Όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος έφθασε σε εκείνη την ξένη γη, τον 15ο αιώνα, αναφώνησε: «Να, ο παράδεισος!». Η Κούβα αποτελεί μια ανεξάντλητη πηγή και μία ξεχωριστή κοιτίδα ενός διαφορετικού -από τα ευρωπαϊκά πρότυπα – πολιτισμού.

Έχει χαρακτηριστεί το «νησί» των χρωμάτων, της διασκέδασης, του χορού και της αυθεντικότητας. Και πράγματι αυτό είναι. Όχι, όμως, μόνο αυτό. Πολίτες πάμφτωχοι περιφέρονται στους δρόμους με μόνη συντροφιά μια κιθάρα ή ένα πούρο – από τα πιο φημισμένα στον κόσμο – και εξακολουθούν να ονειρεύονται με μάτια ανοικτά.

Η Κούβα δεν είναι απλώς ακόμη ένας τουριστικός προορισμός. Το ταξίδι εκεί έχει αυθεντικότητα, συγκίνηση, νέες εμπειρίες και μια γοητεία που σε εγκλωβίζει.
Η Κούβα αποδεικνύει ότι οι ζεστές χώρες έχουν και ζεστούς ανθρώπους, με διάθεση για επαφή, οι οποίοι παρά τα μεγάλα τους προβλήματα δεν παύουν να αισιοδοξούν.

Εδώ ο Τσε λατρεύεται σαν θεός και ο Φιντέλ παραμένει -παρά τις όποιες γκρίνιες- ο μεγάλος ιδεαλιστής ηγέτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στην Κούβα συναντά κάποιος τη φτώχεια, αλλά περισσότερο απ’ όλα βλέπει ένα ολόκληρο έθνος να αγκαλιάζει τη ζωή. Οι άνθρωποί της αποτελούν τον μεγαλύτερο θησαυρό της χώρας.

Τον κόσμο αυτό επιχείρησε να απαθανατίσει μέσω μιας εξαιρετικής συλλογής φωτογραφιών η καλλιτέχνις Δήμητρα Στασινοπούλου. Και το πέτυχε στο έπακρο. Μέσω της μοναδικής αυτής δουλειάς προβάλλονται η έμφυτη ευγένεια, η αξιοπρέπεια, η περηφάνια, η αισιοδοξία και το χαμόγελό τους, όπως αναφέρει η ίδια.
Η Δήμητρα Στασινοπούλου τονίζει πως οι εν λόγω φωτογραφίες είναι κάτι παραπάνω από απλές εικόνες στο χαρτί, είναι συναισθηματικές εμπειρίες. «Και ελπίδα μου είναι αυτές που ακολουθούν να σας συγκινήσουν όσο και μένα. 500 φωτογραφίες λοιπόν από την Αβάνα και το Βινιάλες μέχρι το νοτιότερο σημείο του νησιού, τη μικρή αποικιακή πόλη της Μπαρακόα, την πρώτη πόλη που ιδρύθηκε από τους Ισπανούς κατακτητές το 1512, αυτή που ο Κολόμβος αντικρίζοντάς την είπε: ‘Να, ο Παράδεισος…’».

Το φωτογραφικό υλικό, θα σχολιάζαμε εμείς, είναι μια βουτιά σε μία ατέρμονη λίμνη συναισθημάτων που αναβλύζουν αβίαστα σε όποιον έχει την τύχη και τη χαρά να το δει.

Πατήστε εδώ για να περιηγηθείτε στη φωτογραφική συλλογή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης