Οι αναγνώστες της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας έχουν τη μοναδική ευκαιρία να ξεφυλλίζουν και να απολαμβάνουν την ανάγνωση περισσότερων από 100 βιβλίων, προερχόμενων από την προσωπική συλλογή του Γιάννη Μόραλη, που πλέον φιλοξενούνται μόνιμα στον χώρο. Κάποια από τα βιβλία έχουν ήδη τοποθετηθεί στις προθήκες και η τοποθέτηση των υπόλοιπων θα ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο.

Η Ασπασία Τασιοπούλου, βιβλιοθηκονόμος-υπεύθυνη επικοινωνίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η συλλογή αποτελείται από περισσότερα από 100 βιβλία, από την προσωπική βιβλιοθήκη του Γιάννη Μόραλη. Πρόκειται για βιβλία που διάβαζε ο ίδιος (ποίηση, λογοτεχνία, τέχνη) και πέρασαν στην κατοχή της βιβλιοθήκης πριν από μερικούς μήνες με πρωτοβουλία της οικογένειας του καλλιτέχνη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κα Τασιοπούλου δήλωσε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη βιβλιοθήκη, να φιλοξενεί μια τέτοια πολύτιμη συλλογή, που περιλαμβάνει βιβλία τέχνης αλλά και λογοτεχνικά, από την ιδιωτική, προσωπική του συλλογή.

Η συλλογή Μόραλη θα αποτελέσει τμήμα του πληροφοριακού υλικού της βιβλιοθήκης και θα είναι σύντομα διαθέσιμη για χρήση μόνο στους χώρους της (δεν θα επιτρέπεται ο δανεισμός), πρόσθεσε.

Η κα Τασιοπούλου υπογράμμισε ότι η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας, κατανοώντας την αξία αυτής της δωρεάς, θα πραγματοποιήσει το σχολικό έτος 2018-2019 εκπαιδευτικά προγράμματα εικαστικού ενδιαφέροντος για παιδιά, με σκοπό την γνωριμία με το έργο το μεγάλου ζωγράφου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιάννης Μόραλης υπήρξε μία από τις δημοφιλέστερες καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες του ελληνικού 20ού αιώνα: πρωτοπόρος ζωγράφος, ταλαντούχος χαράκτης, προικισμένος σκηνογράφος και εξέχων ακαδημαϊκός δάσκαλος.

Αναδρομική έκθεση του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη στεγάζεται στο Μουσείο Μπενάκη (στην Πειραιώς 138) από τις 20/9/2018 έως τις 05/01/2019.

Μέσα από ζωγραφικά έργα, σχέδια και χαρακτικά, γλυπτά και αρχιτεκτονικές εφαρμογές, εξώφυλλα δίσκων και εικονογραφήσεις βιβλίων, η έκθεση επιχειρεί να χαρτογραφήσει την πορεία του Γιάννη Μόραλη ανά δημιουργική δεκαετία, αναδεικνύοντας άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του. Στην οργάνωση της έκθεσης, συμπράττουν για πρώτη φορά το Μουσείο Μπενάκη, η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και η Γκαλερί Ζουμπουλάκη, με τη συμπαράσταση της οικογένειας του ζωγράφου.

Ο Καβάφης του Τέτση και η ψηφιοποιημένη συλλογή δίσκων

Ένα ξεχωριστό πρωτότυπο χαρακτικό (λιθογραφία-δοκίμιο) με την υπογραφή Έλληνα χαράκτη και ζωγράφου Παναγιώτη Τέτση φιλοξενείται στη βιβλιοθήκη. Πρόκειται για το πορτρέτο του Κωνσταντίνου Καβάφη (διαστάσεων 0,78 x 102 εκ.), προσφορά του ιστορικού τέχνης και συγγραφέα Νίκου Γρηγοράκη.

Παράλληλα, η συλλογή δίσκων βινυλίου της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει πάνω από 9.500 δίσκους βινυλίου και προέρχεται από την δωρεά του Βεροιώτη Μ. Ψιψίκα, συλλέκτη δίσκων. Το εύρος του ρεπερτορίου της συλλογής είναι μεγάλο και περιλαμβάνει μουσικές απ΄όλο τον κόσμο. Αποτελείται από δίσκους 78, 45 και 33 στροφών και ορισμένοι από αυτούς είναι εξαιρετικά σπάνιοι. Η βιβλιοθήκη έχει προχωρήσει στην ψηφιοποίηση των δίσκων και την αποθήκευση τους σε μορφή αρχείων MP3.

Η ξεχωριστή συλλογή από κούκλες από όλο τον κόσμο

Η Βιβλιοθήκη φιλοξενεί ακόμη μια συλλογή από συλλεκτικές κούκλες με παραδοσιακές ενδυμασίες απ’ όλο τον κόσμο. Η συλλογή αποτελείται από 230 κούκλες από διάφορες χώρες όπως την Ισπανία, Αγγλία, Νότιο Αφρική, Ρωσία, Λαπωνία, Ινδονησία, Τζαμάικα κ.ά, ενώ υπάρχουν και κούκλες ηρώων όπως ο Σαίξπηρ, ο Ναπολέων Βοναπάρτης κ.ά.

Η συλλογή προσφέρθηκε στη Βιβλιοθήκη μετά από επιθυμία της Βεροιώτισσας συλλέκτριας Ελένης Χατζηνικολάκη. Οι κούκλες αποκτήθηκαν από ταξίδια της συλλέκτριας και από ανταλλαγές με άλλους συλλέκτες.

Οι φωτογραφίες από τις κούκλες θα ψηφιοποιηθούν, θα εκτίθενται τμηματικά στους χώρους της, ενώ θα είναι μόνιμα αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης και θα αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο στα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά που διοργανώνονται.

Η Ελένη Χατζηνικολάκη (1928-2015) γεννήθηκε στη Βέροια. Εργάστηκε στην οικογενειακή επιχείρηση το Υφαντουργείο-Νηματουργείο των Αφων Χατζηνικολάκη. Υπήρξε εθελόντρια Ερυθροσταυρίτισσα και πρόσφερε τις υπηρεσίες της καθ’όλη τη διάρκεια του πολέμου. Σπούδασε την αγγλική γλώσσα και για σειρά ετών έζησε στο Λονδίνο.

Λίγα λόγια για τη βιβλιοθήκη

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας στεγάζεται στην οδό Έλλης 8, στο κέντρο της πόλης. Το 2010 κέρδισε το βραβείο «Access to Learning Award» από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates και δημιουργήθηκαν νέες υπηρεσίες. Πλέον στη βιβλιοθήκη υπάρχει Maker Space όπου πραγματοποιούνται δράσεις τεχνολογίας (robotics, 3d printing, ψηφιοποίηση βινυλίων και άλλες), Media Lab – στούντιο ηχογράφησης, χώρο σεμιναρίων μαγειρικής, ενυδρείο, χώροι συνεργασίας, αίθουσα εκδηλώσεων και άλλα. Έχει 33.000 εγγεγραμμένα μέλη (πάνω από το 60% των κατοίκων της πόλης της Βέροιας) και εξυπηρετεί καθημερινά 500 άτομα τα οποία την επισκέπτονται για δανεισμό βιβλίων, ανάγνωση του τύπου (εφημερίδες-περιοδικά), χρήση των υπολογιστών, υποστήριξη για την αναζήτηση εργασίας, συμμετοχή σε δωρεάν μαθήματα πάνω στις νέες τεχνολογίες, συμμετοχή σε εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης