Η μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Σερβετά καταπιάνεται με τη βία, την αδιαφορία και τη συμμετοχή. Πρόκειται για μια ιστορία που διαδραματίζεται σε μια μικρή κοινωνία -έναν καθρέφτη της μεγάλης εικόνας- σε ένα περιβάλλον όπου υποβόσκει η βία, κυριαρχούν οι προκαταλήψεις αλλά και η εκούσια αποδοχή της συνενοχής.

Την πλοκή πυροδοτεί μια τριαντάχρονη γυναίκα που κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που συνηθιζόταν μέχρι τώρα, το “Να Κάθεσαι και να Κοιτάς”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της ως ταινία έναρξης της ενότητας City to City στο Φεστιβάλ του Τορόντο 2013 και την ευρωπαϊκή της πρεμιέρα στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, στο τμήμα Panorama, στο οποίο παίζονται ταινίες με φρέσκια ματιά και αισθητική από όλο τον κόσμο. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ενότητας Panorama, Wieland Speck, δήλωσε για την ταινία: «η πρωταγωνίστρια, η Αντιγόνη, προσπαθώντας να φτιάξει τη ζωή της, πρέπει να δημιουργήσει το δικό της χώρο και να αντιμετωπίσει όλες τις καταστάσεις με την ίδια συναρπαστική δύναμη χαρακτήρα που είχε επιδείξει και η αρχαία πρόγονός της». Ο Cameron Bailey, καλλιτεχνικός διευθυντής στο Φεστιβάλ του Τορόντο, αναφερόμενος στην ηρωίδα της ταινίας, έγραψε: « όπως την υποδύεται με αιχμηρή τελειότητα η Μαρίνα Συμεού, είναι συναρπαστική και ακανθώδης, μια δύναμη της φύσης που επιστρέφει στο σπίτι της για να διαλύσει το ζοφερό κατεστημένο – και, ελπίζουμε να χτίσει κάτι καινούριο».

Ένα τρένο καταφτάνει στο σιδηροδρομικό σταθμό μιας μικρής πόλης. Αποβιβάζεται μόνο η Αντιγόνη, μια νέα κοπέλα γύρω στα 30. Κανείς δεν την περιμένει, εκτός από έναν γέρο άντρα, που περνάει όλη τη μέρα του στον έρημο σταθμό. Η Αντιγόνη έχει φύγει από την Αθήνα κι έχει επιστρέψει στη γενέθλια πόλη της – και φαίνεται αποφασισμένη να μείνει εκεί. Συναντιέται με την Ελένη, μια φίλη από τα παλιά, πιάνει δουλειά ως καθηγήτρια Αγγλικών στο τοπικό φροντιστήριο, τα φτιάχνει με τον Νίκο, ένα αγόρι νεότερο, όμορφο και ευχάριστα αφελές. Η αναζήτηση της Αντιγόνης για μια απλή ζωή στους ήσυχους δρόμους της μικρής πόλης σταδιακά αποδεικνύεται πιο μπερδεμένη απ’ ό,τι έχει φανταστεί. Η σχέση της Ελένης με τον παντρεμένο Νώντα κάνει τα πράγματα δυσκολότερα για όλους. Σύντομα η Αντιγόνη θα βρεθεί μπλεγμένη σε καταστάσεις που απαιτούν δράση, ενώ οι δυναμικές μεταξύ των χαρακτήρων γίνονται όλο και πιο πολύπλοκες. Και η ένταση όλο μεγαλώνει…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Filmbulletin.gr
Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης