O Sebastião Salgado, είναι ένας από τους διασημότερους φωτογράφους στον κόσμο και διακρίθηκε για την ιδιαίτερα ανθρωποκεντρική ματιά στις εικόνες του.

Γεννημένος στη Βραζιλία, έχει ταξιδέψει στις τέσσερις άκρες του πλανήτη, καταγράφοντας μια συνεχώς μεταβαλλόμενη ανθρωπότητα, από την Αφρική έως τη Σιβηρία, από την Ινδονησία ως το Ιράκ και την Τανζανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έζησε κοντά σε ανθρώπους όλων των ειδών, καταστάσεις που οι περισσότεροι από εμάς μόνο να φανταστούμε μπορούμε και φωτογράφισε στιγμές από την ανθρώπινη τραγωδία. Λιμός, χολέρα, πόλεμος, μετανάστευση. Για τον ίδιο: οι άνθρωποι παντού διαφορετικοί και όμως ίδιοι, αποτελούν  «Το αλάτι της γης».

Όταν όμως ο Sebastião Salgado αισθάνθηκε ότι η παρουσία του σε τέτοιες καταστροφές και η εμπειρία τόσο πολύ ανθρώπινου πόνου τον είχε εξαντλήσει ψυχικά, στράφηκε για γιατρειά στη φύση. Αναζήτησε να εξερευνήσει παρθένα εδάφη, άγρια ζώα και φυτά, μεγαλοπρεπή τοπία, σε ένα τεράστιο φωτογραφικό έργο, ένα φόρο τιμής στην ομορφιά του πλανήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό το ντοκιμαντέρ δυο σκηνοθέτες ο Wim Wenders και ο Juliano Ribeiro Salgado (γιός του Sebastião Salgado) μέσα από καταπληκτικές εικόνες, αποκαλύπτουν τη ζωή και το έργο αυτού του θρυλικού φωτογράφου και συνθέτουν ένα συγκινητικό αφιέρωμα σε έναν άνθρωπο με απαράμιλλο ταλέντο και μεγάλη σοφία.

Παρουσιάστηκε στο 67ο Φεστιβάλ των Καννών στα πλαίσια του ‘Un Certain Regard’, κέρδισε το Special Prize Award και καταχειροκροτήθηκε με μεγάλο ενθουσιασμό.

Το αλάτι της γης (The salt of the earth)

Bραζιλία, Γαλλία, Ιταλία ΗΠΑ (2014) – Εγχρωμο – 100′

Σκηνοθεσία: Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado

Πηγή: Filmbulletin.gr

Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης