Το Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων βρίσκεται στο χωριό Γέφυρα του Δήμου Χαλκηδόνας του Νομού Θεσσαλονίκης (23ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης – Έδεσσας). Η απόσταση από την πόλη της Θεσσαλονίκης είναι 30 χλμ. Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά (εκτός αργιών) από 09.00 έως 14.00 και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2310 – 716000. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Το Μουσείο στεγάζεται στην ιστορική έπαυλη Μοδιάνο, το κτήριο της οποίας αποτέλεσε την έδρα του Γενικού Στρατηγείου του Ελληνικού Στρατού την 24η Οκτωβρίου 1912, όπου και σχεδιάσθηκαν και συντάχθηκαν τα επιτελικά σχέδια που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Μουσείο αποτελεί μέρος της ιστορικής μνήμης, καθώς µας μεταφέρει σε µία άλλη εποχή, όπου τα εκθέματα της εποχής ζωντανεύουν μπροστά στα µάτια των επισκεπτών μέσω της προβολής των γεγονότων που προηγήθηκαν της απελευθέρωσης της πόλης της Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εντός του μουσείου εκτίθενται παλιά έπιπλα, πίνακες, όπλα, ξίφη, μετάλλια ανδρείας, στρατιωτικές στολές και άλλα κειμήλια των Βαλκανικών Πολέμων του Ελληνικού, Τουρκικού, Βουλγαρικού, Σερβικού, Μαυροβουνίου και Ρουμανικού Στρατού.

Το Μουσείο συνδυάζει την ψυχαγωγία με τη βιωματική εκμάθηση των καθοριστικών για την περιοχή γεγονότων, που διαδραματίστηκαν κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων. Τα γεγονότα αναπτύσσονται εκτενώς από ξεναγό της στρατιωτικής υπηρεσίας, συνοδευόμενα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πλήθος εκθεμάτων και προβολή οπτικοακουστικού υλικού σε διαμορφωμένη αίθουσα, διάρκειας 17 λεπτών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης