Μία δημοπρασία που αναμένεται να έχει μεγάλη απήχηση θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου 2014. Ο οίκος Sotheby’s θα προσφέρει μία εξαιρετική συλλογή από κεραμικά του Pablo Picasso στο Λονδίνο.

Αυτή η δημοπρασία θα ακολουθήσει την δημοπρασία του Sotheby’s τον Μάρτιο του 2013 με τίτλο Important Ceramics by Pablo Picasso from a Private Collection, στην οποία όλες οι παρτίδες κεραμικών πωλήθηκαν. Η ολοκληρωμένη συλλογή με πάνω από 170 έργα αποτελεί μια ευκαιρία για τους συλλέκτες να αποκτήσουν το δικό τους έργο τέχνης ενός από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Η δημοπρασία περιλαμβάνει πιάτα, βάζα, κανάτες, κύπελλα και τα κεραμίδια που σχεδιάστηκαν από τον Picasso, που απεικονίζουν μια σειρά από κλασικές και μυθικές μορφές μαζί με πορτρέτα ζώων και ανθρώπων, καθώς και χαρακτικά σε λινόλαιο από αυτήν την περίοδο. Τα μεμονωμένα κομμάτια κυμαίνονται σε εκτίμηση από £400 έως £60.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Picasso συνεχώς ερευνούσε τις ευκαιρίες να σπάσει τα δημιουργικά του όρια και να προκαλέσει τον εαυτό του με καινοτόμους τρόπους. Μια τυχαία συνάντηση με τους ιδιοκτήτες του διάσημου εργαστηρίου κεραμικής Madoura στο Vallauris στα νότια της Γαλλίας το 1946, όταν ο καλλιτέχνης ήταν 64 ετών, ήταν η αφετηρία για την εξερεύνηση ενός εντελώς νέου δημιουργικού μέσου. Ο Picasso παρέμεινε μαγεμένος από την ελευθερία και την εκφραστική φύση της κεραμικής κατά τα τελευταία 25 χρόνια της ζωής του. Δουλεύοντας με την οικογένεια Ramie κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, ο Picasso βρήκε μεγάλη ικανοποίηση στην εργασία με πηλό. Η ελευθερία της σκέψης του και οι δημιουργικές του δυνάμεις είναι εμφανείς σε αυτά τα έργα, καθώς και η αίσθηση παιχνιδιού για το οποίο ήταν τόσο διάσημος.

Τα χρόνια που ο Picasso πέρασε στην περιοχή θεωρείται ότι ήταν μεταξύ των πιο ευτυχισμένων της ζωής του. Στο Madoura, γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του και διάσημη μούσα του Jacqueline Roque, η οποία παρέμεινε το ταίρι του για πάνω από 20 χρόνια μέχρι το θάνατό του το 1973. Κατά το πρώτο έτος του στο εργαστήριο κεραμικής, ο Picasso και η ερωμένη του Francoise Gilot καλωσόρισαν ένα γιο, τον Claude, που ονομάστηκε κατά τον Πολιούχο των Αγγειοπλαστών.

Από την εμβληματική έκθεση της Βασιλικής Ακαδημίας των κεραμικών του Picasso το 1998 υπήρξε μια ανανεωμένη εκτίμηση για τους πειραματισμούς του καλλιτέχνη με αυτή τη μορφή τέχνης. Μια έκθεση που φιλοξενείται σήμερα στο Sevres μέχρι τις 19 Μαΐου – Picasso, Ceramicist, and the Mediterranean – είναι η μεγαλύτερη έκθεση που έχει γίνει ποτέ με κεραμικά του Picasso.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης