Η Unesco Τ.Λ.Ε.Ε. διοργανώνει το πρώτο ελληνικό συνέδριο Πολιτιστικής Διπλωματίας μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας, το Σάββατο 15 Νοέμβριου 2014 στη Ρώμη (via Veneto 27, Chiesa di Santa Maria Immacolata) υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ιταλία. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Πέτρος Δ. Καψάσκης και ο τίτλος της διάλεξης είναι «Ρώμη και Αθήνα οι αιώνιες πόλεις».

Θα ακολουθήσουν οι βραβεύσεις της Ελληνίδας γλύπτριας Σοφίας Βάρη και του καθηγητή και συμβούλου του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Λουί Γκοντάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο χαιρετισμός του Πέτρου Καψάσκη είναι ο εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα ήθελα να ομολογήσω χάριτες στον όμιλο για την Unesco Τ.Λ.Ε.Ε. και να εκφράσω τις ειλικρινείς και εγκάρδιες ευχαριστίες μου προς τον εξοχότατο πρέσβη της Ελλάδος στη Ρώμη, εpίτιμο κο. Θεμιστοκλή Δεμίρη καθώς και την Ελληνική Πρεσβεία της Ρώμης για την άμεση ανταπόκριση, την στήριξη και την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου.

Η σκέψη μου να πραγματοποιηθεί το πρώτο Έλληνο-Ιταλικό συνέδριο Πολιτιστικής Διπλωματίας με τίτλο «Ρώμη και Αθήνα, οι αιώνιες πόλεις» πηγάζει από την βαθιά μου πεποίθηση ότι η Ελλάδα και η Ιταλία μπορούν αμφότερες να κομίσουν ένα πανανθρώπινο και οικουμενικό μήνυμα ύψιστης πολιτιστικής αξίας, όμοιο με εκείνο που οδήγησε τον μεσαιωνικό κόσμο στον αναγεννησιακό ουμανισμό δημιουργώντας τον συνολικό άνθρωπο τον Homo Universalis.

Η αιωνιότητα των δύο πρωτευουσών καθώς και η πεισματική τους άρνηση να παραδοθούν στην φθορά και την βαρβαρότητα αποτελεί μέχρι και σήμερα το κοινό πεπρωμένο των δύο λαών και τους επιτρέπει να ατενίζουν το μέλλον από το βάθος τριών χιλιάδων και πλέον χρόνων. Γνωρίζοντας κανείς από που έρχεται γνωρίζει και το που θα φτάσει.

Η Ρώμη και η Αθήνα σύμβολα της δύναμης και της σοφίας μπορούν δικαιωματικά να διεκδικήσουν ρόλο μεγάλης δύναμης στο διεθνές γίγνεσθαι. Η πολιτιστική ιδιαιτερότητα της Ελλάδας και της Ιταλίας, η αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια και η γεωπολιτική τους θέση αποτελούν ιδιαίτερο συγκριτικό πλεονέκτημα και καθιστούν τις δύο χώρες κόμβους επικοινωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Χερσονήσου του Αίμου.

Γνωρίζω πως η χρονική συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή για μεγαλόπνοες πολιτικές και ρομαντικά οράματα και πως όταν ο λαός μιας χώρας πεινά το όραμα θεωρείται σύμπτωμα και εξετάζεται από ιατρό. Δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας πιστεύουν ακόμα πως οι παραλήψεις και οι αστοχίες είναι θέμα έλλειψης κονδυλίων.Εγώ αντιλέγω.Ήταν πάντοτε θέμα έλλειψης κριτηρίων.

Το κριτήριο επιλογής μας τώρα πια έγινε το «μη χείρον βέλτιστον» και τα μοναδικά μας οράματα είναι να ζούμε σε παραμυθοδράματα. Όμως επειδή η Ελλάδα είναι τόπος ιερός και ως τέτοιος δέχεται μόνο προσκυνητές τον μόνο φόρο που πρέπει κανείς να αποτίσει πρoς αυτήν είναι τον φόρο τιμής».

Δείτε ακόμη: Εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης για τα 180 χρόνια της Αθήνας
Ένας «αντικομφορμιστής» στον πολιτισμό αναδεικνύει την Αθήνα

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης