Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

Rush (2013)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιο δυνατό από το φόβο του θανάτου, είναι το πάθος για τη νίκη»

Όχι απλά δυο τεράστιες προσωπικότητες της Φόρμουλα 1, αλλά ίσως οι πιο σημαντικοί άνθρωποι που έπιασαν ποτέ τιμόνι αγωνιστικού οχήματος, φαίνεται ότι γνώριζαν πολύ καλά πώς να ταρακουνήσουν την εκρηκτική και γεμάτη εκπλήξεις δεκαετία του 70’. Πώς; Με ασταμάτητες κόντρες, έντονο χιούμορ, πολύ σεξ, ρυθμό και ζωή στα όρια!.

Με φόντο τη σέξι, γοητευτική και εντυπωσιακή δεκαετία του 70’, όταν η Formula 1 ήταν κάτι παραπάνω από αγώνες ταχύτητας, το «RUSH» απεικονίζει την πιο συναρπαστική και ειλικρινή ιστορία ανταγωνισμού, όλων των εποχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο βρετανός πλεϊµπόι Τζέιμς Χάντ (Κρις Χέμσγουορθ) και ο μεθοδικός, σπουδαίος, αντίπαλός του, ο Αυστριακός Νίκι Λάουντα (Ντάνιελ Μπρούλ), δεν ήταν απλά δυο από τους καλύτερους οδηγούς όλων των εποχών, αλλά δυο θρυλικά pop είδωλα που κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70 κατάφεραν να μονοπωλήσουν το παγκόσμιο μηχανοκίνητο ενδιαφέρον με τις θρυλικές τους κόντρες, τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων. Παρακολουθώντας τις προσωπικές στιγμές της ζωής των δυο σούπερ σταρ, η κάμερα καταγράφει τα όρια της σωματικής και ψυχικής αντοχής τους σε έναν κόσμο χωρίς εύκολες λύσεις και περιθώρια αστοχίας, όπου ένα μικρό και φαινομενικά αμελητέο λάθος μπορεί πανεύκολα να στοιχίσει μια ή και περισσότερες ανθρώπινες ζωές.

Ο δυο φορές βραβευμένος με Όσκαρ, Ρον Χάουαρντ συνεργάζεται ξανά με τον δυο φορές υποψήφιο για Όσκαρ σεναριογράφο, Πίτερ Μόργκαν με σκοπό να αναδείξουν πλήρως τη μαγεία της κινηματογραφικής αδρεναλίνης. Η ανήσυχη ματιά τους επικεντρώνεται, φυσικά, στην πιο κρίσιμη περίοδο της Φόρμουλα 1, τότε που τα φλας έπεφταν, καυτά και αδυσώπητα, πάνω στα καμώματα των δυο πιο διάσημων οδηγών του αθλήματος. Τότε που τα δυο μεγάλα παιδιά του μηχανοκίνητου αθλητισμού λίγο έλειψαν να τινάξουν στον αέρα, ζωές και καριέρες.

Σκιαγραφώντας τον μαγικό κόσμο της χρυσής διαμάχης λοιπόν, ο Ρον Χάουαρντ δε θα μπορούσαν να διαλέξει καλύτερους συμμάχους από τους Κρις Χέμσγουορθ και Ντάνιελ Μπρούλ, αλλά και τις υπέροχες Ολίβια Γουάιλντ και Αλεξάντρα Μαρία Λάρα, οι οποίες ως υπέρλαμπρες παρουσίες, δεν χρειάζονται κάτι παραπάνω από τη φυσική τους γοητεία προκειμένου να απορροφήσουν την αγωνία και τα αποτελέσματα της δράσης. Όλα αυτά όμως συμβαίνουν στο υπόβαθρο, καθώς το πρώτο πλάνο ακολουθεί σε φρενήρεις ταχύτητες τους δύο απερίσκεπτους και τυφλωμένους από τη δόξα άνδρες, σε ένα ταξίδι με προορισμό την απόλυτη επικράτηση στη γλυκιά κορυφή.


White House Down (2013)

Μεταφρασμένος Τίτλος: Λευκός Οίκος: Η Πτώση

O δυναμικά ανερχόμενος σταρ του Χόλιγουντ Channing Tatum (Magic Mike) ενώνει τις δυνάμεις του με τον βραβευμένο με ΄Οσκαρ Jamie Foxx (Ray, Django ο Τιμωρός) σε μια καταιγιστική περιπέτεια της Columbia Pictures, που ξεχωρίζει για την παιγνιώδη και υπονομευτική της διάθεση. Ο σκηνοθέτης Roland Emmerich αξιοποιεί την πολύτιμη εμπειρία του στις ταινίες δράσης αλλά και στην καταστροφή του Λευκού Οίκου (Μέρα Ανεξαρτησίας), ενώ παράλληλα φωτίζει εύστοχα την κωμική χημεία μεταξύ των πρωταγωνιστών. Έτσι, εκτός από εντυπωσιακές σκηνές καταστροφής και κυνηγητού, το «Λευκός Οίκος: Η Πτώση» διαθέτει ατάκες και διαλόγους που κλείνουν το μάτι στον θεατή και αποφορτίζουν την ένταση, προσφέροντας μια εξαιρετικά διασκεδαστική εμπειρία.

Ο John Cale (Channing Tatum) είναι μέλος της αστυνομίας του Καπιτωλίου και έχει μόλις ενημερωθεί ότι η αίτηση για να γίνει μυστικός πράκτορας στην υπηρεσία του Προέδρου των ΗΠΑ James Sawyer (Jamie Foxx)έχει απορριφθεί. Στην προσπάθεια του να μην απογοητεύσει τη μικρή του κόρη με τη δυσάρεστη είδηση, την ξεναγεί στον Λευκό Οίκο. Για κακή τους τύχη όμως, μια βαριά οπλισμένη παραστρατιωτική οργάνωση καταλαμβάνει το κτίριο. Τώρα, καθώς η κυβέρνηση διαλύεται και ο χρόνος τελειώνει, είναι στο χέρι του Cale να σώσει τον Πρόεδρο, την κόρη του και φυσικά τη χώρα.

Only God Forgives (2013)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Μόνο ο Θεός Συγχωρεί

Ο Τζούλιαν, ένας αμερικανός φυγάς, χρησιμοποιεί μια λέσχη πυγμαχίας στην Μπανγκόκ, ως βιτρίνα, για τα ναρκωτικά που διακινεί. Η μητέρα του, επικεφαλής μια τεράστιας εγκληματικής οργάνωσης, φτάνει από τις ΗΠΑ, για να παραλάβει τη σωρό του νεκρού γιου της, Μπίλυ. Ο αδερφός του Τζούλιαν, δολοφονήθηκε αφού σκότωσε με αποτρόπαιο τρόπο μια πόρνη. Διψασμένη για αίμα κι εκδίκηση, απαιτεί τα κεφάλια των δολοφόνων από το Τζούλιαν. Εκείνος, θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει τον Τσανγκ, ένα μυστηριώδη άντρα, σύμβολο θείας δικαιοσύνης, κι αποφασισμένο να πατάξει μια για πάντα τη διαφθορά στους οίκους ανοχής και στις λέσχες πυγμαχίας.

Επίσημο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ Καννών 2013

jOBS (2013)

Η συγκλονιστική ιστορία του Στιβ Τζομπς, του αυθεντικού οραματιστή που κατάφερε να μεγαλουργήσει ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο. Η επική διαδρομή και η ταραχώδης ζωή του Τζομπς που σημάδεψε και άλλαξε την πορεία της τεχνολογίας – αλλά και του κόσμου – για πάντα.
Ε
Ενεργοποίησε το μυαλό σου.

“Αν θέλεις να ζήσεις τη ζωή σου με δημιουργικό τρόπο, ως καλλιτέχνης, θα πρέπει να μην κοιτάς πολύ πίσω. Πρέπει να είσαι πρόθυμος να πετάξεις ό,τι έχεις κάνεις έως τώρα, όποιος κι αν είσαι. “

Steve Jobs, 1985
Η Ιστορία

Στην καταγραφή της περιόδου 1971-1991, ο Άστον Κούτσερ πρωταγωνιστεί ως Στιβ Τζομπς συνιδρυτής της Apple, στην επική ιστορία ενός ευφυούς και παθιασμένου επιχειρηματία με μοναδικό όραμα να εκτοξεύσει μια ψηφιακή επανάσταση που άλλαξε για πάντα τον τρόπο ζωής μας.

Μεγαλωμένος σε μικροαστικό προάστιο της Βόρειας Καλιφόρνια, το Κολέγιο Ριντ έδιωξε τον Στιβ Τζομπς ως μια χαμένη ψυχή που έψαχνε άσκοπα την ταυτότητά του. Ταξίδεψε στην Ινδία για διαφωτισμό και πειραματισμό, όπως πολλοί στη γενιά του, με παραισθησιογόνα ναρκωτικά, για να βρεθεί μοχθώντας στην αφάνεια ως ένας τεχνικός στην κατασκευή ενός βιντεογκέιμ.

Μην μπορώντας να ανεχτεί το οκτάωρο, προσπαθεί να προωθήσει μια μικρή πλακέτα υπολογιστή την οποία εφηύρε ο ευφυής παιδικός φίλος του Στιβ «Γουόζ» Γουόζνιακ (Τζος Γκαντ). Εξασκώντας τις φυσικές ικανότητές του στη διαφήμιση σε συνδυασμό με τις τεχνικές γνώσεις του, ο Τζομπς πείθει έναν ντόπιο ιδιοκτήτη καταστήματος ηλεκτρονικών να παραγγείλει 100 κομμάτια. Επιστρατεύοντας μια χούφτα φίλων για τη συναρμολόγηση των πλακετών στο γκαράζ των γονιών του, γεννιέται η Apple Computers!

Πορευόμενος πρόσω ολοταχώς με τη στήριξη του επενδυτή Μάικ Μάρκουλα (Ντέρμοτ Μαλρόνεϊ), το πρωτότυπο του Γουόζ εξελίσσεται στον πρώτο προσωπικό υπολογιστή στον κόσμο. Καθοδηγούμενος από την ανηλεή τελειομανία του Τζομπς και την περιφρόνησή του προς το κατεστημένο, η Apple μεταμορφώνει τον κόσμο των υπολογιστών, εξαναγκάζοντας γίγαντες όπως η ΙΒΜ να αλλάξει πορεία τρέχοντας να προλάβει τα πράγματα. Υπάρχει, όμως, μια σκοτεινή πλευρά στην κινητήρια δύναμη του Τζομπς: μια συγκλονιστική έλλειψη συμπόνιας η οποία αφήνει πίσω της εγκαταλειμμένες ερωμένες, προδομένους φίλους και απογοητευμένους συναδέλφους στο διάβα του.

Καθώς η Apple εξαπλώνεται σε μια παγκόσμια εταιρεία, η τελειομανία και ο συγκρουσιακός χαρακτήρας τού Τζομπς, είναι το μοιραίο λάθος του. Η επιμονή του σε τεράστιες χρηματοδοτήσεις της εταιρείας σε ένα αβέβαιο προϊόν ωθεί την Macintosh στην απομάκρυνσή του από το συμβούλιο της εταιρείας, δίνοντας τα ηνία στον πρώην διευθυντή της Pepsi, Τζον Σκάλεϊ (Μάθιου Μοντίν).

Χωρίς όμως το όραμα του Τζομπς και ηγεσία, η εταιρεία ολισθαίνει περαιτέρω από τον πρωταρχικό σκοπό του να δημιουργήσει κομψές και ευκολονόητες μηχανές που εξυπηρετούν ως φυσική προέκταση του χρήστη τους. Πάνω από μία δεκαετία μετά, ένα νέο διοικητικό συμβούλιο αποφασίζει ότι ο Τζομπς είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να κάνει την Apple να λάμψει ξανά.

Αναλαμβάνοντας εκ νέου το πηδάλιο της εταιρείας, ο Τζομπς ανοίγει πανιά σε μια πορεία της άλλοτε μικρής εταιρείας προς την πολυτιμότερη εταιρεία του κόσμου, καθώς επιβλέπει μια σειρά επαναστατικών προϊόντων που θα αλλάξουν την τεχνολογία και τον τρόπο της ζωής μας για πάντα!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης