Με πορτρέτα σπουδαίων προσωπικοτήτων, οι οποίες σκιαγραφούνται μέσα από τον μύθο, το μυστήριο και την ιδιοτυπία του χαρακτήρα τους, η ατομική έκθεση της Κολομβιανής εικαστικού Τζούλια Γκερέρο, «Πορτρέτα του Νότου», εγκαινιάζεται στον χώρο τέχνης «Φρανσίσκο ντε Μιράντα» της Πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα (Χάριτος 6 – Κoλωνάκι), την Πέμπτη 24 Μαΐου, στις 7.30 το απόγευμα.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την αιγίδα της Πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα και θα διαρκέσει έως τις 28 Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2007 και μετά την υλοποίηση ενός σημαντικού πίνακα για τη φημισμένη καλλιτέχνιδα του Μεξικού, Φρίντα Κάλο, που είχε θετική αποδοχή από το κοινό, η Τζούλια Γκερέρο ξεκίνησε να απεικονίζει, σε μια σειρά από ενότητες, τη γυναικεία υπόσταση διάσημων αναγνωρισμένων γυναικών από τη Λατινική Αμερική, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, αντιπροσωπευτικά πρόσωπα, που η πορεία τους έχει αφήσει ανεξίτηλα και εμβληματικά πολιτιστικά ίχνη.

Η έκθεση «Πορτρέτα του Νότου» αποτελείται από 19 έργα και 20 εργασίες – συλλήψεις, στις οποίες τονίζονται τα κίτρινα, κόκκινα, μπλε και άλλα χρώματα, με διαβάθμιση και αισθητική φαντασία. Το χρώμα και η γραμμή που χρησιμοποιεί η καλλιτέχνις σκιαγραφούν τα στοιχεία της κάθε προσωπικότητας.

Με αισθαντικότητα, κίνηση και ζωντάνια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη νέα εικαστική προσέγγιση της Τζούλια Γκερέρο, ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς, ο οποίος έχει μελετήσει το συνολικό έργο της και έχει γράψει για αυτήν το βιβλίο «Στιγμές του χρώματος» (εκδόσεις Ασπιώτη, 2002), επισημαίνει: «Η γυναικεία επώνυμη φιγούρα στις ζωγραφικές αναπαραστάσεις της Γκερέρο προβάλλει με αισθαντικότητα, κίνηση και ζωντάνια τη λειτουργικότητα και τη διάκριση κάθε παρουσίας. Η ερμηνευτική υφή τους με πρόδηλα σύμβολα εμφανίζεται, εμπλουτίζεται και, σταδιακά, ταυτίζεται, μέσα από συσχετισμούς, με την εσωτερική διάθεση και την ψυχολογία της δημιουργού που επεκτείνει την παράθεση της έμπνευσής της.

Στη συνέχεια, αποδίδει εξελικτικά τη μνεία, τη διαχρονικότητα και τον οικουμενικό διεθνισμό, που κατέχουν οι υπάρξεις – οντότητες στο παγκόσμιο στερέωμα. Η συγκεκριμένη θεματική πρόταση και κατάθεση συνδυάζει την παραστατική μωβ υπόσταση με την εκφραστικότητα και την εκστατική συντεταγμένη αναπαραγωγή.

Με έμφυτη αίσθηση και άμεση ανθρώπινη εσωτερικότητα, εκφράζει τη συνειδητή διάσταση, την ιδιάζουσα θηλυκή φύση και την εκλεκτική ψυχοσύνθεση. Οι μορφικές διερευνητικές σχηματοποιήσεις της Γκερέρο καθορίζονται χρωματικά και καταγράφονται σχεδιαστικά, εκθέτοντας εκλεπτυσμένες εννοιολογικές απόψεις προσέγγισης».

Πληροφορίες

Πρεσβεία της Βενεζουέλας – Χώρος τέχνης «Φρανσίσκο ντε Μιράντα»: Χάριτος 6 – Κoλωνάκι. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα – Παρασκευή: 9:00 – 17:00.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης