Ανταπόκριση: Μπάμπης Πετράκης

Μία ιστορική περίοδος για τον Ελληνικό Πολιτισμό, σηματοδοτείται με την έναρξη της έκθεσης « Θεοί, Μύθοι και Θνητοί: Ελληνικοί Θησαυροί μέσα από τις χιλιετίες» στο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης. Η έκθεση αυτή, παρουσιάζει για πρώτη φορά εκθέματα του παγκοσμίου φήμης Μουσείου Μπενάκη στην Αυστραλία και είναι η έναρξη μιας δεκαετούς συνεργασίας, που συμφωνήθηκε ανάμεσα στα δύο μουσεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότερα από 200 εκθέματα, κοσμήματα, εργαλεία, αγγεία, κοστούμια, χειρόγραφα και άλλα, ταξίδεψαν από το Μουσείο Μπενάκη, στο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης για να παρουσιάσουν στο κοινό της Αυστραλίας διάφορες ιστορικές περιόδους όπως την Προϊστορική, την Ελληνιστική, την Ρωμαϊκή, την Βυζαντινή, την Μεταβυζαντινή και την Νεοελληνική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου, από τον Πρωθυπουργό της Βικτώριας Ντένις Νάπθαϊν, τον Πρόεδρο του Ελληνικού Μουσείου Μελβούρνης Χάρη Σταμούλη, την Αναπληρώτρια διευθύντρια του Μουσείου Μπενάκη Ειρήνη Γερουλάνου και τον Πολιτειακό Υπουργό Πολυπολιτισμού Μάθιου Γκάϊ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστραλία Χαράλαμπος Δαφαράνος, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Μελβούρνη Χριστίνα Σημαντηράκη, η Ομοσπονδιακή Βουλευτής Μαρία Βαμβακινού, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης, ο Διευθυντής του Ελληνικού Μουσείου Γιάννης Τατούλης, ο Υπεύθυνος του Τμήματος Πόρων και Ανάπτυξης του Μουσείου Μπενάκη Νίκος Τριβουλίδης, ο Οικονομικός και Επιχειρησιακός διευθυντής του Μ.Μ. Χάρης Σιαμπάνης, εκπρόσωποι του πολιτικού, επιχειρηματικού και καλλιτεχνικού χώρου και πολλά μέσα ενημέρωσης.

«Είμαστε πραγματικά πολύ τυχεροί που παρουσιάζεται αυτή η έκθεση εδώ, στην Μελβούρνη, την πρωτεύουσα του Ελληνισμού της Αυστραλίας και την πρωτεύουσα του Ελληνισμού εκτός Ελλάδας» τόνισε ο Πρωθυπουργός της Βικτώριας κ. Νάπθαϊν. «Η συνεργασία των δύο αυτών μουσείων, θα δώσει την δυνατότητα στον κόσμο της Βικτώριας να έχει πρόσβαση σε χιλιάδες χρόνια ανθρώπινης ιστορίας».
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Μουσείου της Μελβούρνης Χάρης Σταμούλης ευχαρίστησε «όλους όσοι βοήθησαν να γίνει πραγματικότητα, το όραμα του αείμνηστου πατέρα μου Σπύρου Σταμούλη, την κυβέρνηση της Ελλάδος, που έδωσε την άδεια για να έρθουν τα εκθέματα στην Αυστραλία, την κυβέρνηση της Βικτώριας για την στήριξή της», ενώ υπογράμμισε ότι, «είναι σπάνιο φαινόμενο διεθνώς μια συνεργασία τέτοιας διάρκειας, που όμως δείχνει την δίψα για την Ελληνική κληρονομιά μας».

Η Αναπληρώτρια διευθύντρια Ειρήνη Γερουλάνου και ο αδερφός της πρώην Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, είναι δισέγγονα του ιδρυτή του Μουσείου Μπενάκη Αντώνη Μπενάκη. Η κα Γερουλάνου δήλωσε υπερήφανη γι’ αυτή την συνεργασία και τόνισε ότι υπάρχουν πάρα πολλά ακόμα, που θα γίνουν στο μέλλον.

Ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Παύλος Γερουλάνος, μίλησε για τον προπάππο του Αντώνη Μπενάκη, ο οποίος ως πραγματικός πατριώτης ,αλλά και πολίτης του κόσμου πίστευε ότι «η Ελλάδα χρειαζόταν την φωνή της στον κόσμο, όπως και ο κόσμος είχε ανάγκη την Ελληνική φωνή στην Παγκόσμια διάλεκτο του Πολιτισμού». Ο κ. Γερουλάνος επισήμανε επίσης την ανάγκη οι σύγχρονοι Έλληνες να χτίσουν πάνω σε αυτά, που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους.

Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία Χαράλαμπος Δαφαράνος, χαιρετίζοντας την έναρξη της έκθεσης, δήλωσε ότι «οι Έλληνες αν και είναι ένας λαός μικρός πληθυσμιακά, έχουν το προνόμιο να έχουν πολιτιστική κληρονομιά αρκετών αιώνων, που έχει συνεισφέρει σημαντικά ως θεμέλιο του Δυτικού Πολιτισμού και ακρογωνιαίος λίθος της Δημοκρατίας».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας Βασίλης Παπαστεργιάδης χαρακτήρισε «χρυσή περίοδο» για τον Ελληνισμό της Μελβούρνης αυτή που διανύουμε με την συνεργασία των δύο Ελληνικών μουσείων, με τα εγκαίνια του Ελληνικού Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού στις 21 Σεπτεμβρίου και μια σειρά εκδηλώσεων που ακολουθούν.


Ο Σπύρος Αλατσάς εκπροσωπώντας το Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης, ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια για να μεταφερθούν τα εκθέματα στην Μελβούρνη και δήλωσε ότι αναμένονται επισκέπτες από κάθε γωνιά της Αυστραλίας, για να απολαύσουν αυτή την πολύτιμη συλλογή.

Το Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης βρίσκεται στην οδό 280 William St, απέναντι από το σταθμό του Μετρό Flagstaff και είναι ανοικτό από Τρίτη ως Κυριακή από τις 10 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Ελληνικού Μουσείου Μελβούρνης : www.hellenic.org.au

Δείτε ακόμη: Η Μελβούρνη των Ελλήνων

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης