Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νίαρχος ανοίγει για άλλη μία φορά τις πόρτες του στο κοινό ελάχιστους μήνες πριν παραδοθεί το έργο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), έχει ανοίξει ήδη από τις 23 Ιουνίου τις πόρτες του στο κοινό, για ένα τετραήμερο εκδηλώσεων, με ελεύθερη είσοδο που φέρουν τον συμβολικό τίτλο Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο.

Και είναι συμβολικός, αφού όχι μόνο δείχνει ότι γίνεται πραγματικότητα το όραμα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχου και του αρχιτέκτονα Renzo Piano, ο οποίος οραματίστηκε και σχεδίασε αυτό το εκπληκτικό έργο, αλλά δείχνει και την μετάβαση του ΚΠΙΣΝ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο ελληνικό δημόσιο, κάτι που προβλέπεται να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων, οι επισκέπτες θα έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με την σκηνή της να είναι από τις μεγαλύτερες του κόσμου, μεγαλύτερη ακόμα και από τη Metropolitan Opera, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, η οποία θα έχει χωρητικότητα 2 εκατομμύρια τόμους, όπως επίσης και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος σε ολόκληρη την έκτασή του.

Στον όγδοο όροφο αυτού του κτιρίου έχει διαμορφωθεί ο «Φάρος», ένας πολυχώρος εκδηλώσεων με μοναδική θέα σε όλη την Αθήνα. Πάνω από τον Φάρο βρίσκεται και το ενεργειακό στέγαστρο, ένα κατασκευαστικό και τεχνικό επίτευγμα, που καλύπτεται από φωτοβολταϊκά πάνελ και παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

Το έργο, ως φυσικό αντικείμενο, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και απομένουν οι τελικές δοκιμές, κυρίως δοκιμές λειτουργίας και συστημάτων. Επίσης, συνεχίζονται οι αρχαιολογικές ανασκαφές, που, πλέον, γίνονται σε περιορισμένη έκταση ενάμισι στρέμματος, και τις έχει αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού.

Έως τα τέλη Ιουλίου αναμένεται να παραδώσει ο εργολάβος το έργο στο Ίδρυμα Νιάρχος, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία παράδοσης της μίας και μοναδικής μετοχής της εταιρείας «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ΑΕ» από το Ίδρυμα στο ελληνικό Δημόσιο. Στη συνέχεια, το σύνολο του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας θα παραιτηθεί και θα διοριστεί νέο από το Δημόσιο. Την ίδια περίοδο θα ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης στα νέα κτίρια, ενώ το Κέντρο Πολιτισμού αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

Το μεσημέρι της Παρασκευής (24 Ιουνίου 2016) πραγματοποιήθηκε συνομιλία μεταξύ του αρχιτέκτονα του έργου Renzo Piano και του προέδρου του Ιδρύματος κ. Ανδρέα Δρακόπουλο με τον τελευταίο να εξηγεί ότι το έργο δεν παραδίδεται στην κυβέρνηση αλλά στον κόσμο. Ο κ. Δρακόπουλος διευκρίνισε ότι εάν υπάρξει σωστή διαχείριση από το κράτος το Ίδρυμα θα στηρίξει τόσο σε επίπεδο προϋπολογισμού όσο και σε επίπεδο προγραμμάτων.

Από την πλευρά του ο Renzo Piano ανέφερε ότι «οι πόλεις χρειάζονται τέτοιου είδους κέντρα γιατί δίνουν ελπίδα, κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται την ομορφιά και αν αυτό συμβεί σε εποχή κρίσης είναι ακόμη πιο σημαντικό».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης