Αρχαιολόγοι στο Ιράκ εντόπισαν μία πόλη, η οποία ήταν «χαμένη» για περισσότερα από 2.000 χρόνια, με τη βοήθεια φωτογραφιών από drone και αποχαρακτηρισμένων δορυφορικών εικόνων της CIA.

Το Καλάτγκα Ντάρμπαντ ήταν ένας άγνωστος, μέχρι πρότινος, οχυρωμένος οικισμός στο βόρειο Ιράκ όπου ήκμασε το εμπόριο κρασιού. Ιστορικά δεν είχε καταγραφεί μέχρι που τα ερείπιά του ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους του Βρετανικού Μουσείου με τη βοήθεια drones.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο John MacGinnis, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της ομάδας στο πεδίο, δήλωσε στους Times: «Είναι ακόμη νωρίς, αλλά πιστεύουμε πως ήταν μια πόλη γεμάτη κόσμο, στον δρόμο από το Ιράκ προς το Ιράν». Οι αρχαιολόγοι είχαν προσέξει, αρχικά, τη συγκεκριμένη περιοχή, όταν απόρρητες δορυφορικές εικόνες της CIA από τη δεκαετία του 1960 αποχαρακτηρίστηκαν και δόθηκαν στη δημοσιότητα, το 1996. Σε αυτές, διακρινόταν το περίγραμμα ερειπίων.

Ωστόσο, δεν είχαν καταφέρει να ερευνήσουν την περιοχή για χρόνια, λόγω της πολιτικής αστάθειας. Πρόσφατα, ο δρ. MacGinnis και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν drones για να εντοπίσουν τα περιγράμματα κτηρίων, που βρίσκονταν για αιώνες θαμμένα κάτω από το έδαφος, ενώ συνέχισαν και την έρευνα στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πόλη πιστεύεται ότι χτίστηκε το 331 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο κατά τη διάρκεια την εκστρατείας του εναντίον των Περσών. Ήταν η χρονιά, που ο Δαρείος Γ’ ηττήθηκε (για δεύτερη φορά) από τον Μέγα Αλέξανδρο στη μάχη των Γαυγάμηλων.

Στην αρχαία πόλη βρέθηκαν αγάλματα ελληνορωμαϊκών θεοτήτων και πήλινα κεραμίδια που δείχνουν την έντονη ελληνική επιρροή, ενώ υποδεικνύουν ακόμη ότι οι πρώτοι κάτοικοί της ήταν στρατιώτες του Αλεξάνδρου και των διαδόχων του.

Η ομάδα επιβεβαίωσε τη θέση της θαμμένης πόλης με ένα drone εξοπλισμένο με φωτογραφική μηχανή. Όταν οι ειδικοί επεξεργάστηκαν τις φωτογραφίες, η ομάδα των αρχαιολόγων διέκρινε το περίγραμμα ενός μεγάλου ορθογώνιου κτηρίου που ήταν θαμμένο κάτω από χωράφια με σιτάρι και κριθάρι.

«Το drone έδωσε άριστες πληροφορίες», δήλωσε στους Times ο βρετανός αρχαιολόγος, που φρόντισε την περασμένη άνοιξη να φωτογραφηθεί ολόκληρη η τοποθεσία. Και για πρώτη φορά έγινε στη συνέχεια ανάλυση των σχημάτων, που δημιουργούνται στις καλλιέργειες της Μεσοποταμίας.

Όπου υπάρχουν τοίχοι κάτω από το έδαφος, το σιτάρι και το κριθάρι δεν αναπτύσσονται τόσο καλά, έτσι υπάρχουν διαφορές χρώματος στην ανάπτυξη των καλλιεργειών», είπε.

Η πρώτη υπόθεση, ότι υπήρχε μια πόλη στην τοποθεσία αυτή, έγινε πριν από τρία χρόνια, αλλά το μέγεθος, η πυκνότητα και η πολυπλοκότητά της ήταν ανυπολόγιστες. Εντωμεταξύ ανιχνεύτηκαν και άλλα μεγάλα κτήρια, τα τείχη της πόλης αλλά και πέτρινες πρέσες κατάλληλες για την παραγωγή κρασιού.

Στην ίδια περιοχή έχουν βρεθεί ελληνικά νομίσματα και αγάλματα. Μεταξύ άλλων, εντοπίστηκαν ένα άγαλμα καθιστής θηλυκής φιγούρας, η οποία πιθανολογείται ότι είναι η Περσεφόνη, η ελληνική θεά της βλάστησης και σύζυγος του Άδη, θεού του κάτω κόσμου, και ένα γυμνό άγαλμα, το οποίο οι ειδικοί πιστεύουν πως απεικονίζει τον Άδωνι, θεϊκό σύμβολο της γονιμότητας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης