Μια ημερίδα που ευελπιστεί να «ζωντανέψει εκ νέου» το Αδριάνειο Υδραγωγείο -ένα μοναδικό τεχνολογικό επίτευγμα της αρχαιότητας που μεταφέρει ως σήμερα νερό-, αλλά και το Ολυμπιακό Χωριό, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018, με πρωτοβουλία του 12ου Γυμνασίου Αχαρνών.

Η ημερίδα «Αδριάνειο Υδραγωγείο: Ο αρχαιολογικός χώρος του Ολυμπιακού Χωριού, ένα μνημείο αειφόρο και ζωντανό», που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ, οδός Σπ. Λούη 1, Γ’ Είσοδος, Ολυμπιακό Χωριό), ώρες 5 με 8 μμ., συνδιοργανώνεται από το 12ο Γυμνάσιο Αχαρνών, μαζί με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ανατολικής Αττικής (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) και τον Δήμο Αχαρνών, την επιστημονική αρωγή της ΕΥΔΑΠ, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Δυτικής Αττικής, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα του Ολυμπιακού Χωριού (Σύλλογος Κατοίκων Ολ. Χωριού, Σύλλογος Γονέων 12ου Γυμνασίου Αχαρνών, Νέα Γενιά Ολυμπιακού Χωριού).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ημερίδα θα μιλήσουν ειδικοί για το μνημείο και την ιστορία του, αλλά και για τις δυνατότητες που κρύβει για το παρόν και το μέλλον της περιοχής. Μεταξύ αυτών, «ο Δρ. Ευστάθιος Χιώτης, πρώην διευθυντής στο ΙΓΜΕ, που έχει ασχοληθεί πολύ με το Αδριάνειο Υδραγωγείο, καθώς και ο αναπληρωτής καθηγητής Νικόλαος Μαμάσης από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, του Τμήματος Υδατικών Πόρων του ΕΜΠ, ο οποίος έχει έρθει αρκετές φορές με φοιτητές από το εξωτερικό για να δείξει αυτό το τεχνολογικό επίτευγμα που είναι μοναδικό στον κόσμο», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αθηνά Στακιά, εκπαιδευτικός, συντονίστρια της ημερίδας και υπεύθυνη του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για το 12ο Γυμνάσιο Αχαρνών.

«Όπως μας έχει πει ο κ. Μαμάσης», συνεχίζει η κ. Στακιά, «υπάρχουν κι άλλα ρωμαϊκά υδραγωγεία σε όλη την Ευρώπη, αλλά η τεχνική του συγκεκριμένου έργου, που θα αναλύσει ο ίδιος στο πρώτο μέρος της ημερίδας, είναι μοναδική. Επίσης, θα μιλήσει ο υποψήφιος διδάκτορας ΕΜΠ, αστικός σπηλαιολόγος, Παναγιώτης Δευτεραίος, ο οποίος ερευνά τις στοές υπογείως. Μάλιστα, όταν τον ρωτήσαμε τι τον έχει εντυπωσιάσει περισσότερο γενικά στις αποστολές που έχει κάνει κάτω από τη γη, μας είπε ότι εντυπωσιάστηκε και συγκινήθηκε όταν αντίκρισε μεγάλη φλέβα νερού στο Αδριάνειο Υδραγωγείο».

«Το νερό έρχεται από την πηγή της Κιθάρας, που είναι στους πρόποδες της Πάρνηθας. Η κεκλιμένη στοά του, στη συμβολή των οδών Κεντέρη και Λούη, στο Ολυμπιακό Χωριό, που ενώνει το υπέργειο με το υπόγειο τμήμα του, είναι η πρωτοτυπία αυτής της κατασκευής, όπως μας έχουν πληροφορήσει από το ΕΜΠ και την Αρχαιολογική Υπηρεσία», συμπληρώνει η κ. Στακιά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο κατασκευάστηκε επί αυτοκράτορα Αδριανού. Ξεκίνησε το 125 μ.Χ. και ολοκληρώθηκε το 140 μ. Χ., με σκοπό να συγκεντρώσει τα νερά της Πάρνηθας και της Πεντέλης και να υδροδοτήσει τη ρωμαϊκή συνοικία που ήταν στην Αθήνα, κοντά στις Στήλες του Ολυμπίου Διός. Καταλήγει στο Κολωνάκι, στην Πλατεία Δεξαμενής, έχοντας διαπεράσει τους δήμους Αχαρνών, Μεταμόρφωσης, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας και Αθηναίων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης