Το βιβλίο της δημοσιογράφου ‘Αννας Στεργίου, με τον τίτλο «Τάσος Χαλκιάς: Το φύσημα του θεού», παρουσιάστηκε απόψε στην Πάτρα, σε εκδήλωση που οργάνωσαν ο Πανηπειρωτικός σύλλογος Πατρών, οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και το βιβλιοπωλείο «Γωνιά του βιβλίου».

Για το βιβλίο μίλησαν η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης και βουλευτής ‘Αρτας, Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτης, ο βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και βουλευτής Αχαΐας Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Πανηπειρωτικού συλλόγου Πάτρας, Κώστας Τσίρης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, η Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι «διαβάζοντας, το βιβλίο της ‘Αννας Στεργίου για τον Τάσο Χαλκιά, ένοιωσα σαν να με κατακλύζουν ήχοι οικείοι σε όλη την πορεία της ζωής μου ως Ηπειρώτισσας, ήχοι γνώριμοι, από τα γλέντια της οικογένειάς μου, τα πανηγύρια μας στην ‘Αρτα, την παράδοση του τόπου μας».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «μέσα από τις νότες του κλαρίνου του Τάσου Χαλκιά ξεδιπλώνεται σαν τραγούδι, σαν δημοτικό, η Ήπειρος του 19ου και 20ου αιώνα, η ύπαιθρος, η ζωή στο αστικό κέντρο, τα Γιάννενα, η Άρτα, η Πρέβεζα του Καρυωτάκη, τα πανηγύρια της Παραμυθιάς και της Θεσπρωτίας».

Ο Ανδρέας Κατσανιώτης είπε ότι ο «Τάσος Χαλκιάς ήταν ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν έκανε τον παραμικρό πειραματισμό στην παραδοσιακή μουσική, αλλά πειραματιζόταν στο να εξελίσσει πράγματα».
Ακόμη είπε ότι «η ‘Αννα Στεργίου μας δίνει την ευκαιρία με το βιβλίο της να γνωρίσουμε τον Τάσο Χαλκιά όχι μόνο ως ένα σημαντικό εκπρόσωπο της δημοτικής μας μουσικής, αλλά και ως ένα άνθρωπο που βίωσε από πολύ νωρίς τις δυσχέρειες της ζωής και κατάφερε να μεταδώσει το ελληνικό στοιχείο σε όλα τα μέρη που ταξίδεψε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Κουτσούκος είπε μεταξύ άλλων ότι «όποιος διαβάσει αυτό το βιβλίο δένεται και βρίσκει τόσα κοινά βιώματα και προσλαμβάνουσες παραστάσεις, όπως τα περιγράφει η συγγραφέας μέσα από το οδοιπορικό του Τάσου Χαλκιά».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «η δημοτική μουσική είναι συνυφασμένη με τους καημούς, τους πόθους και τους αγώνες του λαού μας», προσθέτοντας ότι «είναι έκφραση της ομαδικότητας».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η συγγραφέας ‘Αννα Στεργίου, η οποία ευχαρίστησε όσους μίλησαν για το βιβλίο, αλλά και όσους παρακολούθησαν την παρουσίαση.

Την εκδήλωση συντόνισε ο ραδιοφωνικός παραγωγός, Αλέξης Γκλαβάς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης