Σε μια εντυπωσιακή τελετή ο 72χρονος θρύλος της μουσικής Μπομπ Ντίλαν έτυχε της ύψιστης τιμής, λαμβάνοντας από τα χέρια του Αμερικανού προέδρου το «Μετάλλιο της Ελευθερίας», ως επιβράβευση για τη σημαντική επιρροή που είχε η μουσική του στο κίνημα υπέρ των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ο 72χρονος Ντίλαν, που κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ το 1962, είναι ένας από τους 13 ανθρώπους που τιμήθηκε με το μετάλλιο αυτό, που είναι και η ύψιστη τιμή που μπορεί να λάβει κανείς από το αμερικανικό κράτος. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα στους βραβευθέντες συγκαταλέγονται ο γερουσιαστής (και πρώην αστροναύτης), Τζον Γκλεν, η πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάντλιν Ολμπράιτ, ο πρώην προπονητής γυναικείου μπάσκετ, Πατ Σάμιτ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, και η Αμερικανίδα συγγραφέας, Τόνι Μόρισον.

Το βραβείο θεσμοθετήθηκε το 1963 από τον τότε πρόεδρο των Η.Π.Α., Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, και απονέμεται σε πολίτες που έχουν να επιδείξουν εξαιρετική συνεισφορά στην ασφάλεια ή τα εθνικά θέματα των Η.Π.Α., στην παγκόσμια ειρήνη και τον πολιτισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειωτέον ότι στην περσινή απονομή ένα από τα 15 πρόσωπα που τιμήθηκαν με το υψηλότερο βραβείο των Η.Π.Α. ήταν κι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Το βραβείο έχουν λάβει επίσης ο μεγαλοεπενδυτής και φιλάνθρωπος Ουόρεν Μπάφετ και ο πρώην πρόεδρος των Η.Π.Α., Τζορτζ Μπους. Μεταξύ των βραβευθέντων συμπεριλαμβάνεται και μια Ελληνίδα, η ποιήτρια Μάγια Αγγέλου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης