Το machiya – γράφεται με δύο χαρακτήρες, ο ένας σημαίνει «πόλη», ο άλλος «σπίτι» – είναι παραδοσιακά σπίτια στην Ιαπωνία, μαγαζί στο ισόγειο, κατοικία από πάνω, αποθήκη πίσω. Υπήρχαν πολλά στο Κιότο, την παλιά αυτοκρατορική πρωτεύουσα, τώρα οι ιδιοκτήτες δεν μπαίνουν σε έξοδα να τα ανακαινίσουν, προτιμούν να χτίσουν σύγχρονες κατοικίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα τέτοιο, από τα λίγα που έχουν απομείνει, ξύλινο σπίτι, που έχει αντέξει 132 χρόνια στη φθορά, διάλεξε ο Ιάπωνας σχεδιαστής Ναότο Φουκασάουα για να το μετατρέψει σε μπουτίκ δημιουργιών του διάσημου συμπατριώτη του, σχεδιαστή μόδας Ισέι Μιγιάκε. Αναζήτησε να «γεννήσει μια ήσυχη και λεπταίσθητη ατμόσφαιρα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Φουκουσάουα έχει σχεδιάσει καταστήματα για τον Μιγιάκε. Μεταξύ αυτών, και ένα που εγκαινιάστηκε στο Τόκιο, πριν δύο χρόνια.
Εδώ, άφησε ανέγγιχτο το εξωτερικό, αλλά μετέτρεψε την αποθήκη σε μια μικρή αίθουσα τέχνης, στην οποία ο οίκος Issey Miyake σχεδιάζει να εκθέσει το δικό του «πνεύμα δημιουργίας πραγμάτων», πλάι σε αναφορές στην τοπική κουλτούρα και ιστορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το διώροφο εσωτερικό είναι πλέον ένας ανοιχτός ενιαίος χώρος, έχει μείνει μόνον η ξύλινη παραδοσιακή δομή. Γυάλινες βιτρίνες θα φιλοξενήσουν, σε σκούρο φόντο, αξεσουάρ του οίκου. Οι τοίχοι σοβατίστηκαν αλλά έχουν αφεθεί άβαφοι για να είναι το φόντο στο οποίο θα εκτίθενται ρούχα και τσάντες.

«Ένας καινούργιος χώρος γεννήθηκε, όπου ένα παραδοσιακό ματσίγια του Κιότο και το πνεύμα του Ισέι Μιγιάκε να δημιουργεί πράγματα συνεργάζονται όμορφα» είπε ο Φουκασάουα. «Ο σοβάς, σε χρώμα γκρίζο-ανθρακί, γεννά μια ήσυχη και λεπταίσθητη ατμόσφαιρα, όπου συναντιόνται και γίνονται ένα η ομορφιά της παράδοσης και η καινοτομία» πρόσθεσε. Αντιθέτως, οι τοίχοι της πρώην αποθήκης είναι βαμμένοι σε παραδοσιακό για μια αίθουσα τέχνης λευκό χρώμα.

Τα εγκαίνια του Issey Miyake Kyoto έγιναν την περασμένη εβδομάδα, με έκθεση των συνεργασιών του Ισέι με τον Ιάπωνα σχεδιαστή γραφιστικών Ίκο Τανάκα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης