Το Mουσείο Φρυσίρα παρουσιάζει έως τις 29 Νοεμβρίου την έκθεση ζωγραφικής των εικαστικών Μαριλένας Ζαμπούρα και Περικλή Γουλάκου με τίτλο «Μικρές Αναδρομές».

Ζευγάρι στη ζωή και την τέχνη, οι δύο καλλιτέχνες, μέσα από αυτήν την κοινή τους έκθεση αποκαλύπτουν εκ των έσω πως είναι η συνύπαρξή τους σε καθημερινό, προσωπικό αλλά και σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Πώς αλληλεπιδρά ο ένας στο έργο του άλλου; Πώς διασφαλίζεται η καλλιτεχνική αυτονομία στο ζευγάρι;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ποιο βαθμό η δυναμική των οικογενειακών σχέσεων μπορεί να παρέμβει στην διαμόρφωση της καλλιτεχνικής ταυτότητάς τους; Η έκθεση αυτή δίνει την ευκαιρία για μια μοναδική παράθεση –αντίστιξη των έργων αυτών των δύο Ελλήνων δημιουργών εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα μια ενδιαφέρουσα ματιά στον βίο ενός καλλιτεχνικού ζευγαριού.

Λίγα λόγια για τους δημιουργούς

Μαριλένα Ζαμπούρα

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Από το 1972 ως το 1977 σπούδασε χαρακτική στην Α.Σ.Κ.Τ. δίπλα στον Κώστα Γραμματόπουλο. Στη συνέχεια σπούδασε σχέδιο στην Ecole des Beaux-Arts , στο Παρίσι (1977-1978). Το 1981 πραγματοποίησε την πρώτη της ατομική έκθεση στην Γκαλερί «Συλλογή», στην Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την αρχή της καλλιτεχνικής της πορείας χρησιμοποιεί κυρίως λάδια και άλλα υλικά, συχνά σε μεικτές τεχνικές, με τα οποία δημιουργεί επίτοιχα έργα σε καμβά και τρισδιάστατες κατασκευές. Στα πρώιμα έργα της τα γήινα χρώματα κυριαρχούν. Απεικονίζονται εσωτερικοί χώροι, και αργότερα τοπία, που αποδίδονται με μια ιδιόμορφη πολυεστιακή προοπτική, υπονοώντας διάφορα σημεία του εκάστοτε χώρου ή τοπίου. Μέσα από αυτή τη διαδικασία το έργο της οδηγείται βαθμιαία προς μια πιο αφαιρετική κατεύθυνση, ενώ η παρουσία της ανθρώπινης μορφής γίνεται πιο σπάνια. Η καλλιτέχνης διερευνά τα όρια ανάμεσα στην παραστατικότητα και την αφαίρεση, καθιστώντας τον διαχωρισμό χώρου και ανθρώπινης μορφής όλο και πιο δυσδιάκριτο. 

Τέλος, στο ώριμο έργο της επιλέγει να δουλεύει με χρώματα πιο ψυχρά, ενώ έντονη είναι και η χρήση του μαύρου. Στο σύνολό τους τα έργα της αποτελούν υπαινικτικές αφηγήσεις με στοιχεία από προσωπικές μνήμες, και με ένα συμβολικό εικαστικό λεξιλόγιο από τον κόσμο της πραγματικότητας αλλά και της φαντασίας.

Έχει παρουσιάσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), καθώς και στη Γερμανία (Βερολίνο και Βρέμη). Επίσης έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις σε διάφορες ελληνικές πόλεις και στο εξωτερικό (Γερμανία, Ολλανδία, Αγγλία, Τουρκία, Ρωσία και Βραζιλία). Συμμετείχε στην Πανελλήνια του 1987, και στην έκθεση Το παιδί στη Νεοελληνική Τέχνη (Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα 1995). Έργα της βρίσκονται στην Δημοτική Πινακοθήκη Αθηναίων και σε συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος του Ε.Ε.Τ.Ε.

Περικλής Γουλάκος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε Χαρακτική και Κεραμική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1972-1976) κοντά στους Κ. Γραμματόπουλο και Γ. Γεωργίου. Η πρώτη του ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε το 1978 στο Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο Ώρα. Το 1986 έλαβε τριετή υποτροφία εσωτερικού από το Ι.Κ.Υ., για μεταπτυχιακές σπουδές στη χαρακτική.

Η έμφαση στις πλαστικές ποιότητες χαρακτηρίζει τόσο το ζωγραφικό όσο και το χαρακτικό του έργο. Τα θέματά του είναι συνήθως απλά και οικεία, με αναφορές στην τρέχουσα καθημερινότητα ή σε προσωπικές μνήμες. Αποκτούν όμως μια ιδιαίτερη εκφραστική ένταση μέσα από την εικαστική τους επεξεργασία. Χώροι, αντικείμενα και φιγούρες μεταπλάθονται άλλοτε σε ονειρικές εικόνες, άλλοτε σε σχηματοποιημένα γραφήματα που ισορροπούν μεταξύ παραστατικότητας και αφαίρεσης. Μερικές φορές ο καλλιτέχνης συνδυάζει με ευρηματικότητα διάφορες τεχνικές χαρακτικής και ζωγραφικής με μικτά μέσα, ώστε να επιτύχει το κατάλληλο αποτέλεσμα στο χρώμα και στην υφή της επιφάνειας.

Είναι λέκτορας του Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Σχολής Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου διδάσκει από το 2007. Έχει διδάξει επίσης στην ΑΣΚΤ ως ειδικός επιστήμονας στον Τομέα Χαρακτικής (1999-2007), καθώς και σε εικαστικά εργαστήρια και επαγγελματικές σχολές.

Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 20 ατομικές εκθέσεις, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Βορρέ, σε Δήμους, και σε άλλες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης