Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

Από 19 έως 30 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου στην Ελλάδα είναι γεγονός. Πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 19 έως 30 Σεπτεμβρίου 2013, σε χώρους μέσα στο ιστορικό κέντρο και γύρω από την Ακρόπολη. Τριάντα ομάδες και πάνω από διακόσιοι καλλιτέχνες θα πραγματοποιήσουν συνολικά εκατό παραστάσεις.

Στη χώρα μας, το Φεστιβάλ έχει γνωρίσει πολύ μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό και συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του θεάτρου δρόμου. Για πέντε ημέρες, μικρά και μεγάλα θεάματα θα παρουσιαστούν σε χώρους γύρω από την Ακρόπολη. Το Φεστιβάλ εκτός από τις παραστάσεις θεάτρου δρόμου θα περιλαμβάνει και δράσεις με βάση άλλες μορφές τέχνης, χοροθεατρικές παραστάσεις, happening, workshop, παραστάσεις Κουκλοθέατρου, καθώς και μουσικές μπάντες ή και εικαστικές δράσεις, πάντα με αφετηρία τον δημόσιο χώρο.

Το Θέατρο Δρόμου χαρακτηρίζεται από πλουραλισμό, πολυμορφία, χρησιμοποιεί διαφορετικά υλικά και έχει ποικίλες αφετηρίες. Στοχεύοντας πάντα στον δημόσιο χώρο, επιτυγχάνει την παρέμβαση και μεταμόρφωση του χώρου της πόλης σε χώρο δράσης και καλλιτεχνικής έκφρασης κατεβαίνοντας στο κοινό και παρεμβαίνοντας με έναν τρόπο άμεσο και δυναμικό στο δημόσιο χώρο και στη ροή της πόλης. Έτσι αναδεικνύει την πόλη, το χώρο και το περιβάλλον σε χώρο θεατρικής δράσης. Ο δρόμος και η αρχιτεκτονική της πόλης μεταμορφώνονται σε κυρίαρχη σκηνογραφία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος του Φεστιβάλ είναι η καθιέρωση ενός θεσμού, που σύντομα θα αναδειχτεί σε μια κορυφαία διοργάνωση πολιτισμού, αλλά και επένδυση, πολιτιστική, τουριστική και οικονομική. Δεδομένης της επικοινωνιακής δυνατότητας και προσέγγισης του θεάτρου δρόμου σε ένα ευρύτατο κοινό, ανεξάρτητα από την προέλευση, την ηλικία και τη γλώσσα του, στόχος του φεστιβάλ είναι να καθιερωθεί σαν ένας επιτυχημένος θεσμός, που σταδιακά θα μπει στη ζωή μας και στη ζωή της Αθήνας. Να αποτελέσει ένα θεσμό μέσω του οποίου μπορεί να αναπτυχθεί ένας διάλογος, συνεργασία και ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των χωρών που θα συμμετέχουν, στο επίπεδο του ρόλου του δημόσιου χώρου και της παρέμβασης του θεάτρου σ’ αυτόν.

Το Φεστιβάλ όπως κάθε χρόνο είναι διαγωνιστικό. Φέτος θα δοθούν τρία βραβεία. α) Βραβείο «Σκηνοθεσίας και συνολικής σύλληψης». β) Βραβείο «Πρότασης για θέαμα σε δημόσιο χώρο». γ) Βραβείο σε ελληνική ομάδα που συνοδεύεται από πρόσκληση στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου και Κουκλοθέατρου “PUPPET FAIR”, που γίνεται στη Σόφια στη Βουλγαρία το 2014. Τα βραβεία θα απονείμει επιτροπή από καταξιωμένα πρόσωπα της Τέχνης και του Θεάτρου.

Στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου του 2013 θα παρουσιαστεί κάτι εντελώς ξεχωριστό. Στο πλαίσιο της Τελετής Έναρξης και για τρεις παραστάσεις το Θέατρο Δρόμου HELIX με την συνεργασία της La Combagnie MALABAR από την Γαλλία, το TEATR BIURO PODROZY από την Πολωνία, το PUPPET THEATRE από την Βουλγαρία και το PRISMA Centre for Development Studies από την Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα μεγάλο θέαμα σε μορφή Ροκ Όπερας με τίτλο DRAGON. Αφετηρία ο μύθος του Ιππότη που σκοτώνει τον Δράκο με αναφορές στους Ακρίτες φύλακες των συνόρων, όπως απαντώνται στα παραμύθια και τις ιστορίες των λαών της Ευρώπης. Το θέαμα έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Culture με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Θέαμα DRAGON θα παρουσιαστεί σε συνεργασία με το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ στον Βύρωνα στις 19, 20 και 21 Σεπτεμβρίου.

Στις 22, 23 και 24 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια στο Θέατρο Αλκμήνη από μέλη του Θεάτρου HELIX, της La Combagnie MALABAR του TEATR BIURO PODROZY και του PUPPET THEATRE.

Στις 26 Σεπτεμβρίου οι απόφοιτοι της Ανώτερης Σχολής Θεάτρου “Δήλος”, μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις στον χώρο θεατρικών εκδηλώσεων «δήλος», θα δώσουν μία και μοναδική παράσταση στις 21:00 στην Πλατεία Συντάγματος του έργου «Το μπουλούκι» σε σκηνοθεσία Δήμητρας Χατούπη, ανοίγοντας το τριήμερο εκδηλώσεων του Φεστιβάλ. Οι ομάδα των περσινών αποφοίτων απέσπασε το Βραβείο «Σκηνοθεσίας και συνολικής σύλληψης».

Τη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη ημέρα, 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου από το πρωί έως το βράδυ, θα εμφανίζονται ομάδες και μεμονωμένοι καλλιτέχνες στο Σύνταγμα, την Ερμού Το Μοναστηράκι, την Αποστόλου Παύλου και στην Ασωμάτων. Στις 30 Σεπτεμβρίου θα γίνει η απονομή των Βραβείων και η τελετή λήξης στο Θέατρο Αλκμήνη.

Η πρωτοβουλία για το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου ανήκει στο Θέατρο Δρόμου HELIX. Πραγματοποιείται με την συνδιοργάνωση του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού του Δήμου της Αθήνας και του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης