Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

ΤΡΙΤΗ 18 ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήχοι τυμπάνων που ξεσηκώνουν κι εντυπωσιακές ενδυμασίες από την ιαπωνική παράδοση των Σαμουράι. Οι «Yamato» έρχονται στη χώρα μας και μεταφέρουν τη μαγεία από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Το Θέατρο Badminton υποδέχεται τους τυμπανιστές Yamato (Γιαμάτο), τους σπουδαιότερους μουσικούς taiko (Τάικο) της Ιαπωνίας, στις 18 και 19 Ιουνίου. Το συγκρότημα Yamato κλείνει φέτος 20 χρόνια από την ίδρυσή του και γιορτάζει με το μουσικό υπερθέαμα «Rojyoh (Ρότζο): The beat on road», μια ανθολογία με τα εντυπωσιακότερα νούμερα της μεγάλης πορείας του.

«Taiko» είναι η ιαπωνική λέξη για το τύμπανο και την αρχαία ιαπωνική τέχνη των κρουστών. Οι τυμπανιστές Yamato είναι οι πιο καταξιωμένοι συνεχιστές της μεγάλης αυτής παράδοσης. Όμως, η παράσταση «Rojyoh: The beat on road» είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια μουσική παράσταση taiko. Είναι μια πολύχρωμη μουσική και οπτική performance εκρηκτικής ενέργειας, σωματικής δύναμης, απόλυτου συγχρονισμού, χορού –και πάνω απ’ όλα κρουστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομάδα χρησιμοποιεί επί σκηνής δεκάδες παραδοσιακά ιαπωνικά τύμπανα, από τα μικρά uchiwa-daiko που κρατιούνται στο χέρι ως το τεράστιο odaiko, φτιαγμένο από κορμό δέντρου 400 ετών, με διάμετρο πάνω από ένα μέτρο! Τον ήχο των taiko συνοδεύουν πνευστά και έγχορδα ιαπωνικά όργανα, όπως τα shinobue και shamise. Θεατρικά νούμερα, χιουμοριστικές πινελιές και εκφραστικά σόλο δημιουργούν μια καλειδοσκοπική ατμόσφαιρα που ξεσηκώνει το κοινό με το δυναμισμό της: «Η δύναμη των Yamato», έγραψαν οι Times του Λονδίνου, «σηκώνει τους θεατές από τις θέσεις τους και γελούν, χειροκροτούν, συμμετέχουν στην παράσταση».

Η φιλοσοφία του «Rojyoh: The beat on road» είναι ότι ο χτύπος του τυμπάνου, όπως και ο χτύπος της καρδιάς, είναι ο παλμός της ζωής. Με τα λόγια του ιδρυτή του συγκροτήματος, του τυμπανιστή Masa Ogawa: «Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που δημιουργούν τον παλμό της ζωής χρησιμοποιώντας ένα απλό όργανο και βάζοντας σε αυτό την ψυχή μας».

Το «Rojyoh: The beat on road» είναι μια πληθωρική συμφωνία ήχων και κίνησης, ένα εορταστικό πανδαιμόνιο κρουστών, βαθιά ριζωμένο στην ιαπωνική παράδοση. Είναι η κορυφαία στιγμή ενός κορυφαίου συγκροτήματος!

Το συγκρότημα τυμπανιστών Yamato
Η ομάδα ιαπωνικών κρουστών Yamato ιδρύθηκε το 1993 στην πόλη Nara, άλλοτε πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, που θεωρείται το λίκνο της ιαπωνικής κουλτούρας. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε με σκοπό να δώσει μία μόνο παράσταση σ’ ένα τοπικό φεστιβάλ, αλλά το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Από τότε, και για είκοσι χρόνια, οι τυμπανιστές Yamato έχουν δώσει πάνω από 2600 παραστάσεις σε περισσότερες από πενήντα χώρες, έχοντας εμφανιστεί συνολικά μπροστά σε πέντε εκατομμύρια θεατές. Οι Yamato είναι οι πιο αναγνωρισμένοι διεθνώς εκπρόσωποι των ιαπωνικών κρουστών, μια τέχνη την οποία μπολιάζουν με σύγχρονα στοιχεία χορού, θεάτρου, αλλά και εκθαμβωτικών φωτιστικών εφέ. Μάλιστα, το ότι η ομάδα περιλαμβάνει γυναίκες μουσικούς, είναι από μόνο του μια τομή για την ιαπωνική κουλτούρα.

Η ζωή ενός τυμπανιστή Yamato

Οι μουσικοί του συγκροτήματος ζουν στο χωριό Asuka –ένα μικρό χωριό με ιστορία 1000 και πλέον ετών– και επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια. Προκειμένου ν’ ανταποκριθούν στις απίστευτες σωματικές απαιτήσεις των taiko, ασκούνται σαν αθλητές: καθημερινά τρέχουν δέκα χιλιόμετρα, προπονούνται στην άρση βαρών και εξασκούνται, ατομικά και ως σύνολο, στα taiko κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Κάθε χρόνο η ομάδα περιοδεύει για έξι έως δέκα μήνες, δίνοντας παραστάσεις στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου, αλλά και σε θέατρα και σχολεία. Για τα μέλη του συγκροτήματος Yamato, κάθε συνάντηση με τους ακροατές αποτελεί μια ξεχωριστή και πολύτιμη εμπειρία, με στόχο το κοινό να βγαίνει από την παράσταση αναζωογονημένο και γεμάτο πάθος για ζωή.

ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON
ΤΡΙΤΗ 18 ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Ε ΖΩΝΗ: ΚΑΝΟΝΙΚΟ 12 ΕΥΡΩ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ: 9 ΕΥΡΩ, ΑΝΕΡΓΩΝ: 7 ΕΥΡΩ
Δ ΖΩΝΗ: 20 ΕΥΡΩ
Γ ΖΩΝΗ: 28 ΕΥΡΩ
Β ΖΩΝΗ: 38 ΕΥΡΩ
Α ΖΩΝΗ: 48 ΕΥΡΩ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: www.abcd.gr, www.viva.gr, 210-8840600
και σε όλα τα καταστήματα PUBLIC, FORTHNET και ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης