Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Πρεμιέρα του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Με μια εορταστικού χαρακτήρα και νοσταλγικής διάθεσης τελετή μαζί με το ξεκαρδιστικό «Ιστορίες για Αγρίους» κήρυξε χθες το βράδυ την έναρξή του στο Μέγαρο Μουσικής το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην τελετή παρευρέθηκαν πλήθος προσωπικοτήτων από τον χώρο των τεχνών, μεταξύ των οποίων ο Διονύσης Φωτόπουλος, η Θέμις Μπαζάκα, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο Κωνσταντίνος Τζούμας, η Δήμητρα Ματσούκα, η Κόρα Καρβούνη, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος, ο Χρήστος Στεργιόγλου, ο Δημήτρης Πιατάς, ο Φοίβος Δεληβοριάς και πολλοί άλλοι που τίμησαν με την παρουσία τους την έναρξη του επετειακού φεστιβάλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την ολοκλήρωση ενός σύντομου ηχητικού κλιπ που ταξίδεψε το κοινό μέσα από θρυλικές κινηματογραφικές ατάκες καθώς και αναγγελιών για τις Νύχτες Πρεμιέρας μέσα από τα 20 τους χρόνια, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, πήρε το λόγο και αμέσως χαρακτήρισε τη βραδιά, αλλά και ολόκληρο το Φεστιβάλ, «γιορτή». «Σήμερα γιορτάζουμε. Γιορτάζουμε τα 20 χρόνια των Νυχτών Πρεμιέρας…ήταν το 1995 όταν ο Γιώργος Τζιώτζιος είχε αυτό το τρελό όνειρο. Γιορτάζουμε όμως και τα 25 χρόνια του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, που κι αυτό ο Τζιώτζιος το ίδρυσε το φθινόπωρο του 1989. Σήμερα γιορτάζουμε τον κινηματογράφο. Αυτή την απίστευτη, την εκπληκτική περιπέτεια των εικόνων που άρχισε πριν από 115 χρόνια και στοιχειώνει το συλλογικό ασυνείδητο. […] Ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάζεις τα γενέθλιά σου, δε είναι να αφηγείσαι τις επιτυχίες του παρελθόντος, αλλά να βάζεις μερικά στοιχήματα για το μέλλον.»

Το δικό της χαιρετισμό απηύθυνε και η Πρόεδρος του Φεστιβάλ, κυρία Μαρία Μπόμπολα, μέσω ενός βίντεο. «Ο Πολ Σεζάν είχε πει τα πράγματα εξαφανίζονται. Πρέπει να βιαστούμε αν θέλουμε να δούμε κάτι. Ο κινηματογράφος είναι κατεξοχήν μία τέχνη μνήμης, μνήμης και δημιουργίας.»

Τόνισε ιδιαιτέρως τη σημασία των Ελλήνων δημιουργών, τους οποίους στηρίζει κάθε χρόνο το Φεστιβάλ, λέγοντας πως: «δίνουμε τη σκυτάλη στους νέους».

«Το φεστιβάλ είναι σαν το παγόβουνο. Αυτό που φαίνεται είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι της δουλειάς που έχει γίνει», συμπλήρωσε, κλείνοντας την ομιλία της με μια ευχή προς το κοινό: «Στη σιωπή της σκοτεινής αίθουσας, στον ελάχιστο εκείνο χρόνο πριν αρχίσει το έργο, εκεί που η ζωή σας συναντά τη ζωή της οθόνης, αφήστε τα φτερά του σινεμά να σας παρασύρουν σε ένα νέο ταξίδι».

Ο Ορέστης Ανδεραδάκης συνέχισε με μια ειδική αναφορά στο φετινό μότο του Φεστιβάλ, το «frame light motion». «Πολύ παλιά, στα σπήλαια, οι άνθρωποι ζωγράφιζαν ελεύθερα παντού- χωρίς κανένα περιορισμό, χωρίς κανένα πλαίσιο. Μέσα στα σπήλαια οι προϊστορικοί θεατές παρακολουθούσαν μια μαγική παράσταση- ένα σινεμά που έπαιζε παντού: στους τοίχους, στις οροφές, παντού. Χιλιάδες χρόνια αργότερα, οι εικόνες αυτές μπήκαν μέσα σε τέσσερις ευθείες γραμμές- στα πρώτα πλαίσια. Πέρασαν ακόμη μερικοί αιώνες και το πλαίσιο αυτό δέχτηκε την «επίθεση» του φωτός και λίγο αργότερα εισέβαλε και η «κίνηση» που μετέτρεψε την ακίνητη φωτογραφία σε κινηματογράφο.

Στα επόμενα χρόνια ωστόσο το πλαίσιο αμφισβητήθηκε, ο Φοντάνα το έσκιζε, τα εικαστικά installation το χλεύασαν, το 3D και το transmedia δεν το έχουν ανάγκη και ο κινηματογράφος και όλες οι τέχνες αναζητούν και πάλι την χαμένη ελευθερία των σπηλαίων.Σας καλούμε λοιπόν την Παρασκευή 26 του μήνα στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ του Δήμου Αθηναίων να ξαναδούμε το σινεμά αλλιώς και να απαντήσουμε στο ερώτημα που μας άφησε παρακαταθήκη ο Χρήστος Βακαλόπουλος “το σινεμά” έλεγε, “γεννήθηκε για να συλλάβει το αιώνιο που αλλάζει συνεχώς μορφές”. Θα είναι μια ειδική εκδήλωση: μια κινηματογραφική performance με πολλαπλές προβολές, κινούμενες οθόνες και ζωντανή μουσική…»

Ο κύριος Ανδρεαδάκης ολοκλήρωσε το λόγο του, με την ευχή «να έχουμε μια καλή κινηματογραφική σεζόν, αλλά και να έχουμε πάντα τη δύναμη να κοιτάζουμε κι εμείς κατάματα «το αιώνιο που αλλάζει συνεχώς μορφές».

Ως τις 28 Σεπτεμβρίου, το Φεστιβάλ έχει προγραμματίσει εκατοντάδες προβολές στους κινηματογράφους Δαναός 1&2, Odeon Όπερα 1&2, Ιντεάλ, Ταινιοθήκης της Ελλάδας και Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: 241 ταινίες –μεγάλου και μικρού μήκους- από κάθε γωνιά του κόσμου, 97 από τις οποίες είναι καινούργιες ελληνικές παραγωγές, 3 διαγωνιστικά τμήματα, 6 ειδικά αφιερώματα, συζητήσεις, ομιλίες, μάστερκλας, και πολλά πάρτι.

Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης