Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

99 Homes
(Μεταφρασμένος Τίτλος: 99 Σπίτια)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην επίκαιρη νέα ταινία του Ραμίν Μπαχράνι («Chop Shop», «Άντρας Σπρώχνει Καρότσι», «Αντίο Σόλο»), ο χαρισματικός και αδίστακτος επιχειρηματίας, Ρικ Κάρβερ (Μάικλ Σάνον) κερδίζει περιουσίες, επανακτώντας σπίτια και τζογάροντας στην αγορά ακινήτων και το Χρηματιστήριο. 

Όταν θα κάνει έξωση  στον Ντένις Νας (Άντριου Γκάρφιλντ), ένα μόνο πατέρα που προσπαθεί να φροντίσει την μητέρα και τον μικρό του γιο, ο Νας είναι τόσο απεγνωσμένος να βρει μια λύση, για να παρέχει τα απαραίτητα στην οικογένεια του, που πιάνει δουλειά για τον Κάρβερ – τον άνθρωπο που τον εκδίωξε από το σπίτι του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κάρβερ υπόσχεται στον Νας ένα τρόπο για να ξανακερδίσει το σπίτι του και να μπορέσει να παρέχει ασφάλεια στην οικογένεια του, σταδιακά όμως τον παρασύρει σε ένα lifestyle πλούτου και γκλαμ. Είναι μια συμφωνία με το διάβολο που έρχεται με υψηλό τίμημα – υπό τις εντολές του Κάρβερ, ο Νας υποχρεώνεται να κάνει έξωση σε οικογένειες από τα σπίτια τους. Καθώς ο Νας πέφτει όλο και βαθύτερα στον ιστό του Κάρβερ, αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο βίαιη και επικίνδυνη από ότι μπορούσε να φανταστεί.

Η ταινία, που προβλήθηκε πέρυσι στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έχει κερδίσει Ειδική Μνεία του Βραβείου SIGNIS και το Βραβείο Επιτροπής Νέων στο Φεστιβάλ Βενετίας 2014.

Στο «99 Homes» πρωταγωνιστούν ο υποψήφιος για Όσκαρ, Μάικλ Σάνον, ο υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα, Άντριου Γκάρφιλντ, η υποψήφια για Όσκαρ, Λόρα Ντερν, και ο πρωτοεμφανιζόμενος, Νόα Λόμαξ. Η σκηνοθεσία είναι του Ραμίν Μπαχράνι, ο οποίος έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία, μεταξύ των οποίων το βραβείο FIPRESCI καλύτερης ταινίας στη Βενετία («Αντίο Σόλο», 2009). 

The Hunger Games: Mockingjay-Part 2 
(Μεταφρασμένος Τίτλος: The Hunger Games: Επανάσταση-Μέρος ΙΙ)

Το δεύτερο μέρος της Επανάστασης, φέρνει το κινηματογραφικό φαινόμενο των Αγώνων Πείνας στο επικό φινάλε τους. 

Η ιστορία συνεχίζει από το σημείο που η Κάτνις έχει επιστρέψει στην Περιοχή 13, κι ανήμπορη να προσεγγίσει τον Πίτα, παρακολουθεί ολόκληρη την Πάνεμ να βυθίζεται στον πόλεμο.Παρόλο που δέχτηκε να γίνει το σύμβολο της Επανάστασης, βλέπει πια ότι δεν αρκεί αυτός ο ρόλος της για να γυρίσει το κλίμα απέναντι στην Κάπιτολ. Μαζί με το Γκέιλ, τον απρόβλεπτο πια Πίτα, το Φίνικ και την «Ομάδα 451», θα κατευθυνθούν στην άλλοτε λαμπερή Κάπιτολ με μόνο στόχο να δολοφονήσουν τον Πρόεδρο Σνόου. 

Η πρώτη ταινία, Αγώνες Πείνας, σύστησε στο κοινό την Κάτνις, ένα ανώνυμο 16χρονο κορίτσι από την Περιοχή 12- περιοχή σκλάβων με λίγα περιθώρια για όνειρα. Η ζωή της αλλάζει ριζικά όταν προσφέρεται να πάρει εθελοντικά τη θέση της μικρής αδερφής της για τους ετήσιους Αγώνες Πείνας, ένα διαγωνισμό επιβίωσης μεταξύ 24 εφήβων, γνωστών ως Φόροι, που μεταδίδεται ζωντανά από τη δημόσια τηλεόραση. Η Κάτνις, μαζί με τον Πίτα, τον αρσενικό Φόρο της Περιοχής 12, φτάνουν σύντομα στην τυραννική Κάπιτολ που τρέφεται από μακάβρια θεάματα. Μακρυά από την οικογένεια της και τον καλύτερο φίλο της, το Γκέιλ, μεταμορφώνεται με φανταχτερά φτιασίδια και σκληρή προπόνηση για να μπει στην αρένα των 74ων Αγώνων Πείνας. Αναγκασμένη να παίρνει αποφάσεις ζωής και θανάτου, βρίσκει μέσα της δύναμη που δε γνώριζε πως είχε, και γνωρίζει τη δόξα ως «το Κορίτσι που Φλέγεται»- αλλά το κόστος είναι υψηλό. 

Στο δεύτερο μέρος Αγώνες Πείνας: Φωτιά, η Κάτνις, νικήτρια του παιχνιδιού, αναγκάζεται να κάνει το «Γύρο του Νικητή» μαζί με τον Πίτα, στοιχειωμένη από σκληρές αναμνήσεις και παντελή έλλειψη ελευθερίας. Τότε ο Πρόεδρος Σνόου ανακοινώνει το αδιανόητο: την τελική μάχη στους Αγώνες Πείνας που θα συμμετέχουν πρώην νικητές μόνο- μια απόφαση που στοχεύει μόνο την Κάτνις. Η Κάτνις δημιουργεί νέες συμμαχίες στην αρένα, καθώς μετατρέπεται σιγά σιγά κι άθελα της σε σύμβολο της εξέγερσης κατά της Κάπιτολ. 

Το τρίτο μέρος The Hunger Games:  Επανάσταση Μέρος Ι, ξεκινά όταν η Κάτνις μεταφέρεται αναίσθητη από την αρένα στην Περιοχή 13, μία σκοτεινή, υπόγεια περιοχή όπου καταστρώνεται σχέδιο για την πτώση της Κάπιτολ. Αισθάνεται πιο μόνη από πότε. Η Περιοχή 12  έχει μετατραπεί σε ερείπια. Ο Πίτα είναι αιχμάλωτος του Προέδρου Σνόου. Υπό την πίεση της αρχηγού της Περιοχής 13, την Πρόεδρο Κόιν, η Κάτνις πρέπει να δεχτεί το ρόλο που δεν ήθελε ποτέ: το σύμβολο της Κοτσυφόκισσας, σύμβολο της επανάστασης, της ελπίδας. Ο ρόλος της παραμένει αβέβαιος καθώς το ενστερνίζεται, οι κάτοικοι των Περιοχών είναι πιο απελπισμένοι από ποτέ, κι ο Πρόεδρος Σνόου δεσποτικός όσο ποτέ. 

Στο τελευταίο κεφάλαιο του The Hunger Games, όλες οι Περιοχές έχουν ενωθεί εναντίον της Κάπιτολ για πρώτη φορά. Η Κάτνις έχει συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να σταθεί στο ύψος του ρόλου της στην τελευταία προσπάθεια για δικαίωση.

Ο σκηνοθέτης Φράνσις Λόρενς αναφέρει: «Η Κάτνις στρέφεται στο Σνόου προσωπικά. Βυθιζόμαστε στους δρόμους της Κάπιτολ, κάνοντας ένα πλήρη κύκλο από το ταξίδι της στην πρώτη ταινία. Υπάρχει περισσότερη δράση, περισσότερο συναίσθημα, και πάνω απ’όλα έχουμε το φινάλε της ιστορίας».

Bridge of Spies 
(Μεταφρασμένος Τίτλος: Η Γέφυρα των Κατασκόπων)

Η νέα συνεργασία του τρις βραβευμένου με Όσκαρ Στίβεν Σπίλμπεργκ και του δις βραβευμένου με Όσκαρ Τομ Χανκς είναι ένα γεμάτο σασπένς δράμα που βασίζεται σε απίστευτα αληθινά γεγονότα.

Δεκαετία του ’50, στα πρώτα στάδια του Ψυχρού Πολέμου. Οι σχέσεις Η.Π.Α. και Σοβιετικής Ένωσης είναι ήδη τεταμένες αλλά η κατάσταση χειροτερεύει όταν το FBI συλλαμβάνει τον Ρούντολφ Έιμπελ, έναν Σοβιετικό πράκτορα που ζει στη Νέα Υόρκη. Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να βρει έναν ανεξάρτητο δικηγόρο για την υπεράσπιση του Έιμπελ, πλησιάζει τον Τζέιμς Ντόνοβαν, έναν δικηγόρο από το Μπρούκλιν που ειδικεύεται στα ασφαλιστικά. Παρά την σχετική απειρία του, ο Ντόνοβαν δέχεται και επιδιώκει να εξασφαλίσει στον πελάτη του μια δίκαιη δίκη.

Λίγο καιρό αργότερα, ένα αμερικανικό κατασκοπικό αεροπλάνο καταρρίπτεται στη Σοβιετική Ένωση και ο πιλότος του, Φράνσις Γκάρι Πάουερς, συλλαμβάνεται. Η CIA, παρόλο που επίσημα αρνείται την συμμετοχή της στην αποστολή, φοβάται μήπως ο Πάουερς αποκαλύψει απόρρητες πληροφορίες. 

Λόγω της εντυπωσιακής παρουσίας του Ντόνοβαν στη δίκη του Έιμπελ, η CIA τον καλεί να αναλάβει την ευαίσθητη υπόθεση εθνικής σημασίας. Ο Ντόνοβαν αναχωρεί για το Βερολίνο για να διαπραγματευτεί την ανταλλαγή κρατουμένων, ωθούμενος από την αγάπη του για την πατρίδα και την ακλόνητη πίστη στις αρχές του.

Chevalier

Μετά το “Attenberg” (Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας, Φεστιβάλ Βενετίας το 2010) η βραβευμένη Ελληνίδα σκηνοθέτης, Αθηνά Τσαγγάρη, συνεργάζεται με τον διακεκριμένο σεναριογράφο Ευθύμη Φιλίππου (Κυνόδοντας, Άλπεις, Ο Αστακός) και επιστρέφει με το “Chevalier”, μια καυστική και τρυφερή σάτιρα για τον ανδρικό ανταγωνισμό, και όχι μόνο. 

Στην πορεία προς την νίκη, οι πρωταγωνιστές του Chevalier θα κάνουν τα πάντα για να επηρεάσουν τους αντιπάλους τους και να ξεμπαρκάρουν με το πολυπόθητο δαχτυλίδι. Ο εφηβικός ενθουσιασμός τους και η εμμονή τους για την νίκη θα τους απογυμνώσει στα μάτια των θεατών. Εκτός από το πρωτότυπο μωσαϊκό χαρακτήρων του, το Chevalier, ξεχωρίζει για τους αναπάντεχους διαλόγους του και την βαθιά καυστική του διάθεση.

Πρωταγωνιστούν οι: Γιώργος Κέντρος, Πάνος Κορώνης, Βαγγέλης Μουρίκης, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Σάκης Ρουβάς. 

Μια παρέα αντρών επιστρέφει από χειμερινή εκδρομή ψαρέματος σε ένα σκάφος. Όταν μια μηχανική βλάβη τους εγκλωβίζει στο σκάφος, κάπου στον Σαρωνικό, θα σκοτώσουν την ώρα τους με ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι που ονομάζεται Chevalier.  Το Chevalier είναι τόσο διασκεδαστικό, όσο και βαθιά ανταγωνιστικό. Κανείς δεν θα κατέβει από το σκάφος, αν δεν ανακηρυχτεί ο νικητής.

Asphalte 
(Μεταφρασμένος Τίτλος: Άσφαλτος)

Η πιο ευχάριστη και αναπάντεχη έκπληξη του φετινού Φεστιβάλ Καννών, η νέα ταινία του Γάλλου σκηνοθέτη Σαμιουέλ Μπενσετρί είναι ένα αφοπλιστικό και ανέλπιστα αισιόδοξο φιλμ για τη μοναξιά του σύγχρονου αστικού τοπίου, την αιώνια ανάγκη για επικοινωνία και το χρόνο που περνά.

Μια εργατική πολυκατοικία στα προάστια του Παρισιού. Ένας ανελκυστήρας εκτός λειτουργίας. Τρεις απροσδόκητες συναντήσεις. Έξι αλλόκοτοι χαρακτήρες που έχουν να πουν τις δικές τους ιστορίες. 

Ιστορίες καθημερινής τρέλας. Θα μπορέσει ο δύστροπος Στέρνκοβιτς να αφήσει το αναπηρικό του καροτσάκι και να βρει τον έρωτα στο πρόσωπο της μοναχικής νυχτερινής νοσοκόμας; Θα καταφέρει ο Τσάρλι, ένας παραμελημένος έφηβος, να βοηθήσει την απόμακρη Ζαν Μεγιέρ, μια κάποτε διάσημη ηθοποιό των ’80s, να βρει ξανά έναν ρόλο σε μια ταινία; Τι θα απογίνει ο Τζον ΜακΚένζι, ο αστροναύτης της NASA που έπεσε από τον ουρανό και βρέθηκε υπό την προστασία της φιλόξενης κυρίας Χαμιντά από την Αλγερία; Και ποια είναι άραγε η πηγή αυτού του μυστηριώδους, δυσοίωνου ήχου που διαπερνά τον αέρα;

Με ένα αξιοζήλευτο καστ που περιλαμβάνει τους Ιζαμπέλ Ιπέρ, Βαλέρια Μπρούνι-Τεντέσκι και Μάικλ Πιτ, ο Σαμιουέλ Μπενσετρί εκμηδενίζει την απόσταση από την απεραντοσύνη του διαστήματος μέχρι τα μουντά παρισινά προάστια, για να αφηγηθεί ένα σύγχρονο αστικό παραμύθι που αιωρείται ανάμεσα στον σουρεαλισμό και την τρυφερότητα, και αναδεικνύει τον παραλογισμό και την ποίηση της καθημερινότητας. Με ένα ιδιότυπο χιούμορ που φέρνει στο μυαλό τις καλύτερες στιγμές του Άκι Καουρισμάκι και του Ρόι Άντερσον, η «Άσφαλτος» ενώνει τρία απρόσμενα ζευγάρια για να αποδείξει ότι οι άνθρωποι χρειάζεται απλά να αφουγκραστούν ο ένας τον άλλο για να μετατρέψουν την αδιαφορία σε καλοσύνη, την αποξένωση σε αλληλεγγύη και την απογοήτευση σε δίψα για ζωή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης