Σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συγγραφέας του μυθιστορήματος «Το Νησί» Βικτόρια Χίσλοπ, η οποία είναι πλέον κάτοικος της Αθήνας, μίλησε για τις διαφορετικές συνθήκες διαβίωσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Βρετανία, το πώς βρίσκει έμπνευση για τα μυθιστορήματά της ενώ τοποθετήθηκε και στο θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Ειδικότερα, σε ερώτηση για την επιστροφή των Γλυπτών της Ελλάδας, η Χίσλοπ εξέφρασε τον προβληματισμό της: «Το ζήτημα είναι σύνθετο και δεν είναι καθόλου απλό. Όταν πηγαίνω στο Βρετανικό Μουσείο και βλέπω τα μάρμαρα και υπάρχουν εκεί χιλιάδες άνθρωποι που τα βλέπουν και μετά πηγαίνω στο Μουσείο της Ακρόπολης και βλέπω λίγους επισκέπτες, σκέφτομαι μήπως λειτουργούν σαν διαφήμιση στο Βρετανικό Μουσείο, για να επισκεφτούν μετά την Ελλάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συναισθηματικά, πιστεύω ότι πρέπει να έρθουν στο σπίτι τους, όμως κάθε φορά που συνομιλώ με τον διευθυντή του Μουσείου, εκφράζει τον προβληματισμό του για το τι θα γίνει και με τα υπόλοιπα εκθέματα του Μουσείου, αν τα ζητήσουν και άλλες χώρες», σημείωσε.

Για τη ζωή της στο κέντρο της Αθήνας

«Οι άνθρωποι που κατοικούν στο Λονδίνο φοβούνται κάθε μέρα. Εγώ δεν φοβάμαι στα Πατήσια. Όταν είπα σε κάποιους φίλους ότι αποφάσισα να μείνω στα Πατήσια και όχι στο Κολωνάκι με κοίταξαν με έκπληξη. Τα Πατήσια έχουν διαφορετική ατμόσφαιρα, έχουν κάτι παραδοσιακό» ανέφερε σχετικά με τη ζωή της στην Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πως γράφει τα μυθιστορήματά της, η συγγραφέας απάντησε ότι πηγαίνει στη βιβλιοθήκη και κάθεται σε μια συγκεκριμένη θέση, από τις 9:00 έως τις 12:00 χωρίς να κάνει διάλειμμα. Επαναλαμβάνει τις ίδιες ώρες το απόγευμα.

«Διαβάζω πολύ όταν γράφω ένα μυθιστόρημα, περίπου 50-60 βιβλία και αυτό είναι η υπευθυνότητά μου απέναντι στο μυθιστόρημα. Δεν υπάρχει μυστικό για να γράψεις μπεστ σέλερ, το γράφεις με την καρδιά σου, όχι με το μυαλό σου. Δεν έμαθα να γράφω, το είχα μέσα μου. Αν δεν έχεις ιδέες γιατί χρειάζεται να γράφεις, μπορείς να κάνεις κάτι άλλο. Παρά το ότι δεν μου είναι εύκολο ακόμη να διαβάζω ελληνικά, μου αρέσει η Ιωάννα Καρυστιάνη και ο Νίκος Καζαντζάκης. Είμαι αισιόδοξη για την Ελλάδα και το παρελθόν της είναι πολύ ενδιαφέρον» κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης