Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014, στις 20:00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Το CineDoc προβάλλει το ντοκιμαντέρ «No Place on Earth», με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου 2014).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Οκτώβριο του 1942, η Έστερ Στέρμερ, μέλος της Εβραϊκής κοινότητας της Ουκρανίας, προσπαθεί απεγνωσμένα να σώσει την οικογένειά της από τη μανία εξόντωσης των Ναζί. Μαζί με άλλα μέλη της εβραϊκής κοινότητας, παραμένουν κρυμμένοι κάτω από τη γη για σχεδόν ενάμιση χρόνο. Είναι το μεγαλύτερο διάστημα υπόγειας διαμονής χωρίς διακοπή που έχει καταγραφεί ποτέ. Αυτή η συγκλονιστική ιστορία βρήκε στο φως, όταν ένας εξερευνητής σπηλαίων, ο κυπριακής καταγωγής Chris Nicola, σκόνταψε πάνω σε κατάλοιπα που είχαν αφήσει πίσω τους οι κάτοικοι των σπηλαίων, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέτα από εκτεταμένη έρευνα και αποφασιστικότητα, ο Nicola καταφέρνει να εντοπίσει μερικούς από τους επιζώντες και τους δίνει την ευκαιρία να μοιραστούν την απίστευτη ιστορία τους.

Μετά την προβολή, θα συνομιλήσουν με το κοινό οι ιστορικοί Άννα Μαρία Δρουμπούκη και Ιάσονας Χανδρινός.

Βιογραφικά Συντελεστών
Chris Nicola

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διάσημος σπηλαιολόγος κυπριακής καταγωγής και πρωταγωνιστής της ταινίας
Μετά τη γέννησή του το 1951 στην Αγγλία, ο Chris και η οικογένειά του μεταναστεύουν στις ΗΠΑ. Το 1956, ο Chris μετακομίζει στην Νέα Υόρκη.

Σπουδάζει Νομικά, Φυσική, Εγκληματολογία και Ψυχολογία, και ταυτόχρονα εργάζεται ως διευθυντής μπαρ, σωματοφύλακας, επίκουρος καθηγητής, και ερευνητής σε σχολεία της Νέας Υόρκης. Στη συνέχεια, εργάζεται για το FBI και NYPD για 37 χρόνια. Σήμερα είναι Senior Investigator για την Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 αρχίζει να ερευνά υποβρύχιες σπηλιές της κεντρικής Φλόριντα. Μέχρι σήμερα, έχει συμμετάσχει σε πάνω από 40 αποστολές σπηλαιολογίας στην πρώην Σοβιετική Ένωση, την Αμερική, την Αφρική, την Καραϊβική και την Ευρώπη.

Σήμερα, ασχολείται τον περισσότερο χρόνο του με τη σπηλαιολογία και έχει γίνει διάσημος ομιλητής στις ΗΠΑ, λόγω της ερευνάς του για την ομάδα Εβραίων που επέζησε το Ολοκαύτωμα, ζώντας σε μια σπηλιά στην Ουκρανία. Έχει εντοπίσει 14 από τους 38 Εβραίους επιζώντες.

Η Άννα-Μαρία Δρουμπούκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στις «Μουσειακές Σπουδές» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι υπ. διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας στο ίδιο πανεπιστήμιο, με αντικείμενο τους τόπους μνήμης της Κατοχής στην Ελλάδα μέσα από ένα συγκριτικό ευρωπαϊκό πρίσμα. Έχει δημοσιεύσει σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και συλλογικούς τόμους, συνεργάζεται με το Books’ Journal και την Εφημερίδα των Συντακτών, ενώ στους προσεχείς μήνες αναμένεται η έκδοση του πρώτου της βιβλίου που αποτελεί επεξεργασμένη μορφή της διατριβής της. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μνήμη της δεκαετίας του ’40, το Ολοκαύτωμα, τις μνημονικές σπουδές και την πολιτισμική ιστορία.

Ο Ιάσονας Χανδρινός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2006. Είναι υποψήφιος διδάκτορας Νεώτερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας και εκπονεί διδακτορική διατριβή με θέμα τη συγκριτική εξέταση της εμπειρίας του Πολέμου και της Κατοχής στα ελληνικά και ευρωπαϊκά αστικά κέντρα (επόπτης καθηγητής Χάγκεν Φλάισερ). Το βιβλίο του “Το τιμωρό χέρι του λαού” βασίστηκε στη διπλωματική του εργασία, η οποία βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Βασιλικής και Όλγας Σταυροπούλου, το 2011.

Η προβολή συνδιοργανώνεται από την Πρεσβεία του Καναδά και την Πρεσβεία του Ισραήλ, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Goethe. Η ταινία προβάλλεται και στον Κινηματογράφο ΔΑΝΑΟΣ, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στις 15.30 (τηλ.: 210-6922655).

Στα αγγλικά, με ελληνικούς υπότιτλους. Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ. Σε συνεργασία με την Cool Culture, διοργανώνεται επίσκεψη στη Συναγωγή της Αθήνας και στο μνημείο του Ολοκαυτώματος τo Σάββατο 1η Φεβρουαρίου 2014, στις 10 πμ. Θα ακολουθήσει γευσιγνωσία σε εβραϊκό εστιατόριο (10 ευρώ/άτομο).

Πληροφορίες: cinedoc.gr@gmail.com, 210 7211073.

Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης