Το πρόγραμμα εκθέσεων και εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο Μουσείο Μπενάκη για τον Φεβρουάριο 2017.

Συνεχίζονται οι εκθέσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διάρκεια μέχρι 12 Φεβρουαρίου 2017

Η Φινλανδία του βορρά και η Ελλάδα του νότου μοιάζει να είναι μακριά αλλά είναι ωστόσο κοντά, ή τουλάχιστον πολύ πιο κοντά από όσο το φαντάζεται κανείς με την πρώτη ματιά. Τα ταξίδια, κυρίως εκείνα των Φιλανδών του 19ου και του 20ού αιώνα, ανέδειξαν τη σχέση αυτή ως σχέση με την αρχαιότητα και σε ένα μικρότερο βαθμό με τον τόπο και τη νεώτερη αρχιτεκτονική του.

Η έκθεση παρουσιάζει σχέδια και φωτογραφίες από την Ελλάδα, Φινλανδών αρχιτεκτόνων, όπως οι: G.T.C. Chiewitz (1815-1862), Jacob Ahrenberg (1847-1914), Usko Nyström (1861-1925), Hilding Ekelund(1893-1984) και Alvar Aalto (1898-1976). Το οπτικό υλικό συνοδεύουν αποσπάσματα από τα κείμενά τους.
Οι αρχιτέκτονες αυτοί ταξίδεψαν στην Ελλάδα με σκοπό να μελετήσουν από κοντά τα επιτεύγματα της κλασικής αρχιτεκτονικής, την οποία χρησιμοποίησαν ως πρότυπο στα δικά τους έργα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Φινλανδίας.

Διοργάνωση: Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, σε συνεργασία με το Φινλανδικό Ινστιτούτο και το Μουσείο Μπενάκη.

Γιάννης Τσαρούχης.

Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας. Δεύτερο Μέρος (1940-1989)
Διάρκεια μέχρι 26 Φεβρουαρίου 2017
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των θεματικών παρουσιάσεων του υλικού της συλλογής του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, το οποίο φιλοξενείται από το Μουσείο Μπενάκη από τον Νοέμβριο του 2012 στο κτήριο της οδού Πειραιώς.

Η θεματική «Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας» οργανώθηκε να παρουσιαστεί σε δύο μέρη, το πρώτο εκ των οποίων παρουσιάστηκε από Οκτώβριο 2013 έως τον Ιούλιο του 2014 και αφορούσε την περίοδο 1910-1940.

Το δεύτερο μέρος παρουσιάζει την ιστορία της ζωγραφικής του Γιάννη Τσαρούχη μέσα από χρονολογικές ενότητες, αναπλάθοντας το περιβάλλον που έζησε και τις επιρροές που δέχθηκε από αυτό.

Ο επισκέπτης ξεκινώντας από τα χρόνια της κήρυξης του πολέμου, το 1940, ακολουθεί τον Γιάννη Τσαρούχη στο Αλβανικό μέτωπο, στην Αθήνα της κατοχής και στις δύσκολες μέρες του εμφυλίου. Μέσα από τα έργα του θα περιδιαβεί τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν, ανακαλύπτοντας τον δρόμο που παίρνει η ζωγραφική του, τις επιρροές, τις γνωριμίες, τις συναναστροφές και τους συνεργάτες του. Θα συναντήσει πρόσωπα όπως ο Ιόλας, ο Αλέξης Μινωτής, η Μαρία Κάλλας, ο Μάνος Χατζηδάκις, η Lila de Nobili και πολλούς άλλους, σε μία περιήγηση με ξεναγό τον ίδιο τον ζωγράφο, μέσα από αποσπάσματα κειμένων του ιδίου, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Επιμέλεια έκθεσης: Νίκη Γρυπάρη, Σχεδιασμός: Λίλη Πεζανού

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη, Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη

Όπυ Ζούνη.

Τάξη στο Χάος / Ordo ab chao

Διάρκεια μέχρι 26 Φεβρουαρίου 2017

Στην έκθεση παρουσιάζεται το έργο της γνωστής εικαστικού Όπυς Ζούνη. (1941-2008 ).

Το εκθεσιακό αφιέρωμα του Μουσείου Μπενάκη στα 50 περίπου χρόνια δημιουργίας της εικαστικού (1960-2008), είναι μια αναδρομή, συμπεριλαμβάνοντας κάποια αντιπροσωπευτικά δείγματα από το ευρύ φάσμα της καλλιτεχνικής της πορείας.

Η έκθεση χωρίζεται σε δέκα ξεχωριστές ενότητες, ακολουθώντας θεματικά και χρονολογικά την εικαστική της διαδρομή. Περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, κατασκευές, objets trouvιs, κολλάζ, εγκαταστάσεις.

Την παρουσίαση συμπληρώνει και μία εγκατάσταση-video οκτώ λεπτών, με τίτλο Κίονες-Σκιές, και εικόνες παρμένες από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης: γη, αέρα, νερό, φωτιά, όπου διατρέχουν τη θεματογραφία της, δομώντας και αποδομώντας τις συνθέσεις των έργων της.

Η Όπυ Ζούνη υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες εκπροσώπους της μεταπολεμικής γεωμετρικής αφαιρετικής τέχνης και της νέο-κονστρουκτιβιστικής λογικής του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Έχοντας διπλή πολιτιστική κληρονομιά (Ελληνική-Αιγυπτιακή), με έντονη κλασική παιδεία, υιοθετεί ταυτόχρονα τη γεωμετρική δομή, την αφηρημένη μαθηματική σκέψη αλλά και τις μοντέρνες αντιλήψεις για την τέχνη που γνώρισε στα πολυάριθμα ταξίδια της στο εξωτερικό.

Επίκεντρο της έρευνάς της υπήρξε ο νοητικός και ταυτόχρονα συναισθηματικός χώρος, ο γνωστός μας φυσικός χώρος. Στο έργο της Όπυς Ζούνη η τέχνη και η επιστήμη είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Η επιστήμη σημαίνει γι’ αυτήν την έρευνα της πραγματικότητας ενώ η τέχνη την έκφραση της ομορφιάς. Χρησιμοποιεί τη γεωμετρία σαν τη πόρτα από τον υλικό κόσμο στον πνευματικό και δημιουργεί μια εικονική πραγματικότητα χρησιμοποιώντας την Αναγεννησιακή προοπτική ελεύθερα, με ένα ή περισσότερα σημεία φυγής. Ακροβατεί ανάμεσα στο όνειρο, τη φαντασία και την πραγματικότητα, τη λογική και την ευαισθησία, την επιστημονική μαθηματική προσέγγιση και τον αυθορμητισμό.

Επιμέλεια έκθεσης: Ελένη Αθανασίου

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη

Μποκόρος.

Όψεις αδήλων

Διάρκεια μέχρι 26 Φεβρουαρίου 2017

Ζωγραφική μαρτυρία μιας διαδρομής αυτογνωσίας από τη μαθητεία στο πραγματικό ως τους πειρασμούς του αόρατου κι από ‘κει, στα στοιχειώδη αγαθά μιας λιτής ευημερίας. Ζητούμενο, να λάβει πνευματική ουσία η θνητή ύλη, η ήδη φθαρμένη από τη βιοτική μέριμνα και τη χρήση του χρόνου. Να ορθωθεί νόημα αθανασίας στην παράσταση του εφήμερου, με τη βαθειά πεποίθηση ότι ένα φωτεινό παραπέτασμα στο χάος είναι η ζωγραφική, και «ὂψις ἀδήλων τά φαινόμενα».

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη

Νέα έκθεση

Κατερίνα Ζαχαροπούλου.

Το κουκλόσπιτο της Petronella Oortman

Εγκαίνια 8 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 20.00

Διάρκεια 9 Φεβρουαρίου μέχρι 12 Μαρτίου 2017

Το έργο είναι μια παραγωγή του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης – Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Bey Hamam το 2011 σε επιμέλεια Συραγώς Τσιάρα. Η έκθεση του έργου στο Μουσείο Μπενάκη είναι μια επανεγκατάσταση, ένας σταθμός του ιστορικού κουκλόσπιτου που με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνει έναν κύκλο φανταστικού ταξιδιού.

Η αφήγηση αποτελείται από 10 βιντεοπροβολές με σκηνές γύρω από την καθημερινή ζωή μιας γυναίκας που λαμβάνουν χώρα σε ένα κατασκευασμένο οικιακό περιβάλλον, σε έναν χρόνο ακαθόριστο, αν και οικείο. Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου αντλεί την αναφορά της από το αυθεντικό Κουκλόσπιτο της Petronella Oortman, έργο που κατασκευάστηκε ανάμεσα στο 1686 και το 1710 και που εκτίθεται στο Rijksmuseum στο Άμστερνταμ.

Σκηνοθετεί με έπιπλα μινιατούρες έναν ετερόκλητο κόσμο από προσωπικά ενθυμήματα και βιώματα, βιντεοσκοπώντας τον χρόνο που περνά μέσα από απλές καθημερινές ασχολίες.

Παράλληλα με την έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα φιλοξενεί από τις 30 Ιανουαρίου ως τις 24 Φεβρουαρίου την εγκατάσταση της Κατερίνας Ζαχαροπούλου «Το τραπέζι των αφηγήσεων».

Επιμέλεια έκθεσης: Συραγώ Τσιάρα Κατασκευή δωματίων – Σκηνοθεσία – Σενάριο – Ρόλοι στα δωμάτια: Κατερίνα Ζαχαροπούλου Editing – κάμερα: Θανάσης Ταμβακίδης.
Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης – Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Εκδηλώσεις

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Παρουσίαση του βιβλίου «Μποκόρος. Όψεις Αδήλων»
Ώρα: 19.30
Χώρος: Αμφιθέατρο
Διοργάνωση: Εκδόσεις Άγρα

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Ξενάγηση στην έκθεση «Μποκόρος. Όψεις Αδήλων»

Ώρα: 12.30

Χώρος: Εκθεσιακοί χώροι β’ ορόφου

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, Χρήστο Μποκόρο. Η συμμετοχή στη ξενάγηση επιβαρύνει το εισιτήριο της έκθεσης κατά € 2 (€ 7, € 3,5).
Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Ξενάγηση στην έκθεση «Όπυ Ζούνη. Τάξη στο Χάος»

Ώρα: 12.00

Χώρος: εκθεσιακός χώρος ισογείου

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από την επιμελήτρια της έκθεσης Ελένη Αθανασίου. Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις επιβαρύνει το εισιτήριο της έκθεσης κατά € 2 (€ 7, € 3,5).
Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη

Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο οδού Πειραιώς

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου

Τηλ. 210 34 53 111

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι οι ακόλουθες:

Περιοδικές εκθέσεις: από € 6 έως € 8

Μειωμένο

Περιοδική έκθεση: € 3 έως € 4

Δημοσιογράφοι: € 1

Επίσης, καθιερώνεται ΕΝΙΑΙΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ:

Έκπτωση 20% επί του συνολικού κόστους των εισιτηρίων όλων των Περιοδικών εκθέσεων κατά την ημέρα επίσκεψης και
Για πρώτη φορά, το εισιτήριο «Εμπειρία Μουσείου Μπενάκη» στην τιμή των € 20, με χρονική ισχύ 3 μηνών, που θα αφορά μία επίσκεψη σε κάθε έκθεση σε όλα τα κτήρια.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
Πέμπτη & Κυριακή: 10:00-18:00
Παρασκευή & Σάββατο: 10:00 – 22:00
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: ΚΛΕΙΣΤΟ

ΝΕΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ CAFE-BAR
Πωλητήριο: Τετάρτη – Κυριακή, 10:00 – 22:00
Café-Bar: Τετάρτη – Κυριακή, ανοικτό από τις 10:00 το πρωί ως αργά το βράδυ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης