Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταφρασμένος Τίτλος: The Eternal Return of Antonis Paraskevas

“Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά” είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Ελίνας Ψύκου που ξεχωρίζει για τη διαύγεια της αφήγησης του, αποδίδοντας με ακρίβεια την πρόθεση της δημιουργού να διηγηθεί μια ιστορία για την ταυτότητα και τη μνήμη.

Ο Αντώνης φτάνει σ’ ένα ξενοδοχείο κοντά στη θάλασσα. Όμως είναι χειμώνας και το ξενοδοχείο είναι κλειστό. Τριγυρνάει μόνος του σαν να έχει χάσει την ταυτότητα του, ενώ παράλληλα επιθυμεί να επαναφέρει τα ίχνη του στη μνήμη των άλλων. Ο Αντώνης Παρασκευάς σκοπεύει να λάμψει δια της απουσίας του και η Ελίνα Ψύκου τον παρακολουθεί και παράλληλα χτίζει με δεξιοτεχνία μια ιστορία ανάμεσα στο τραγικό και το κωμικό. Μέσα από τα γεωμετρικά κάδρα και τις αλλόκοτες, μοναχικές στιγμές του πρωταγωνιστή ξετυλίγεται μια ευρηματική και πρωτότυπη παραβολή για την Ελλάδα του σήμερα. Ο Χρήστος Στέργιογλου από την άλλη καταθέτει μια εξαιρετική ερμηνεία και συνθέτει με μαεστρία ένα συγκινητικό και ταυτόχρονα ανελέητο πορτρέτο ενός αναλώσιμου τηλεοπτικού αστέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ταινία απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Works in Progress του Κάρλοβι Βάρι (2012), ενώ έκανε την πρεμιέρα της στο τμήμα Forum του 63ου Φεστιβάλ Βερολίνου. Παράλληλα, η Ελίνα Ψύκου επιλέχθηκε από το περιοδικό Variety ως μια από τους 10 πιο υποσχόμενους Ευρωπαίους σκηνοθέτες στη λίστα των 10 Directors to Watch του φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι (2013). Ακολούθησαν τρεις διακρίσεις στο 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και πολλές συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου – Τορόντο, Λονδίνο, Sitges, Στοκχόλμη, Mar del Plata και άλλα – που επιβεβαίωσαν τη δυναμική και την ιδιαιτερότητα της ταινίας.



Ender`s Game

Μεταφρασμένος Τίτλος: Η Εκδίκηση του Ender

Η κεντρική ιδέα είναι η εξής: ένα πανέξυπνο και εξαιρετικά προικισμένο δωδεκάχρονο αγόρι εκπαιδεύεται, για να γίνει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής ολόκληρου του πλανήτη.

Πρόκειται για την πολυαναμενόμενη προσαρμογή για τη μεγάλη οθόνη του ομώνυμου βραβευμένου μυθιστορήματος του Orson Scott Card. Την ταινία σκηνοθετεί ο Gavin Hood (Tsotsi, X-Men Origins: Wolverine), ο οποίος είναι ταυτόχρονα και ο σεναριογράφος.

Πρωταγωνιστούν οι Harrison Ford (The Fugitive, Air Force One, Star Wars, Indiana Jones), Ben Kingsley (Gandhi, Iron Man 3, Schindler’s List), Asa Butterfield (Hugo, The Boy in the Striped Pajamas) και Hailee Steinfeld (True Grit). Πρόκειται για μια ταινία επιστημονικής φαντασίας διάχυτη από φουτουριστικά στοιχεία, όπου σε πολλά σημεία δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για εικονική πραγματικότητα ή για μια ρεαλιστική κατάσταση. Τελικά, μέσα σε όλο αυτόν τον τεχνολογικό κυκεώνα, μπορούν να ευδοκιμήσουν ανθρώπινα συναισθήματα και να επικρατήσει το ένστικτο και η διαίσθηση έναντι της λογικής και της ψυχρής επεξεργασίας δεδομένων;

Μετά από μια καταστροφική επίθεση των εξωγήινων Formics που η μορφή τους προσιδιάζει σε αυτή του εντόμου, οι κάτοικοι της Γης αφυπνίστηκαν και ξεκίνησαν να προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη δεύτερη επίθεση. Γι’ αυτό το σκοπό συγκέντρωσαν τα πιο έξυπνα παιδιά από όλο τον κόσμο, ώστε να ανατραφούν και να εκπαιδευτούν ως πολεμιστές στο Σχολείο του Πολέμου, ένα διαστημικό σταθμό, όπου θα ανταγωνιστούν μεταξύ τους για να αναδειχθεί ο ανώτατος διοικητής των παγκόσμιων στρατιωτικών δυνάμεων. O Ender Wiggins (Asa Butterfield) είναι αυτός που ξεχωρίζει από την αρχή. Υπερτερεί έναντι των υπολοίπων, αφού διαθέτει ένα σπάνιο συνδυασμό ευφυΐας και στρατηγικών ικανοτήτων. Καθώς, όμως, το αγόρι προετοιμάζεται για την τελική δοκιμασία, εγείρονται κάποιες αμφιβολίες μέσα του για την αποστολή που καλείται να αναλάβει. Είναι αυτός, άραγε, ο πιο πρόσφορος τρόπος, για να επιτευχθεί η ειρήνη;

Nebraska

Ένας φτωχός γέρος, ο Γούντι Γκραντ, ζει στη Μοντάνα, αλλά δραπετεύει συχνά στη μακρινή Νεμπράσκα για να εισπράξει τα χρήματα ενός λαχνού, που νομίζει ότι έχει κερδίσει.
Ανήσυχοι από τη συνεχώς αυξανόμενη παραφροσύνη του, η οικογένεια του συζητάει το ενδεχόμενο να τον κλείσει σε κλινική, μέχρι που ο ένας από τους δύο γιους του, ο Ντέιβιντ, προσφέρεται να τον πάρει με το αυτοκίνητο, όσο μάταιο κι αν το θεωρουν οι υπόλοιποι κάτι τέτοιο.

Κατά τη διαδρομή, ο πατέρας τραυματίζεται και οι δυο τους πρέπει να την βγάλουν σε μια μικρή πόλη της Νεμπράσκα, τη γενέτειρα του Γούντι. Εκεί και από τη φροντίδα του Ντέιβιντ, ο Γούντι έρχεται ξανά σε επαφή με το μακρινό του παρελθόν.

Frankenstein

Μεταφρασμένος Τίτλος: Φρανκενστάιν

Στην απόλυτη σύγκρουση του καλού με το κακό, αυτός κρατάει το κλειδί για τη μοίρα της ανθρωπότητας…

Ένα σύγχρονο, γοτθικό θρίλερ φαντασίας, το οποίο – βασισμένο στο διάσημο comic book του Κέβιν Γκρεβιού (Underworld) – δε διστάζει να μεταφέρει τη δράση στο πιο επικίνδυνο σημείο της φαντασίας μας, ανάμεσα σε άγρυπνα, στοργικά Γκαργκόιλς και απρόβλεπτα βίαιους Δαίμονες.

Από τους δημιουργούς της επιτυχημένης σειράς ταινιών “Underworld”, έρχεται μια συναρπαστική, νέα, ιστορία γεμάτη θανάσιμες αντιπαλότητες, επικές μάχες και υπερφυσικές εκπλήξεις. Στο επίκεντρό της – 200 χρόνια μετά τη “γέννησή” του – βρίσκεται ο Άνταμ, το εκπληκτικό “δημιούργημα” του Δρ. Φρανκενστάιν που εξακολουθεί να βαδίζει δίπλα μας, σε σκιές και σε μονοπάτια απερπάτητα.

Όταν, εντελώς ξαφνικά, οι ατυχείς συγκυρίες τον φέρουν στο πεδίο μιας μάχης, ανάμεσα στο καλό και το κακό, τότε θα συνειδητοποιήσει ότι η μοίρα της ανθρωπότητας θα κριθεί από τη δική του αποφασιστικότητα. Ως κλειδοκράτορας της απόλυτης αλήθειας, η οποία αν πέσει σε λάθος χέρια μπορεί να αφανίσει αυτοστιγμεί την ανθρώπινη ύπαρξη, ο Άαρον Έκχαρτ δίνει στο δημιούργημα του Φρανκενστάιν την εκδοχή ενός χαρακτήρα που δεν είχαμε φανταστεί ποτέ.

The Book Thief

Μεταφρασμένος Τίτλος: Η Κλέφτρα των Βιβλίων

Από το σκηνοθέτη της επιτυχημένης σειράς “Ο Πύργος του Ντάουντον” και βασισμένη στο ομώνυμο best seller του Μάρκους Ζούσακ, “Η Κλέφτρα των Βιβλίων” είναι μια έντονη ιστορία, βγαλμένη από την ίδια τη ζωή.

Η ταινία επικεντρώνεται στην ιστορία της μικρής Λίζελ, ενός ξεχωριστού κοριτσιού με απίστευτο κουράγιο, που δίνεται για υιοθεσία σε ανάδοχη οικογένεια, στη Γερμανία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με την υποστήριξη της νέας της οικογένειας και του Μαξ, ενός νεαρού Εβραίου πρόσφυγα που η οικογένειά κρύβει στο σπίτι της, η Λιζέλ μαθαίνει σιγά-σιγά να διαβάζει. Για την Λίζελ και τον Μαξ, η δύναμη των λέξεων και της φαντασίας είναι ο μοναδικός τρόπος διαφυγής από την ταραχώδη κατάσταση που επικρατεί.


Jack Ryan: Shadow Recruit

Μεταφρασμένος Τίτλος: Τζακ Ράιαν: Πρώτη Αποστολή

Στην ταινία αυτή βρίσκουμε τον Τζακ Ράιαν (Κρις Πάιν) πριν προσληφθεί επίσημα στη CIA, ως οικονομικό αναλυτή που ανακαλύπτει ότι o ρωσικής καταγωγής συνεργάτης της εταιρείας όπου εργάζεται (Κένεθ Μπράνα) σχεδιάζει να καταστρέψει την αμερικανική οικονομία.

Ο θρυλικός και εμπορικότατος Τζακ Ράιαν επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη κι ο Κρις Πάιν, μετά τους Άλεκ Μπάλντουιν, Χάρισον Φορντ και Μπεν Άφλεκ οι οποίοι ενσάρκωσαν τον ήρωα, εμπνέει το σκηνοθέτη της ταινίας Κένεθ Μπράνα που, μετά το Thor, τού εμπιστεύεται το ρόλο του διάσημου αναλυτή της CIA σε μια περιπέτεια χαρακτήρων, γεμάτη ανατροπές και καταιγιστική δράση που επικεντρώνεται στα πρώτα του βήματα ως πράκτορα.


Μικρές Ματιές στ` Ανθρώπινα

Πέντε ταινίες μικρού μήκους της Νάνσυ Σπετσιώτη…

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΟΠΛΑ.

Σ`ΕΝΑ ΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΟΙΣ

ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ

ΤΖΑΦΑΡ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης