Ανακοινώθηκε την Τετάρτη 23 Ιουλίου η μακρά λίστα με τα 13 μυθιστορήματα που είναι υποψήφια για το φετινό Βραβείο Μπούκερ το οποίο απονέμεται από το 1969 «στο καλύτερο πρωτότυπο μυθιστόρημα γραμμένο στην αγγλική γλώσσα».

Ωστόσο το κριτήριο αυτό δεν ίσχυε, ως σήμερα, απολύτως. Υπήρχε ένας αστερίσκος που απαλείφθηκε την περασμένη χρονιά. Το περίβλεπτο βραβείο διεθνοποιείται περαιτέρω και καθίσταται πλέον πιο ανταγωνιστικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό είχαν μέχρι τώρα οι πολίτες της Κοινοπολιτείας των Εθνών, της Ιρλανδίας και της Ζιμπάμπουε, δηλαδή Βρετανοί και κάτοικοι πρώην βρετανικών αποικιών.
Εκτός διαγωνισμού παρέμεναν οι «μεγάλοι ανταγωνιστές» των Βρετανών στην αγγλόφωνη αγορά, δηλαδή οι Αμερικανοί συγγραφείς που για πρώτη φορά εφέτος διεκδικούν κανονικά το βραβείο από τη στιγμή που τροποποιήθηκε το καταστατικό του θεσμού.

Η κριτική επιτροπή για το 2014, της οποίας πρόεδρος είναι ο Βρετανός φιλόσοφος Α.Κ. Γκρέιλινγκ, ύστερα από πολλές συναντήσεις κατέληξε σε μια μακρά λίστα που περιλαμβάνει έξι βρετανούς συγγραφείς, τέσσερις αμερικανούς, δυο ιρλανδούς και έναν αυστραλό συγγραφέα (Ρίτσαρντ Φλάναγκαν).

Στην πρώτη αυτή «παγκόσμια» μακρά λίστα του Μπούκερ βρίσκονται γνωστοί Βρετανοί συγγραφείς όπως ο Χάουαρντ Τζέικομπσον (απέσπασε το ίδιο βραβείο το 2010), ο Ντέιβιντ Μίτσελ, η Άλι Σμιθ και ο Ντέιβιντ Νίκολς ενώ απουσιάζουν άλλα μεγάλα ονόματα όπως ο Μάρτιν Έιμις, ο Ίαν ΜακΓιούαν, η Σάρα Ουότερς και η αμερικανίδα Ντόνα Ταρτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλά από τα μυθιστορήματα που κρίθηκαν, αξίζει να σημειωθεί, δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη επισήμως. Οι τέσσερις αμερικανοί συγγραφείς που ανταγωνίζονται τους βρετανούς συναδέλφους τους είναι ο Ρίτσαρντ Πάουερς, η Σίρι Χούστβεντ, ο Τζόσουα Φέρις και η Κάριν Τζόι Φάουλερ. Ο Τζόζεφ Ο’ Νιλ έχει γεννηθεί στην Ιρλανδία αλλά ζει πολλά χρόνια στις ΗΠΑ.

Αναλυτικά η μακρά λίστα έχει ως εξής:

Joshua Ferris (US) – To Rise Again at a Decent Hour
Richard Flanagan (Australia) – The Narrow Road to the Deep North
Karen Joy Fowler (US) – We Are All Completely Beside Ourselves
Howard Jacobson (Britain) – J
Paul Kingsnorth (Britain) – The Wake
David Mitchell (Britain) – The Bone Clocks
Neel Mukherjee (Britain) – The Lives of Others
David Nicholls (Britain) – Us
Joseph O’Neill (Ireland) – The Dog
Richard Powers (US) – Orfeo
Ali Smith (Britain) – How to Be Both
Niall Williams (Ireland) – History of the Rain

* Η βραχεία λίστα (έξι μυθιστορήματα) ανακοινώνεται τον προσεχή Σεπτέμβριο και ο νικητής/ νικήτρια τον Οκτώβριο. Το χρηματικό έπαθλο είναι 50.000 στερλίνες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης