Το επικό φινάλε της συγκλονιστικής τριλογίας έφτασε! Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Πίτερ Τζάκσον επιστρέφει με την ταινία «Χόμπιτ: Η Μάχη των Πέντε Στρατών», η οποία αποτελεί το φινάλε της επικής τριλογίας, βασισμένης στο δημοφιλές αριστούργημα του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, «Χόμπιτ».

Με την ανάκτηση του Βασίλειου των Νάνων από τον δράκο Νοσφιστή, ο Μπίλμπο και οι δεκατρείς Νάνοι έχουν άθελά τους συμβάλλει στην εξάπλωση μιας φονικής δύναμης. Ο εξοργισμένος Νοσφιστής επιτίθεται στους ανυπεράσπιστους κατοίκους της Λιμνούπολης. Παράλληλα, κυριευμένος από το πάθος του για πλούτο, ο Θόριν Δρύασπις βάζει τον θησαυρό πάνω από την τιμή και τους φίλους του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παραμονεύουν όμως μεγαλύτεροι κίνδυνοι, τους οποίους γνωρίζει μόνο ο Γκάνταλφ. Ο μεγάλος εχθρός τους, Σάουρον, έχει στείλει λεγεώνες από Ορκς για να επιτεθούν στο Βουνό της Μοναξιάς. Η φυλή των Νάνων, τα Ξωτικά και οι Άνθρωποι πρέπει να αποφασίσουν είτε να ενώσουν τις δυνάμεις τους, είτε να καταστραφούν. Ο Μπίλμπο θα πρέπει να πολεμήσει τόσο για τη ζωή του, όσο και για των συντρόφων του, στην επική Μάχη των Πέντε Στρατών, καθώς το μέλλον της Μέσης Γης παραμένει αβέβαιο.

Η ταινία αποτελεί τον επικό επίλογο στις περιπέτειες των Μπίλμπο Μπάγκινς (Μάρτιν Φρίμαν), Θόριν Δρύασπι (Ρίτσαρντ Άρμιτατζ) και των Νάνων. Ο Ίαν ΜακΚέλεν επιστρέφει ως Γκάνταλφ και δίνει τη δική του μάχη μαζί με τους Εβάντζελιν Λίλι, Λουκ Έβανς, Λι Πέις, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Τζέιμς Νέσμπιτ, Κεν Σκοτ, Στίβεν Φράι. Το πλούσιο καστ πλαισιώνουν ακόμα οι Κέιτ Μπλάνσετ, Ίαν Χολμ, Κρίστοφερ Λι, Χιούγκο Γουίβινγκ και Ορλάντο Μπλουμ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το 1995, ο Τζάκσον διερευνούσε το ενδεχόμενο της παραγωγής της τριλογίας του «Χόμπιτ» και, στη συνέχεια, την παραγωγή της τριλογίας του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». Επέλεξε όμως να ξεκινήσει από το τέλος της ιστορίας, από τη βραβευμένη με Όσκαρ τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και ύστερα να παρουσιάσει, με την ίδια μαεστρία, την τριλογία του «Χόμπιτ». «Όταν ξεκινήσαμε την παραγωγή των ταινιών της τριλογίας του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» υπήρχε μεγάλη πίεση, γιατί ξεκινούσαμε ένα μεγάλο project χωρίς να έχουμε κάποια βάση. Μετά την τεράστια επιτυχία της πρώτης τριλογίας, συνειδητοποιήσαμε πως οι ταινίες αυτές είχαν καθιερωθεί πλέον ως ένα μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης κουλτούρας, κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των προσδοκιών του κοινού για τις ταινίες της τριλογίας του «Χόμπιτ». Προσπάθησα να φτιάξω ταινίες που θα ήθελα να δω ο ίδιος, ως κινηματογραφόφιλος. Είναι πολύ ευχάριστο να παρουσιάζεις μια νέα γενιά ταινιών μιας πραγματικά συναρπαστικής μυθολογίας και να την καλωσορίζει ο κόσμος με τόσο ενθουσιασμό, γιατί και οι ίδιοι οι συντελεστές είμαστε μεγάλοι fans αυτών των ταινιών».  

Ο Τζάκσον σημειώνει τη σημασία της ταινίας «Χόμπιτ: Η Μάχη των Πέντε Στρατών» και την κρίσιμη σκηνή της Μάχης των Πέντε Στρατών, που αποτελεί τόσο το κλείσιμο του επικού κεφαλαίου της τριλογίας του «Χόμπιτ», όσο και το ξεκίνημα της τριλογίας του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». «Πρόκειται για την πιο δυνατή ταινία της θρυλικής Μέσης Γης! Αυτή τη φορά υπάρχει πολλή αγωνία, ένταση, σύγκρουση μεταξύ των χαρακτήρων και τραγωδία. Όλα οδηγούν στη σκηνή της Μάχης των Πέντε Στρατών, η οποία θεωρώ πως είναι η πιο έντονη και συναισθηματική από την τριλογία του «Χόμπιτ» και τιμάει κάθε χαρακτήρα με τον οποίο έχουμε ταξιδέψει μέχρι εδώ. Ελπίζουμε πως και οι έξι ταινίες των δύο τριλογιών θα γίνουν αντιληπτές ως ένα συνεχές, κινηματογραφικό έπος».

«Δεν το πιστεύω πως το ταξίδι αυτό φτάνει στο τέλος του. Αποτέλεσε τεράστιο κεφάλαιο της ζωής μου. Ουσιαστικά, είναι όλη μου η ζωή», δήλωσε ο ΜακΚέλεν εν όψει της ολοκλήρωσης των γυρισμάτων. «Είμαι λυπημένος που αυτή η εμπειρία τελειώνει. Είναι μεγάλο κατόρθωμα που ολοκληρώθηκε η τελευταία ταινία της τριλογίας και είμαστε όλοι πολύ περήφανοι!», παραδέχεται ο Έβανς. Από την άλλη, η Λίλι αισθάνεται ενθουσιασμένη και δεν μπορεί να περιμένει να δει την ταινία στους κινηματογράφους. «Ξέρω πως θα είναι η αγαπημένη μου από τις τρεις, γιατί συνδέει την τριλογία του «Χόμπιτ» με αυτήν του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». Αισθάνομαι τόσο τυχερή που είχα την ευκαιρία να είμαι μέρος αυτού του καστ και μιας ταινίας που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στην ιστορία του κινηματογράφου». Παράλληλα, ο Φρίμαν αισθάνεται «στενοχωρημένος» και «ανακουφισμένος». «Γίνομαι συναισθηματικός, αλλά ταυτόχρονα, νιώθω όμορφα όταν ολοκληρώνω κάποιο project. Τα γυρίσματα αποτέλεσαν ένα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής μας. Θα μιλάω για την τριλογία ακόμα και στα… 90 μου!». O Μπλουμ συμπληρώνει: «Είναι συγκινητικό να σκέφτομαι πως ξεκίνησα στα 23 μου στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και τώρα είμαι 37! Ολοκληρώνοντας, αισθάνομαι πιο έμπειρος, πιο σοφός και ευγνώμων. Ο Λέγκολας είναι ο χαρακτήρας που με επηρέασε πιο πολύ και που βοήθησε τόσο την καριέρα μου. Λυπάμαι που ήρθε στο τέλος του όλο αυτό για πολλούς λόγους. Ήταν όμως τιμητικό για εμένα που μου ζητήθηκε να επιστρέψω ως Λέγκολας και σε αυτήν την ταινία».

Το καστ δηλώνει περισσότερο από ικανοποιημένο από τη δουλειά του σκηνοθέτη Πίτερ Τζάκσον και τις ξεχωριστές του ικανότητες. «Το μεγαλύτερο χάρισμα του Πίτερ είναι πως μπορεί να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα, με ιδιαίτερη συγκέντρωση. Έτσι, γίνονται πιο εύκολες και οι συνδέσεις μεταξύ των δύο τριλογιών», λέει ο Άρμιτατζ. «Με εντυπωσιάζει η ψυχραιμία του Πίτερ και το γεγονός πως μπορεί να έχει τρεις ταινίες στο μυαλό του και να κάνει πράγματα και για τις τρεις συγχρόνως. «Είναι πολύ δύσκολο να έχεις πολλά πράγματα στο μυαλό σου την ίδια στιγμή και θεωρώ πως αυτό είναι ένα χάρισμα που έχει”, συμπληρώνει ο Φρίμαν. «Το πιο δυνατό σημείο του Πίτερ είναι η ικανότητα του να χειρίζεται σύνθετες σκηνές χωρίς να του ξεφεύγει η λεπτομέρεια», προσθέτει ο Έβανς. «Έχει μια ξεχωριστή ζωντάνια», σύμφωνα με την Μπλάνσετ. Παράλληλα, ο Άντι Σέρκινς, συν-σκηνοθέτης ολόκληρης της τριλογίας και γνωστός ως «Γκόλουμ» στις τριλογίες του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», χαρακτηρίζει τον Τζάκσον ως «ηγέτη» και «χαρισματικό δημιουργό ταινιών». «Είναι ο πιο γενναιόδωρος άνθρωπος που έχω γνωρίσει και ο καλύτερος μέντορας που είχα ποτέ», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Σκηνοθεσία: Πίτερ Τζάκσον

Πρωταγωνιστούν: Μάρτιν Φρίμαν, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, Ίαν ΜακΚέλεν, Εβάντζελιν Λίλι, Λουκ Έβανς, Λι Πέις, Μπένεντικτ  Κάμπερμπατς, Τζέιμς Νέσμπιτ, Κεν Σκοτ, Στίβεν Φράι, Κέιτ Μπλάνσετ, Ίαν Χολμ, Κρίστοφερ Λι, Χιούγκο Γουίβινγκ,  Ορλάντο Μπλουμ

Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης