Η πρώτη εκδοχή ενός γνωστού σκοπού από τον «Γάμο του Φίγκαρο» του Μότσαρτ, που είχε εκτιμηθεί έως 500.000 ευρώ, και μια σερενάτα που ο μουσικός συνέθεσε σε νεαρή ηλικία θα βγουν στο σφυρί στις 20 Ιουνίου στο Παρίσι.

Τα εν λόγω μουσικά χειρόγραφα περιλαμβάνονται στα χιλιάδες κομμάτια που κατασχέθηκαν στα γραφεία της γαλλικής εταιρείας Aristophil, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο τεράστιας οικονομικής απάτης σε βάρος μικροεπενδυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χειρόγραφο από τους «Γάμους του Φίγκαρο», που εκτιμάται μεταξύ 400.000 και 500.000 ευρώ, χαρακτηρίζεται «εξαιρετικό» από τους ειδικούς και παρουσιάζει την πρώτη εκδοχή μιας σκηνής της τελευταίας πράξης του έργου «Le nozze di Figaro», που συνέθεσε ο Μότσαρτ το 1786.

«Αυτές οι τέσσερις σελίδες είναι ιδιαίτερα σημαντικές γιατί αποκαλύπτουν τον Μότσαρτ επί το έργον, σε ώρα περισυλλογής, να μελετά μια εκδοχή για μια σκηνή της τελευταίας πράξης της όπεράς του», εξηγεί ο ειδικός Τιερί Μποντέν.

Ο Μότσαρτ είχε εμπνευστεί αυτήν τη σκηνή με τη Σουζάνα, τη μνηστή του Φίγκαρο, ως μια απαγγελία με μουσική υπόκρουση, που ακολουθείται από ένα ροντό (μουσική φόρμα που βασίζεται στην εναλλαγή ενός ρεφρέν).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά τελικά απέρριψε αυτήν την ιδέα και την «αντικατέστησε με την πασίγνωστη σύνθεση “Deh vieni non tardar”», εξηγεί ο Μποντέν.

Το δεύτερο χειρόγραφο είναι ένα μέρος από μια σερενάτα που συνέθεσε ο Μότσαρτ στη Βιένη τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1773, «πιθανόν κατά παραγγελία του καγκελαρίου της περιοχής του Ζάλτσμπουργκ, φίλου της οικογένειας Μότσαρτ, για τον εορτασμό της ολοκλήρωσης των σπουδών του γιου του», σύμφωνα με τον Μποντέν.

Όπως εξηγεί, την «εξαιρετικής ορχηστρικής δομής» παρτιτούρα, που εκτιμάται μεταξύ 120.000 και 150.000 ευρώ τη συνέθεσε σε ηλικία 17 ετών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης