Έκθεση με καινούργια και παλιά έργα της ζωγράφου Ρενάτα Μένις θα φιλοξενήσει η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη «Κωνσταντίνος Κατσαφάνας» από τις 5 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου.

Η έκθεση περιλαμβάνει λάδια και σχέδια με μελάνι που καλύπτουν την περίοδο από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80 έως σήμερα. Μεγάλο μέρος από αυτά, μια ενότητα από λάδια μεγάλων διαστάσεων, αποτελεί πρόσφατη εργασία της ζωγράφου που εκτίθεται για πρώτη φορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με υποκειμενική, αφαιρετική γραφή και εικονοπλασία που απορρέει από μια εύφορη και καταφατική προσέγγιση της ζωής, το ζωγραφικό έργο της Μένις πραγματεύεται από βιωματική αφετηρία τα αρχετυπικά θέματα της γης- φύσης, του κατοικημένου τόπου και της εστίας. Παράλληλα, εδώ και πολλά χρόνια το ενδιαφέρον της ζωγράφου απασχολούν οι πόλεμοι του καιρού μας στη Μέση Ανατολή και οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές. Εξελίσσοντας τους μορφικούς και αφηγηματικούς της τρόπους, υπαινικτικά και με κωδικοποιημένους συμβολισμούς, στα πρόσφατα έργα της συνεχίζει να επεξεργάζεται τις μεγάλες αυτές αφορμές, πάντοτε με πρόσημο θετικό, που αποτυπώνεται στην ιδιαίτερη φωτεινότητα και τη λάμψη των καθαρών χρωματικών τόνων της ζωγραφικής της.

Λίγα λόγια για την καλλιτέχνιδα:

Η Ρενάτα Μένις γεννήθηκε στο Φριούλι της βόρειας Ιταλίας. Μεγάλωσε στην Αυστραλία και στη συνέχεια έζησε στην Ιταλία, την Ελβετία και τη Γαλλία. Είναι αυτοδίδακτη και ξεκίνησε τη μακρά διαδρομή της στη ζωγραφική στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 στο Παρίσι. Το 1974 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Από το 1983 μέχρι τη λήξη της δράσης της υπήρξε μέλος της Ομάδας Τέχνης 4+ και συμμετείχε σε όλη την εκθεσιακή δραστηριότητα της ομάδας. Έχει παρουσιάσει το έργο της σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διάρκεια: 5 Απριλίου -31 Μαϊου

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη και Σάββατο 17.00-21.00, Πέμπτη-Παρασκευή 10.00-14.00 και Κυριακή 12.00-16.00.

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή θα λειτουργούν εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία.
Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή από Μεγάλη Πέμπτη έως και Κυριακή του Πάσχα (13-16 Απριλίου).

Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη
«Κωνσταντίνος Κατσαφάνας»

Ραιδεστού 32 και Π. Τσαλδάρη, Νίκαια

Τηλ.: 210 4913588

E-mail: pinakothiki.nikaia.rentis@gmail.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης