Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών – Ίδρυμα Ωνάση

Έως 7 Ιουλίου 2013

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών παρουσιάζει τα «Video Portraits» του σκηνοθέτη, εικαστικού και σκηνογράφου Robert Wilson. Η έκθεση είναι ανοικτή για το κοινό από τις 5 Απριλίου έως τις 7 Ιουλίου 2013.

Στην έκθεση παρουσιάζεται ολόκληρη η σειρά των 60 Video Portraits, που συνέλαβε και σκηνοθέτησε στο διάστημα 2004-2009 ο Wilson και αποτελούν μία ιδιότυπη μορφή τέχνης, η οποία συνίσταται στο διάλογο μεταξύ φωτογραφίας, κινηματογράφου, λογοτεχνίας και μουσικής, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως ένα σχόλιο στην ιστορία της προσωπογραφίας ως εικαστικού είδους.

Πρωταγωνιστές είναι ηθοποιοί, τραγουδιστές, χορευτές, εικαστικοί καλλιτέχνες, συγγραφείς, αλλά και ζώα. Παρά τη φαινομενική στασιμότητα των ηρώων, διακρίνεται σε αυτά μία αργή, σχεδόν ανεπαίσθητη εξελικτική διαδικασία, που προκαλεί την περιέργεια και το ενδιαφέρον του θεατή, κρατώντας τον σε ένα διαρκές σασπένς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το περιεχόμενο των Video Portraits έχει συχνά ως αφετηρία ιστορικές μορφές και έργα τέχνης, που δημιουργούν υπόγειους, σαρκαστικούς πολλές φορές, συνειρμούς στο θεατή.

Στην έκθεση παρουσιάζονται σε πρώτη παγκόσμια προβολή οι εντελώς νέες εκδοχές τριών Video Portraits των Juliette Binoche, Sean Penn και Horned Frog.

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης