μεταφυσικό θρίλερ, παραγωγής Μάικλ Μπέι, που σκηνοθετεί ο Στάιλς Γουάιτ (σεναριογράφος των ταινιών Possession, Knowing) ένα σκοτεινό πνεύμα θα πείσει τη νεανική παρέα ότι ο Πίνακας Ouija δεν είναι απλά ένα παιχνίδι, αλλά μια πύλη εισόδου σε μακάβρια μυστικά!

Horrible Bosses 2
Μεταφρασμένος Τίτλος: Αφεντικά για Σκότωμα 2

Το αχτύπητο τρίο ξαναπιάνει “δουλειά” με την ίδια ανεπανάληπτη χημεία, τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια τρελή ενέργεια!

Έχοντας βαρεθεί να δίνουν λογαριασμό σε προϊστάμενους, ο Νικ, ο Ντέιλ και ο Κερτ αποφασίζουν να γίνουν αφεντικά των εαυτών τους, ανοίγοντας τη δική τους επιχείρηση. Ένας επιτήδειος επενδυτής αποσύρει όμως ξαφνικά την οικονομική του υποστήριξη, αφήνοντάς τους στα κρύα του λουτρού. Εξαπατημένοι, απογοητευμένοι και χωρίς νομική βοήθεια, οι τρεις επίδοξοι επιχειρηματίες σχεδιάζουν να απαγάγουν τον ενήλικο γιο του επενδυτή για να τον εκβιάσουν ώστε να ανακτήσουν τον έλεγχο της εταιρείας τους.

Η ταινία αποτελεί τη συνέχεια της ιδιαίτερα επιτυχημένης κωμωδίας του 2011 ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΣΚΟΤΩΜΑ, και επανενώνει τους σταρ Τζέισον Μπέιτμαν, Τσάρλι Ντέι και Τζέισον Σουντέικις στους δημοφιλείς ρόλους των υπαλλήλων που ζητούν εκδίκηση. Επίσης, ξαναβλέπουμε τη… σεξομανή Τζένιφερ Άνιστον, τον “σύμβουλο εγκλήματος” Τζέιμι Φοξ, και τον πιο εκνευρισμένο από ποτέ Κέβιν Σπέισι. Ο Κρις Πάιν και ο Κρίστοφ Βαλτς υποδύονται τους νέους αντιπάλους της τριάδας, οι οποίοι στέκονται εμπόδιο στα όνειρά τους για επιτυχία.

Ο σκηνοθέτης και συν-σεναριογράφος Σον Άντερς δηλώνει πως δέχτηκε την πρόκληση της δεύτερης ταινίας μαζί με τους συνεργάτες του, υπό την προϋπόθεση πως δεν θα ήταν η ίδια με την πρώτη. “Θέλαμε να είναι μια ταινία διαφορετική, με τη δική της ιστορία, όχι απλά τρία νέα αφεντικά και τρεις νέοι τρόποι για να πεθάνουν. Οι πρωταγωνιστές, οι οποίοι είναι τόσο αστείοι κι αξιαγάπητοι, έπρεπε να βρεθούν σε μέρη και καταστάσεις που δεν φαντάζονταν ποτέ πως θα βρεθούν, και να εφεύρουν λύσεις για να ξεπεράσουν τις νέες προκλήσεις!”. Ο πρωταγωνιστής Μπέιτμαν μας υπόσχεται πως “αν μας άρεσε η πρώτη ταινία, πρέπει να δούμε τη δεύτερη!”. “Όταν είδαμε πόσο καλά πήγε η πρώτη σκηνή την πρώτη μέρα των γυρισμάτων, ήμασταν σίγουροι πως το αποτέλεσμα θα ήταν περισσότερο από ικανοποιητικό”. Ο Κρις Πάιν με τη σειρά του, χαρακτηρίζει το τελικό αποτέλεσμα ως “…μια φοβερά αστεία και καλοφτιαγμένη ταινία”, και δηλώνει πως έχει τόσες αγαπημένες σκηνές που δεν μπορεί να διαλέξει!

Ο συνδυασμός των τριών πρωταγωνιστών είναι πραγματικά αχτύπητος! Από τη μία έχουμε τον προσγειωμένο Νικ, ο οποίος ξέρει να θέτει τα όρια και να πειθαρχεί. Από την άλλη, έχουμε τον νευρωτικό Ντέιλ, ο οποίος είναι ο πιο φοβητσιάρης κι απρόβλεπτος. Και μετά, έχουμε τον Κερτ, την ήρεμη δύναμη της παρέας. Σύμφωνα με τον παραγωγό Κρις Μπέντερ, η μοναδική αλληλεπίδραση των πρωταγωνιστών και το απίστευτο χιούμορ τους, είναι από τους κύριους λόγους που σε κάνουν να θέλεις να δεις τη δεύτερη ταινία. “Η δεύτερη ταινία περιέχει ό,τι αγάπησε το κοινό από την πρώτη και το πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα. Ως παραγωγός της δεύτερης ταινίας, νιώθω πολύ χαρούμενος που βίωσα άμεσα τη χημεία των πρωταγωνιστών!”.

“Η χημεία μας και το ότι είμαστε φίλοι και στην πραγματική ζωή νομίζω πως βγαίνει προς τα έξω. Και είναι ίσως ο κύριος λόγος που κάναμε τη δεύτερη ταινία!”, λέει ο Μπέιτμαν. “Λόγω της φιλίας μας και της οικειότητας που έχουμε αναπτύξει, προέκυπτε συχνά και ο αυτοσχεδιασμός. Στο σύνολο της, ήταν μια θαυμάσια εμπειρία”, συμπληρώνει ο Ντέι. Ο Σουντέικις, χαρακτηρίζει ταυτόχρονα τους Μπέιτμαν και Ντέι ως τους “καλύτερους συνεργάτες που είχε ποτέ”!

Στη δεύτερη ταινία, η παρέα γίνεται τετραμελής και το τρίο υποδέχεται τον Κρις Πάιν, ο οποίος υποδύεται τον τελικά “κακό της παρέας”, Ρεξ Χάνσον. “Είναι πολύ συμπαθητικός ως συνεργάτης αλλά και ως άνθρωπος, και είναι χαρά να δουλεύεις μαζί του. Δεν θα μπορούσε να είχε πάει καλύτερα η συνεργασία μας!”, σύμφωνα με τον Μπέιτμαν. “Κόλλησε μαζί μας αμέσως!”, σχολιάζει ο Ντέι.

“Το κοινό συμπαθεί τους πρωταγωνιστές τόσο, γιατί ταυτίζεται με όλους σε κάποιο βαθμό…”, σύμφωνα με τον παραγωγό Τζέι Στερν. Ο production designer Κλέιτον Χάρτλεϊ, χαρακτηρίζει το καστ ως “κεφάτο, αστείο και διασκεδαστικό”. “Θεωρώ πως όλοι μας θέλαμε να τους δούμε και πάλι μαζί, να σχεδιάζουν κάτι που δεν θα έπρεπε κανονικά να κάνουν! Είναι εμφανές πως οι πρωταγωνιστές τρέφουν μεγάλη αγάπη για τους χαρακτήρες τους, αλλά και για το κοινό τους. Στο τέλος της ταινίας, αισθάνεσαι πως… θέλεις να κάνεις παρέα μαζί τους!”.

‘Ενα από τα πράγματα που μας εντυπωσιάζουν είναι πως οι Νικ, Ντέιλ και Κερτ, δεν έχουν πάρει το μάθημα τους από τις μέχρι τώρα εμπειρίες τους. Μήπως ήρθε η ώρα να… ωριμάσουν λίγο; Ο Άντερς σημειώνει πως “…από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στα σίκουελ είναι η μεταμόρφωση κι εξέλιξη που βιώνουν οι πρωταγωνιστές στο χαρακτήρα τους. Στο ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΣΚΟΤΩΜΑ 2 όμως, η εξέλιξη των χαρακτήρων δεν είναι ο πρωταρχικός στόχος. Επικεντρωθήκαμε κυρίως στο να διατηρηθεί το ίδιο πρωτότυπο χιούμορ”, περιγράφει.

Ο Άντερς έκανε φοβερή δουλειά, και αυτό το επιβεβαιώνουν όλα τα μέλη του καστ. “Η κωμωδία είναι ομαδικό σπορ. Ο Ντέι λέει πως “…όταν φτιάχνεις μια κωμωδία, προκύπτουν δημιουργικές ιδέες, εφόσον το καστ αισθάνεται ελεύθερο, περνάει καλά, και δεν καταπιέζεται. Κι όταν αυτό συμβαίνει, το κοινό το καταλαβαίνει αμέσως”.

Penguins of Madagascar
Μεταφρασμένος Τίτλος: Οι Πιγκουίνοι της Μαδαγασκάρης

Οι λαμπεροί πρωταγωνιστές της επιτυχημένης ταινίας κινουμένων σχεδίων της Dreamworks Animation, με τίτλο «Μαδαγασκάρη», έχουν επιτέλους μια κωμική περιπέτεια αφιερωμένη αποκλειστικά στα κατορθώματά τους.

Ανακαλύψτε τα μυστικά των καλύτερων και πιο ξεκαρδιστικών, “μυστικών”, φτερωτών κατασκόπων στην Ιστορία της παγκόσμιας κατασκοπίας! Μιλάμε φυσικά για τον Σκίπερ, τον Κοβάλσκι, τον Ρίκο και τον Στρατιώτη… Οι καλύτεροι των καλύτερων, οι πιο ελίτ των ελίτ, ενώνουν τις δυνάμεις τους με την μυστική, ειδική ομάδα δράσης, «Βόρειος Άνεμος», αρχηγός της οποίας είναι ο επιβλητικός και όμορφος Πράκτορας Απόρρητος (είναι τόσο απόρρητος που κανείς δεν γνωρίζει το όνομά του)!

Η ασυνήθιστη αλλά σούπερ αποτελεσματική ομάδα μας, λοιπόν, έχει έναν σημαντικότατο στόχο. Θα πρέπει να καταφέρει να κατατροπώσει τον μοχθηρό Δρ. Οκτάβιο Μυαλάτη, πριν εκείνος προλάβει να υλοποιήσει τα καταστροφικά του σχέδια για να εξαφανίσει τον κόσμο…

Οι πολυταξιδεμένοι μας φτερωτοί πράκτορες, μεταφέρουν τη δράση από την Ανταρκτική, στη Βενετία, στην έρημο, στη Σαγκάη, στη Νέα Υόρκη, αλλά και στο Κεντάκι. Στο γεμάτο εκπλήξεις, υπέροχο ταξίδι τους καταφέρνουν να γνωρίσουν την απόλυτη δόξα, να εμπλακούν σε απρόβλεπτες κατασκοπικές περιπέτειες, να αποτρέψουν το καταστροφικό σχέδιο ενός σατανικού επιστήμονα – και να καταβροχθίσουν τις πιο νόστιμες τυρονοστιμίες – όπως κανένας άλλος πιγκουίνος δεν έχει καταφέρει στο παρελθόν.

Le Meraviglie
Μεταφρασμένος Τίτλος: Τα Θαύματα

Όταν τελειώσει αυτό το καλοκαίρι, τίποτα δε θα είναι το ίδιο για τη Τζολσεμίνα και τις τρεις αδερφές της. Ένα ασυνήθιστο καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια του οποίου, οι αυστηροί κανόνες που κρατούν την οικογένεια ενωμένη, αρχίζουν να σπάνε. Εν μέρει, λόγω της άφιξης του Μάρτιν, ενός αγοριού σε πρόγραμμα επανένταξης, κι εν μέρει εξαιτίας της συμμετοχής της τοπικής κοινότητας σε ένα τηλεοπτικό διαγωνισμό με όνομα «Τα Θαύματα», που παρουσιάζει η μυστηριώδης Μίλλυ.

Τα Θαύματα είναι μια ταινία για την εξοχή, για την αγάπη ενός πατέρα για τις κόρες του, για την επιθυμία ενός γιου, για τα ζώα, και για τους μικρούς ανθρώπους που ζουν στην τηλεόραση. Οι ήρωες μιλούν όλοι στην τοπική διάλεκτο του Βιτέρμπο, αλλά όταν θυμώνουν, απαντούν και στα Γαλλικά και τα Γερμανικά. Τα Θαύματα είναι επίσης ένας μύθος.

Promakhos
Μεταφρασμένος Τίτλος: Πρόμαχος

Ο αγώνας μιας ομάδας δικηγόρων για την απόδοση της δικαιοσύνης και την επιστροφή των κλεμμένων μαρμάρινων γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Η ταινία ΠΡΟΜΑΧΟΣ είναι μια ιστορία αγάπης μεταξύ δύο Ελλήνων δικηγόρων που μηνύουν το Βρετανικό μουσείο για την επιστροφή των μαρμάρινων γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Ο Ανδρέας (Παντελής Κοντογιάννης) αναγκάστηκε να αφήσει την πατρίδα του, την Ελλάδα, όταν ήταν παιδί, αλλά τώρα επιστρέφει με την πρόσκληση του διευθυντή του μουσείου της Ακρόπολης (Giancarlo Giannini) για να προχωρήσει την υπόθεση κατά του Βρετανικού μουσείου.

Καθώς μαζεύει αποδεικτικά στοιχεία για να αποδείξει ότι πλαστογραφήθηκαν έγγραφα για να επιτρέψουν την πώληση των Μαρμάρων στο Βρετανικό κοινοβούλιο το 1816, η Αθήνα του 2011 βρίσκεται σε οικονομική και κοινωνική κρίση.

Samba

Μετά την τεράστια κινηματογραφική επιτυχία των «Άθικτων», μια από τις πιο όμορφες και αισιόδοξες ταινίες του παγκόσμιου σινεμά, το χρυσό σκηνοθετικό δίδυμο από τη Γαλλία βάζει πλώρη για μια ακόμη κωμωδία.

Στο ίδιο πνεύμα με τους «Άθικτους», το “Samba” είναι μια κοινωνική κωμωδία που αφηγείται μια συγκινητική και παγκόσμια ιστορία με χαρακτήρες προσφιλείς και οικείους. Ο Oμάρ Σι, από τους «Άθικτους», υποδύεται αυτή τη φορά έναν παράνομο μετανάστη.

O Σαμπά (Ομάρ Σι) ήρθε στη Γαλλία πριν δέκα χρόνια από τη Σενεγάλη και άρχισε να κάνει διάφορες εποχιακές δύσκολες δουλειές. Η Aλίς (Σαρλότ Γκενσμπούργκ), πρώην στέλεχος επιχειρήσεων, έχει εγκαταλείψει την καριέρα της και προσπαθεί να ξαναβρεί τον εαυτό της προσφέροντας βοήθεια σε μία εθελοντική οργάνωση.

Και οι δύο προσπαθούν να «απεγκλωβιστούν» από το αδιέξοδο της ζωής τους, μέχρι που η μοίρα θα τους φέρει κοντά.

Χιουμοριστική αλλά παράλληλα συγκινητική, η ιστορία τους θα τους οδηγήσει σε ένα νέο μονοπάτι ευτυχίας.

Palikari: Louis Tikas and the Ludlow Massacre
Μεταφρασμένος Τίτλος: Palikari: Ο Λούης Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου

Η σφαγή του Λάντλοου και η δολοφονία του Έλληνα μετανάστη και συνδικαλιστή Λούη Τίκα (Ηλία Σπαντιδάκη) αποτελεί μία από τις κομβικές στιγμές του αμερικάνικου εργατικού κινήματος και ενώνει, έναν ολόκληρο αιώνα μετά, τις ΗΠΑ του 1914 με τις εργατικές και μεταναστευτικές διεκδικήσεις της Ελλάδας του 2014. Η Λαμπρινή Θωμά και ο Νίκος Βεντούρας αναζήτησαν τις μνήμες, την ιστορία και την κληρονομιά του Λούη Τίκα και του Λάντλοου στο Κολοράντο και μίλησαν με κορυφαίους ιστορικούς, καλλιτέχνες και απογόνους ανθρακωρύχων, καταγράφοντας τα σημάδια που άφησε στο σώμα της εργατικής Αμερικής μια τραγωδία που πολλοί προσπάθησαν να ξεχαστεί.

Drive Hard

Ο Ρόμπερτς, ένας πρώην οδηγός αγώνων, απάγεται από τον Κέλερ, ένα μυστηριώδη κακοποιό, ο οποίος τον αναγκάζει να γίνει οδηγός στις ληστείες του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπουν και οι δύο στο στόχαστρο τόσο της Αστυνομίας, όσο και του υποκόσμου.

Τον Κέλερ υποδύεται ο Τζον Κιούζακ (ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΤΖΟΝ ΜΑΛΚΟΒΙΤΣ, HIGH FIDELITY, 2012) ενώ τον Ρόμπερτς υποδύεται ο Τόμας Τζέιν (Η ΟΜΙΧΛΗ, ΒΑΘΙΑ ΑΓΡΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΟΝΕΙΡΟΠΑΓΙΔΑ).

Electra

Η Electra είναι μια νεαρή κοπέλα, ξένη στη χώρα της, όπως και στις άλλες χώρες. Από την Αφρική μέχρι την Ευρώπη, η ταινία είναι ένα παζλ που συνθέτει την ταυτότητά της. Το νήμα της ιστορίας αυτής της σύγχρονης Ηλέκτρας δεν ακολουθεί μια χρονολογική πορεία, αλλά τις συναισθηματικές συνδέσεις της νεαρής κοπέλας. Το παρελθόν ανασυγκροτείται, το παρόν παίρνει μορφή, το μέλλον διαγράφεται. Το ταξίδι της Electra αποτελεί την ίδια της τη χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης