Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

Τα Public, το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο, ανακοίνωσαν  σε ενημερωτική εκδήλωση την έναρξη των Βραβείων Βιβλίου Public 2016 για τρίτη συνεχή χρονιά, του μοναδικού θεσμού στην Ελλάδα στον οποίο «κριτική επιτροπή» είναι οι ίδιοι οι αναγνώστες! Από τις 15 Μαρτίου 2016, όλοι οι φίλοι του βιβλίου έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν μέσα από τις ψήφους τους αγαπημένα βιβλία και συγγραφείς για τη χρονιά που πέρασε, μπαίνοντας στο ειδικά σχεδιασμένο micro-site www.publicbookawards.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O Σπήλιος Λαμπρόπουλος Εμπορικός Διευθυντής Προϊόντων Ψυχαγωγίας των Public μίλησε στο zougla.gr για την τρίτη χρονιά βραβείων  βιβλίου Public.



Πείτε μας λίγα λόγια για την τρίτη χρονιά Bραβείων Bιβλίου Public;

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που διοργανώνουμε τα Βραβεία Βιβλίου Public για τρίτη συνεχή χρονιά δίνοντας το βήμα στον αναγνώστη να ψηφίσει το αγαπημένο του βιβλίο. Τα Βραβεία Βιβλίου Public τίμησε με τη συμμετοχή του τις δύο προηγούμενες χρονιές το σύνολο σχεδόν του εκδοτικού κλάδου, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν και η συμμετοχή του κοινού. Φέτος, στο θεσμό συμμετέχουν 2000 υποψήφια βιβλία, 1300 συγγραφείς και 150 εκδότες. Παράλληλα, καθιερώνεται μία νέα ενότητα, η Τιμώμενη Χώρα, η οποία φιλοδοξεί να ενισχύσει τις διαπολιτισμικές σχέσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες. Τιμώμενη χώρα για το 2016 είναι η Γαλλία, μια χώρα με μεγάλη λογοτεχνική παράδοση και ισχυρούς πολιτισμικούς δεσμούς με την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιός ο στόχος του θεσμού των Βραβείων Βιβλίου;

Τα Βραβεία Βιβλίου Public διοργανώνονται για τρίτη συνεχή χρονιά κι έχουν στόχο την προώθηση/διάδοση του βιβλίου στη χώρα μας αλλά και την προβολή των Ελλήνων δημιουργών, είτε μιλάμε για συγγραφείς, είτε για εκδότες, είτε για μεταφραστές, είτε για εικονογράφους, είτε για εικαστικούς καλλιτέχνες που έχουν επιμεληθεί ένα πρωτότυπο εξώφυλλο. Είναι ο μοναδικός θεσμός για το βιβλίο που δίνει προτεραιότητα στο κοινό και καταγράφει με γνησιότητα τις αναγνωστικές του προτιμήσεις. Η διεξαγωγή τους είναι μια αφορμή να γίνει το βιβλίο αντικείμενο συζήτησης στις παρέες. Με μία φράση, ακόμα και αν δεν υπήρχαν τα βραβεία βιβλίου Public… κάποιος θα έπρεπε να τα εμπνευστεί, αφού απλά «γιορτάζουν» το βιβλίο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα το νέο βιβλίο, αυτό που εκδίδεται για πρώτη φορά τώρα στη χώρα μας, άσχετα του πότε γράφτηκε ή τυπώθηκε σε άλλη χώρα στο παρελθόν.

Με τα βραβεία βιβλίου Public πιστεύετε ότι γίνεται ένα βήμα για να στραφεί ο κόσμος ακόμα περισσότερο στο βιβλίο;

Τα Βραβεία Βιβλίου Public σαφώς εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειάς μας να φέρουμε το κοινό κοντά στο βιβλίο. Θυμίζουμε ότι τα Public στηρίζουν διαχρονικά το βιβλίο αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τη διάδοση της συνήθειας της ανάγνωσης. Μέσα από τη δεκαετή μας δράση, δημιουργούμε συνεχώς αφορμές ενδιαφέροντος για το βιβλίο. Τέτοιες αφορμές είναι για παράδειγμα : η φιλοξενία σημαντικών συγγραφέων από το εξωτερικό σε εκδηλώσεις ανοικτές για κάθε ενδιαφερόμενο και η υλοποίηση αναρίθμητων events, εργαστηρίων, σεμιναρίων με στόχο την προώθηση του έργου των ελλήνων συγγραφέων και την ανάδειξη του παιδικού βιβλίου. Το 2015 ξεκινήσαμε και ένα νέο θεσμό, τους «Λογοτεχνικούς Περιπάτους» μέσα από τους οποίους το κοινό ανατρέχει στη ζωή και στο έργο σημαντικών ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, ακολουθώντας τα χνάρια τους μέσα στο σημερινό αστικό περιβάλλον. Παράλληλα, μέχρι και σήμερα μέσα από τα καταστήματά μας συγκεντρώνουμε βιβλία με προορισμό βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα, σε κοινωφελή ιδρύματα, σχολεία και άλλους χώρους που ακόμα και ένα βιβλίο είναι ικανό να κάνει τη διαφορά – πόσο μάλλον χιλιάδες!
Άρα, για να απαντήσουμε στην ερώτηση, ναι, τα Βραβεία Βιβλίου Public είναι μία από τις σημαντικότερες δράσεις μας για να επικοινωνήσουμε σε όλους τους αναγνώστες ή και σε εκείνους ίσως που κάποτε διάβαζαν αλλά το τελευταίο διάστημα το έχουν παραμελήσει, ότι τα βιβλία παραμένουν ένα αγαθό ύψιστης πολιτιστικής σημασίας: είτε δώσουν τροφή για σκέψη, είτε προβληματίσουν, είτε ενημερώσουν, είτε εμπλουτίσουν γνώσεις, είτε συνεπάρουν, είτε απλά ψυχαγωγήσουν, είτε ανοίξουν νέες προοπτικές…, δεν υπάρχει τίποτα ικανό για όλα αυτά – μόνο το βιβλίο. Και μάλιστα προσιτό σε όλους!

Πως βλέπετε το μέλλον του βιβλίου σήμερα ενόψει κρίσης;

Ο εκδοτικός κλάδος συνολικά βρίσκεται σε καμπή. Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, η απουσία επίσημου φορέα για τη στήριξη του βιβλίου, η κατάργηση του νόμου ενιαίας τιμής και η μείωση της αγοραστική δύναμης των αναγνωστών αναμφισβήτητα δυσκολεύουν την κατάσταση. Κατά την άποψή μου, εντούτοις, η πιο κρίσιμη μεταβλητή για την πορεία του χώρου ήταν και παραμένει ο αναγνώστης. Εκείνος συντηρεί τα σημεία πώλησης, σε εκείνον απευθύνονται οι εκδότες, εκείνος είναι που δίνει έμπνευση στους συγγραφείς και εκείνος είναι που μπαίνει μέσα σε ένα κατάστημα με εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία και επιλέγει… ένα, με τα δικά του κριτήρια: εκείνη τη στιγμή, αν το σκεφτείτε, συμβαίνει κάτι συναρπαστικό – ανάμεσα από τόσες επιλογές, διαλέγει ένα και μόνο βιβλίο. Αυτό θα αγοράσει, αυτό θα διαβάσει, αυτό θα κρίνει! Αν όλοι σεβαστούν, ως οφείλουν, τον αναγνώστη, ο καθένας από το πόστο του, όσο υπάρχει αναγνώστης, θα υπάρχει και βιβλίο. Πιθανόν όμως να μην αρκούν μόνον οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες: είναι ξεκάθαρο ότι θα βοηθούσε μια ξεκάθαρη εθνική πολιτική που θα στοχεύει στη διεύρυνση του αναγνωστικού κοινού. Εμείς, από την πλευρά μας, θα εξακολουθήσουμε να λαμβάνουμε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, αυτές που θα έχουν επίκεντρο των αναγνώστη και θα αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητά του.

Πως βλέπετε την ανταπόκριση του κόσμου απέναντι στον θεσμό των Βραβείων;

Στα Βραβεία Βιβλίου Public τις δύο προηγούμενες χρονιές η συμμετοχή του κοινού ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Πάνω από 83.000 αναγνώστες το 2014 και πάνω από 100.000 μοναδικοί αναγνώστες το 2015 ανέδειξαν μέσα από τις ψήφους τους συγγραφείς και βιβλία που προτιμούν. Η επιτυχία με την οποία στέφθηκε ο θεσμός τις δύο προηγούμενες χρονιές αποδεικνύει τη σημασία της πρωτοποριακής, πολιτιστικής πρωτοβουλίας των Public, η οποία αγκαλιάστηκε από εκδότες, συγγραφείς και από το κοινό. Φέτος προσδοκούμε να ξεπεράσουμε σε συμμετοχή των αναγνωστών και τις δύο προηγούμενες χρονιές.
Ο θεσμός ο οποίος δημιουργήσαμε έχει ως στόχο να καταγράψει την άποψή του αναγνώστη και την προτίμησή του είτε έχει διαβάσει πέντε είτε δεκαπέντε είτε εικοσιπέντε (υπάρχουν και τέτοιοι) βιβλία μέσα στη χρονιά. Αν μπείτε στο www.publicbookawards.gr και διαθέσετε λίγα λεπτά για να καταχωρήσετε τη δική σας προτίμηση, θα καταλάβετε ότι αφήνει μία πολύ ευχάριστη γεύση όλο αυτό: θυμάσαι όλα τα βιβλία που βγήκαν, αυτά που αγόρασες και αυτά που προσπέρασες, αυτά που διάβασες και αυτά που αναπαύονται ακόμα στο κομοδίνα, εκείνα που σε ενθουσίασαν και εκείνα που δεν ανταποκρίθηκαν πλήρως στις προσδοκίες σου – και αφού πέρασες δώδεκα μήνες μαζί τους, τώρα μπορείς να καταθέσεις τι πραγματικά ξεχώρισες και τι πιστεύεις ότι πρέπει αν βραβευτεί. Αυτή η αίσθηση είναι μοναδική!!!

Δείτε την παρουσίαση της έναρξη των Βραβείων Βιβλίου Public 2016 για τρίτη συνεχή χρονιά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης