Μούμια άνδρα που φέρει τρομακτική ομοιότητα με τον διάσημο ζωγράφο Βίνσεντ Βαν Γκογκ βρέθηκε στον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη Κουίντο, κοντά στη Σαραγόσα της Ισπανίας.

Η μούμια είναι μία από τις συνολικά 35 μούμιες (11 ενηλίκων και 24 παιδιών), που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης του ναού, το 2011, και οι οποίες στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε ειδικό χώρο, περιμένοντας να μπουν στο μικροσκόπιο των επιστημόνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη άρχισε το 2014 και είναι σε πλήρη εξέλιξη. Μέχρι τώρα έχουν μελετηθεί οι μούμιες δύο ενηλίκων και τριών παιδιών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μουμιοποίηση έγινε με φυσικό τρόπο, χάρη στο ξηρό έδαφος στο οποίο ενταφιάστηκαν.

Εκτιμάται πως πρόκειται για ανθρώπους που έζησαν από τα τέλη του 18ου αιώνα έως τα μέσα του 19ου αιώνα. Από τα κομμάτια της ενδυμασίας που έχουν διασωθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, προκύπτει ότι κάποιοι ήταν μοναχοί.

Για τη μούμια του «Βαν Γκογκ» δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες, όπως π.χ. ποια ήταν η αιτία θανάτου του. Από την ενδυμασία που φέρει, και έχει διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση, εικάζεται ότι ίσως ήταν μοναχός. Εκτιμάται, επίσης, ότι πρόκειται για άνδρα ο οποίος πέθανε σε ηλικία περίπου 40 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείγματα για ιστολογικές αναλύσεις έχουν σταλεί σε ερευνητικά κέντρα στην Ιταλία, την Νότιο Κορέα, τη Βραζιλία και τη Νεμπράσκα των ΗΠΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης