Με την τελετή απονομής των βραβείων και την προβολή της ταινίας «Dheepan» του Ζακ Οντιάρ έπεσε η αυλαία του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, στον κινηματογράφο IDEAL.

Με μια σύντομη τελετή απονομής βραβείων και την προβολή της ταινίας που κέρδισε το φετινό Χρυσό Φοίνικα «Dheepan» του Ζακ Οντιάρ, ολοκληρώθηκε το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, στον κινηματογράφο Ιντεάλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην θέση του συνηθισμένου λόγου του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, κ. Ορέστης Ανδρεαδάκης έδωσε τον λόγο στην βασική ομάδα του φεστιβάλ, τα μέλη της οποίας παρουσίασαν τα βραβεία της βραδιάς, τις κριτικές επιτροπές που τα παρέλαβαν και τα ευχαριστήρια βίντεο, ενώ επίσης ευχαρίστησαν χορηγούς και συνεργάτες.

Το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ, τη Χρυσή Αθηνά του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος, κέρδισε η ταινία «Ντεγκραντέ» των Αραμπ και Τάρζαν Νάσερ, «μία ταινία πολιτικών αποχρώσεων, που προσεγγίζει το θέμα της εύστοχα και με έντονη κριτική διάθεση. Η πρωτότυπη σκηνοθετική ματιά δημιούργησε μία ξεχωριστή θεατρική ατμόσφαιρα και εγκλώβισε τον θεατή στο μικρόκοσμό της», όπως σχολίασε η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Βενετία Δεδεμάδη.

Το βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών κέρδισε η Αλαντέ Καβαϊτέ για την ταινία «Το Καλοκαίρι του Έρωτά μου», για τη «φρέσκια σκηνοθετική ματιά και τη δημιουργία ενός ρομαντικού κινηματογραφικού κόσμου αξιοποιώντας στο μέγιστο όλα τα επι μέρους τεχνικά μέσα», σύμφωνα με την επιτροπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βραβείο Σεναρίου δόθηκε στον Μαρκ Νούναν για την ταινία «Είσαι και Άσχημος», για τη «διεισδυτική ματιά στις ανθρώπινες σχέσεις και τη σκιαγράφηση πολυδιάστατων χαρακτήρων που διατήρησε ισορροπία ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία, μέσα από έξυπνους διαλόγους και νατουραλιστικό ύφος».

O Μαρκ Νούναν ήταν παρόν στην τελετή λήξης και με το σύντομο λόγο του ευχαριστήσε το Φεστιβάλ και τους ανθρώπους του για την όμορφη εμπειρία που έζησε κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η επόμενη ταινία του να γυριστεί στην Ελλάδα.

Η κριτική επιτροπή του τμήματος απένειμε επιλέον και μία ειδική μνεία γυναικείας ερμηνείας για την Βερόνικα Λίνας, που πρωταγωνιστεί στην ταινία «Η Κυρία των Σκύλων» των Λάουρα Σιταρέλα, Βερόνικα Λίνας, « για το εξαιρετικό, ερμηνευτικό πορτρέτο που κινήθηκε πέρα από τα συμβατικά μέσα».

Το βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στην ταινία «Ο Λαβύρινθος της Σιωπής» του Τζούλιο Ρικιαρέλι, μία συγκλονιστική ταινία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα για την πρώτη δίκη εγκληματιών πολέμου που έγινε από Γερμανούς.

Στη συνέχεια, στη σκηνή ανέβηκε ο πρόεδρος της επιτροπής του Διαγωνιστικού Τμήματος Μουσική & Φιλμ, κ. Ολιβιέ Τερί-Λαπινί, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τη Χρυσή Αθηνά του τμήματος κερδίζει η ταινία «Τζάκο Παστόριους» των Πολ Μάρσαντ και Στίβεν Κιζάκ, για τον θρυλικό Τζάκο Παστόριους που άλλαξε την πορεία της μοντέρνας μουσικής επαναπροσδιορίζοντας τον ήχο και τον ρόλο του ηλεκτρικού μπάσου.

Ο σκηνοθέτης Πολ Μάρσαντ και ο παραγωγός Ρόμπερτ Τρουχίγιο (γνωστός στο μουσικόφιλο κοινό από τους Mettalica) έστειλαν βιντεοσκοπημένο μήνυμα από το Λος Άντζελες, ευχαριστώντας την επιτροπή, το Φεστιβάλ αλλά και την οικογένεια του Παστόριους για την πολύτιμη βοήθεια τους στην πραγματοποίηση του ντοκιμαντέρ.

Το βραβείο του διαγωνισμού του ΙΕΚ ΑΚΜΗ και του site του Περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ – cinemag.gr, το οποίο συνοδεύεται από μια πλήρη υποτροφία σπουδών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, κέρδισε ο Δημήτρης Τσούνταρου για την ταινία «Walkman».

Αναλυτικά τα βραβεία του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας:

Χρυσή Αθηνά του Διεθνούς Διαγωνιστικού: «Ντεγκραντέ» των Αραμπ και Τάρζαν Νάσερ
Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών: Αλαντέ Καβαϊτέ «Το Καλοκαίρι του Έρωτά μου»
Βραβείο Σεναρίου: Μαρκ Νούναν για την ταινία «Είσαι και Άσχημος»
Ειδική μνεία: Γυναικείας ερμηνείας για την Βερόνικα Λίνας στην ταινία «Η Κυρία των Σκύλων»
Βραβείο Κοινού: «Ο Λαβύρινθος της Σιωπής» του Τζούλιο Ρικιαρέλι
Χρυσή Αθηνά Διαγωνιστικού Τμήματος Μουσική & Φιλμ: «Τζάκο Παστόριους» των Πολ Μάρσαντ και Στίβεν Κιζάκ

Μετά την τελετή ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Dheepan», ένα εύφλεκτο δράμα που μελετά το πιο επείγον κοινωνικό ζήτημα των καιρών μας και κορυφώνει τα πάντα σε ένα εκρηκτικό φινάλε, χαρίζοντας στον Ζακ Οντιάρ τον Χρυσό Φοίνικα του φετινού Φεστιβάλ Καννών.

Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης